Kaart het aan bij je partner. Je kan dit direct doen of er over beginnen naar aanleiding van iets wat je in de media of viavia hebt gezien of gehoord, op een serieuze of grappende manier.
Snel naar:
Gaat je partner er op in, maak dan duidelijk dat je eens echt een rollenspel met hem of haar wil uitproberen.
Rolverdelingen
Een rollenspel kan een klassiek karakter hebben, maar natuurlijk doen jullie je eigen ding. Je eigen fantasieën vormen ook een goed vertrekpunt. Populaire rolverdelingen zijn:
- Dokter en patiënt(e)
- Huisvrouw en pizzakoerier/klusjesman
- Leraar en student
- Inbreekster en bewoner van het huis
- Meester en slaaf
Tijdens een eerste rollenspel kies je misschien liever voor een ‘light’ scenario (een van de twee die zich iets dominanter gedraagt dan normaal of 2 onbekenden die elkaar ontmoeten). Indien jullie het leuk vonden, kunnen jullie met andere rollen experimenteren.
Voorbereiding rollenspel
- Als je moeilijk kan improviseren, denk dan op voorhand na over hoe je je rol zal spelen, en over wat je zal zeggen en doen. Beeld je een scenario in met een verhaallijn en bedenk hoe je op de ander zal reageren.
- Denk ook aan de omgeving en aan je kleding. Attributen en aangepaste kledij helpen om je in te leven.
- Bespreek met je partner wat je graag hebt, en wat er wel en niet kan. Ben je eenmaal bezig, dan is het immers nogal moeilijk om je spel te onderbreken voor een uitgebreid gesprek hierover. Laat wel steeds ruimte om tijdens het spel gewoon kort een pauze of stop in te roepen.
Rollenspel in de praktijk
Al voelt het misschien wat ongemakkelijk en komen sommige zinnen of situaties lachwekkend over, probeer in je rol te blijven. De eerste keer is dat mogelijks minder eenvoudig, maar na verloop van tijd word je sowieso een betere acteur of actrice.
Doe een nagesprek. Bespreek achteraf wat jullie er van vonden, wat beter kan een eventuele volgende keer, wat je niet fijn vond…