Dat hangt ervan af. Als je een normale terugbetaling krijgt van het ziekenfonds, worden je ouders hier van op de hoogte gebracht. 

Je kan bij de arts echter ook een speciale regeling aanvragen. Je ouders komen dan niets te weten.

Praten met je ouders

Wil je naar een arts om een consultatie, een pilvoorschrift of een soa-test, dan bespreek je dit in de eerste plaats best met je ouders. Het is soms niet gemakkelijk om hierover te praten. Probeer het toch: een open communicatie met je ouders over dit onderwerp komt jullie allemaal ten goede en maakt dat je ook voor andere problemen het gevoel krijgt dat je bij hen terecht kan.

Beroepsgeheim van de arts

Heb je het gevoel dat dit echt onmogelijk is, dan kan je ook alleen of samen met een vriend(in) of je lief naar een arts gaan. Ook al ben je minderjarig, dit is je recht. Je hoeft niet bij je vaste huisarts te gaan, je kan ook bij een andere arts uit de buurt op raadpleging. Weet dat de arts gebonden is aan het beroepsgeheim. Hij mag wat je bespreekt met hem niet doorvertellen aan derden, ook niet aan je ouders.

Terugbetaling

Ga je bij een arts op consultatie, dan betaal je normaalgezien het consult en heb je recht op de terugbetaling via het ziekenfonds. Die terugbetalingen van de consultatie en het labo-onderzoek zijn voor ouders zichtbaar. Ouders krijgen van het ziekenfonds namelijk een overzicht van alle terugbetalingen. Wil je niet dat de facturen bij je thuis aankomen, zeg dit dan tegen je arts. Die kan dan de 'derdebetalersregeling' toepassen. In dat geval betaal je enkel het remgeld (enkele euro's) en wordt de huisarts door het ziekenfonds betaald. Op die manier wordt de consultatie niet zichtbaar voor de ouders.