Wanneer is het gerechtvaardigd om de dokter te bezoeken omdat je je zorgen maakt over je geslachtsdelen? Altijd, lijkt me.

Laatst ontdekte ik, heel toevallig, een bolletje onder m’n linkerteelbal. Het was piepklein. Soms moest ik er echt even naar zoeken, maar eenmaal ik het tussen duim- en wijsvinger vast kreeg, voelde ik het goed zitten. Het was hard, maar voelde helemaal niet pijnlijk.

Natuurlijk spoken er op dat moment de meest onrustwekkende gedachten door je hoofd: spontaan dacht ik aan teelbal- of prostaatkanker! Stel je voor: iemand van 18 met teelbalkanker. Kan dat eigenlijk al op die leeftijd?

Ja, blijkbaar wel, zo leerde het alwetende internet me al snel. Gek genoeg dacht ik er niet meer aan tot ik er enkele weken later terug op botste. Die keer besloot ik een einde te maken aan mijn ongerustheid en gewoon een afspraak met de dokter te maken.

Omdat ik het niet zag zitten om bij onze huisdokter, een vriend van de familie nota bene, langs te gaan, maakte ik een afspraak bij de eerste arts die ik op het internet kon vinden en die zijn praktijk dichtbij had.

Een dag later kon ik al op visite komen. De dokter bestudeerde mijn geslachtsdelen (het was veel minder gênant dan ik had verwacht) en stelde me enkele vragen over m’n seksleven.

'Heb ik laatst nog onvoorzichtige seks gehad? Zou het een soa kunnen zijn? Maar ook: fiets ik veel?' Toevallig wel ja, elke dag zo’n 20 kilometer. Daarop besloot ze voor de zekerheid ook nog een echo te laten nemen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Enkele dagen later belde ik voor de resultaten en kon ik een kreetje van opluchting slaken. Blijkbaar was het knobbeltje volledig ongevaarlijk en betrof het gewoon een aderverkalking. Oorzaak: een slecht fietszadel of een slechte houding.

Hoe dan ook heb ik op dat moment besloten altijd enorm voorzichtig te zijn op seksueel gebied, maar ook niet meer te talmen wanneer ik me medische zorgen maak over een erogene zone: meestal niet nodig blijkbaar.

Duy, 18 jaar

Alles over teelbalkanker en zelfonderzoek

Wat als je pijn hebt in je teelballen?