LGV of lymphogranuloma venereum is een soa die wordt veroorzaakt door een agressieve variant van de chlamydia bacterie.
LGV komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Het risico op besmetting is groot bij anale seks zonder condoom. Je loopt een groter risico op LGV als je aan groepseks, fisten en chemsex doet.
Snel naar
Symptomen van LGV
De aandoening kent twee fasen: 1) een zweertje en 2) ontsteking van de lymfeklieren.
De eerste symptomen beginnen één tot drie weken na de besmetting:
- Er verschijnt er een klein blaasje of zweertje op de geslachtsdelen of in de aars, keel of mond. Maar dat geeft weinig last en kan onopgemerkt voorbijgaan.
- Na tien tot dertig dagen volgt een ontsteking van de lymfeklieren. Die kan zorgen voor koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn, braakneigingen, rugpijn en een infectie van de endeldarm.
- Bij besmetting van de plasbuis of penis ontstaat een pijnlijke zwelling van de lymfeklieren in de lies.
- Bij infectie van de anus kan je pijnlijke zweren krijgen in de endeldarm. Het gevolg is jeuk en een slijmerige, soms bloedige afscheiding uit de anus.
Gevolgen van LGV
Als LGV niet wordt behandeld, kunnen de klachten toenemen. Er ontstaan dan zwellingen die op aambeien lijken, maar die met lymfevocht gevuld zijn in plaats van bloed.
Een infectie van de endeldarm kan leiden tot een vernauwd rectum en verstopping.
LGV opsporen
De LGV-bacterie kan worden opgespoord in een staaltje van de afscheiding van de plaats van infectie, bijvoorbeeld uit de aars.
Een test op LGV zit niet standaard bij een algemene soa-test. Wees dus open tegen je arts of hulpverlener over welke soort seks je hebt. Zo kan die beter bepalen of je een risico hebt gelopen op LGV.
LGV behandelen
LGV kan worden behandeld met antibiotica. Na de behandeling volgen nog regelmatig controles om te zien of de aandoening daadwerkelijk is verdwenen.
Je wordt niet immuun voor LGV, dus je kunt deze soa opnieuw oplopen.
Sekspartners verwittigen
LGV is een zeer besmettelijke soa. Als je een vaste relatie of vaste seksbuddy's hebt, gaat men ervan uit dat je partner ook besmet is en meteen moet worden behandeld. Dat is belangrijk om nieuwe besmettingen te voorkomen. Anders zou je ook zelf opnieuw kunnen worden besmet.
Verwittig ook je sekspartners van de voorbije zes maanden. Dan kunnen zij zich laten testen en behandelen.
Doe je dat liever niet? Zeg dat dan aan je arts. Die kan hen inlichten via een brief partnernotificatie. Zo blijf jij anoniem.
LGV voorkomen
LGV kan je het best voorkomen door een condoom te gebruiken.
De soa wordt overgedragen bij seks zonder condoom waarbij slijmvliezen in contact komen met elkaar.