Je kan een vagina hebben maar je toch man voelen. Je gender valt dan niet samen met je biologische geslacht. Je bent genderdysfoor.

Sekse en gender

Gender (het Engelse woord voor 'geslacht') verwijst naar de culturele, psychologische en sociale invulling van wat een maatschappij als typisch mannelijk en typisch vrouwelijk beschouwt.'Seksuele identiteit omvat enerzijds je biologische geslacht (of 'sekse') en anderzijds je genderidentiteit of psychologische geslacht. Je biologische sekse wordt vastgelegd tijdens je ontwikkeling als foetus in de baarmoeder. Je psychologische geslacht verwijst naar het innerlijke gevoel een man, een vrouw of beide te zijn.

Komen niet overeen

Meestal komen je biologische en je psychologische identiteit overeen: je psychologische geslacht (je genderidentiteit) en je biologische geslacht (je sekse) vallen dan samen. Maar het kan ook gebeuren dat deze twee stukken van jezelf min of meer in conflict staan. Dat je geboren bent met een vrouwenlichaam, maar je geen vrouw voelt. Of het omgekeerde, of dat je een beetje van de twee bent. Er is immers veel variatie mogelijk in de beleving van man- of vrouw-zijn.

Met de term genderdiversiteit benoemen we de verschillen binnen gender. Genderdiversiteit wijst ook op respect voor deze verschillen.