Het is een cliché en je hebt het wellicht al heel vaak gehoord, maar toch is het waar: accepteer jezelf.

Ga op zoek naar je pluspunten

Ga bijvoorbeeld eens voor de spiegel staan en kijk eens naar de lichaamsdelen die je wél mooi vindt. Je zal merken dat je meer dingen mooi vindt aan jezelf dan je dacht. Dat zijn je troeven en die zet je best in de verf. 

Hou van jezelf hoe je bent

Respect hebben voor jezelf, jezelf een fijn en leuk iemand vinden is heel belangrijk en levert zelfvertrouwen op. Je hebt zelf wellicht ook al mensen opgemerkt die uitstraling hebben zonder dat dit iets te maken heeft met hun uiterlijk. Charme en uitstraling is natuurlijk. Je hoeft niet te doen alsof, want hierdoor verlies je net jouw natuurlijke charme, jouw eigenheid.

Wees niet te perfectionistisch

Hoe meer eisen je jezelf oplegt, hoe groter de kans dat je bang wordt dat je niet kan waarmaken wat je wil bereiken. Dit geldt op vele domeinen in je leven, dus zeker ook op het vlak van je uiterlijk. Kijk niet te veel naar jezelf vanuit de blik en verwachting van anderen maar wees gewoon jezelf, spontaan.

Als je echt niet lekker in je vel zit, kan je misschien eens met je ouders of vrienden praten of langs een JongerenAdviesCentrum (JAC) gaan. Want het zou heel jammer zijn als je onzekerheid leidt tot een minderwaardigheidsgevoel.