Als patiënt is het vaak niet makkelijk om het initiatief te nemen om met een arts over seksuele moeilijkheden te praten. Toch kan een arts vaak hulp bieden bij seksuele problemen. Indien nodig verwijst de arts je door.
Snel naar:
Waarvoor kan je bij de huisarts terecht?
Je kan bij je huisarts terecht met seksuele problemen zoals:
Je arts kan ook helpen uitzoeken hoe je het negatieve effect van medicatie op je seksualiteitsbeleving, of van vaginale droogte tijdens de menopauze kan beperken.
Daarnaast kan je huisarts je vragen beantwoorden over:
- anticonceptie en zwangerschap
- je seksuele voorkeur
- relatieproblemen
- seksueel misbruik
- als je je zorgen maakt over een soa
5 tips voor een vlotte consultatie
Leg je probleem duidelijk uit
Een arts kan je maar verder helpen als hij of zij je goed begrijpt. Leg dus duidelijk uit waar je last van hebt of wat je probleem is. Bijvoorbeeld: "mijn penis wordt niet meer volledig stijf" of "ik word niet meer vochtig tijdens het vrijen".
Je hoeft je niet te schamen om bepaalde woorden te gebruiken. Een huisarts is het gewend om over deze onderwerpen te praten.
Leg voldoende tijd vast
Als je je afspraak vastlegt, kan je al meteen vragen of het mogelijk is om meer tijd te krijgen met de dokter. Je kan zeggen dat het een persoonlijk onderwerp is en dat het even zal duren. Je moet dan wel bijbetalen.
Stel niet op het eind van een bezoek nog snel een vraag over seksualiteit. De arts heeft dan geen tijd meer voor je.
Maak duidelijk wat je verwacht
Bepaal op voorhand wat je van je arts verwacht. Wil je een oplossing, of wil je alleen weten of de klacht niet duidt op iets ernstigs? Of wil je een doorverwijzing naar een specialist?
Vragen die je kan stellen zijn:
- Wat zijn de oorzaken van mijn probleem?
- Welke oplossingen zijn mogelijk?
- Is herstel mogelijk of zal het probleem zich verergeren?
- Wilt u mijn partner nog apart spreken?
Maak aantekeningen
Je kan op voorhand al een paar dingen opschrijven of in je gsm steken. Pak je aantekeningen er tijdens het consult gerust bij, een arts vindt dit niet vreemd.
Je kan ook tijdens het gesprek een aantal dingen opschrijven. Zo kan je daar thuis verder over nadenken of erover praten met je partner.
Vraag een vervolgafspraak
Een arts maakt niet altijd een vervolgafspraak. Hij laat het vaak van jezelf afhangen of je terugkomt. Dit is geen teken van desinteresse. Neem dus indien nodig zelf het initiatief.
Als de arts een behandeling voorstelt, kan het belangrijk zijn dat je later nog eens terugkomt. Je kan dan de voor- en nadelen van de therapie bespreken en wat er verder moet gebeuren.
Je huisarts verwijst je door
Als er meer hulp nodig is, zal de huisarts je doorverwijzen naar een andere hulpverlener.
Seksuele problemen kunnen zowel een lichamelijke als psychologische oorzaak hebben, en zijn ook vaak een combinatie van beide.
Bij lichamelijke problemen verwijst de huisarts bijvoorbeeld naar een gynaecoloog, androloog, uroloog of fysiotherapeut.
Bij psychische klachten, zoals angst om te gaan vrijen, krijg je waarschijnlijk een verwijzing naar een psycholoog of seksuoloog.
Wat is het globaal medisch dossier?
Dossier dat een huisarts kan maken en bijhouden met gegevens over je gezondheid. Bijvoorbeeld:
- welke medicijnen je neemt
- welke behandelingen en vaccins je kreeg
- verslagen van andere zorgverleners
Zo kan de dokter je beter begeleiden. Als je een globaal medisch dossier heb, betaal je ook minder remgeld voor je bezoek aan de huisarts.