U bent hier

/
Hoe kan ik met mijn lief praten over seks?
Praten over seks
Hoe kan ik met mijn lief praten over seks?
Hoe kan ik met mijn lief praten over seks?
Vraag

Praten over seks is niet makkelijk. Dat is logisch, want meestal groei je niet op met dagelijkse gesprekken over seks.

Veilige sfeer

Praten over seks is iets wat je kan leren door het vaker te doen. Zorg dat jij en je lief zich veilig voelen. Creëer een intieme, vertrouwelijke sfeer en respecteer jezelf en je lief. Bewaak ook je grenzen: ga niet verder met over iets te praten als je je er niet goed bij voelt.

Gemeenschappelijke sekstaal

Het moeilijke aan praten over seks is het vinden van de juiste woorden. Zoek misschien eerst voor jezelf uit bij welke woorden je comfortabel voelt. Gebruik je liever de term penis, piemel of piet? Bekijk samen welke betekenis jullie aan bepaalde woorden geven. Verstaan jullie hetzelfde onder bijvoorbeeld "seks"? Het is best mogelijk dat jij hier enkel penetratie mee bedoelt, terwijl je lief hier ook orale seks onder verstaat.

Tips

  • Zoek een rustig moment en neem er je tijd voor. Als je binnen 5 minuten ergens moet zijn, is dat niet het meest geschikte moment om het gesprek te starten. Zorg dat je ouders of broer of zus niet plots kunnen binnenvallen.
  • Probeer zo concreet mogelijk te praten, zo vermijd je misverstanden.
  • Let op signalen en wees attent. Stel je lief gerust dat je niet boos of kritisch zult reageren.
  • Spreek in de ik-vorm. Zeg 'ik denk...' of 'ik heb het gevoel...' in plaats van elke zin met 'jij' te beginnen. Dat eerste klinkt namelijk persoonlijk en het tweede kan verwijtend overkomen.
  • Spreek vanuit je gevoel. Als je het echt over iets wil hebben, leg dan uit waarom je dat zo voelt. Stel jezelf kwetsbaar op zodat je lief dat ook kan doen.
  • De techniek van de druppende kraan: nuttig als je lief geen directe antwoorden op je vragen wil geven. Het houdt in dat je op verschillende manieren steeds hetzelfde blijft zeggen totdat je voelt dat er een antwoord komt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Ik weet dat dit moeilijk is, maar zou je dat iets meer kunnen uitleggen?' En dan: 'Je moet me hier effe bij helpen, want ik begrijp het niet helemaal'. Je blijft dus een variant op je oorspronkelijke opmerking herhalen totdat je ergens op uitkomt.
  • Toon je lief dat je hem of haar respecteert en dat je wilt dat de relatie werkt. Dat het net dáárom is dat je wil praten over seks.
  • Als hij of zij om de een of andere reden zich opjaagt, wacht dan even tot de boosheid wegebt. Probeer het daarna opnieuw.