De perfecte man heeft een knap gezicht en is breedgebouwd. Verder is hij groot. Echter, als het gaat over het uiterlijk van mannen, wordt er sneller een oogje dichtgeknepen. Terwijl dat voor vrouwen het schoonheidsideaal heel strikt is.

Mannelijk gezicht

Vrouwen hebben instinctief een voorkeur voor een zogezegd 'testosterongezicht'. Dit hormoon zorgt langs de ene kant voor dikke wenkbrauwen, een grote neus, gezichtsbeharing en een uitgesproken kaaklijn en jukbeenderen. Langs de andere kant blijven de ogen klein en de lippen dun. Deze kenmerken zijn voor vrouwen aantrekkelijk omdat ze duiden op een sterk immuunsysteem en op vruchtbaarheid.

V-vorm

Het lichaam van de man heeft idealiter een 'V-vorm': een slank middel en brede schouders, borst en rug. Bovendien is lengte belangrijk. Bij minder dan 1 procent van de huwelijken is de man kleiner dan de vrouwen. Vrouwen verkiezen een man die een aantal centimeters boven hen uitsteekt.

Minder veeleisend voor mannen

De media focussen vooral op het perfecte vrouwenlichaam, voor mannen zijn ze minder veeleisend als het op uiterlijke schoonheid aankomt. Het ideale mannenlichaam wordt voorgesteld als groot, breed en gespierd. Maar mannen mogen ook wat ouder (bv. George Clooney), dikker (bv. Leonardo DiCaprio) of lelijker (bv. Rowan Atkinson) zijn, terwijl je vrouwen zelden in die gedaante ziet.