De CAT (Coital Alignment Technique) is hetzelfde als de missionarishouding, met het verschil dat de penetratie verticaal in plaats van horizontaal gebeurt.

CAT-standje praktisch

Bij de CAT ligt het lichaam van de jongen verder in de richting van het hoofd van het meisje, zo hoog als hij kan. In plaats van dat jongen en meisje borstkas tegen borstkas liggen (zoals bij de 'missionaris'), ligt zijn borstkas dus ter hoogte van haar schouders. Het meisje kan vervolgens haar benen in een hoek van 45 graden buigen, zodat ze haar heupen kantelt.

Cirkelvormige bewegingen

In plaats van traditioneel in en uit de vagina te stoten, kan de jongen voor- en achterwaarts bewegen en kleine cirkelvormige bewegingen maken met zijn penis. Daardoor is er voortdurend contact tussen de onderkant van zijn schacht en haar clitoris:

  • Wanneer de jongen zijn heupen optilt, wrijft de schacht van zijn penis tegen de clitoris.
  • Wanneer de jongen zich neer laat zakken, wrijft zijn schaambeen tegen de clitoris.

Voordelen van het CAT-standje

  • Bij het meisje wordt de clitoris gestimuleerd. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die geen orgasme krijgen in het missionaris-standje, vaker klaarkomen met de Coital Alignment Technique. 
  • Dit standje wordt soms gebruikt om proberen samen klaar te komen, al geeft dit geen garanties op slagen. Klaarkomen heeft met verschillende zaken te maken.
  • Dit standje is voor de jongen minder intensief dan het gewone missionaris-standje.

Nadelen van het CAT-standje

  • De CAT vereist wat oefening, het gewone stoten is namelijk niet mogelijk. Het verticaal penetreren kan wat vreemd aanvoelen in het begin, maar dat heb je snel onder de knie eens je het juiste tempo en ritme te pakken hebt.

Variaties

  • Het meisje kan proberen haar benen te strekken. De jongen duwt vervolgens zijn bekken een paar centimeters naar beneden terwijl het meisje met haar heupen mee naar boven duwt.
  • Mits enige aanpassingen, kan dit standje ook geschikt zijn voor holebi-koppels.