Met een erotische massage kunnen jullie elkaar op een trage en sensuele manier opwinden. Het kan voorspel zijn. Het helpt om elkaars lichaam beter te leren kennen.

Bij een erotische massage streel je niet alleen rug en schouders, maar ook de erogene zones. De bedoeling is vooral om je partner een leuke tijd te bezorgen. Luister naar wat je (seks)partner prettig en opwindend vindt. 

De juiste sfeer voor een massage

Het is pas echt een erotische massage als ze in aangename omstandigheden gebeurt en jullie voldoende tijd hebben. Enkele tips om te zorgen voor een gepaste sfeer: 

 • Zet je gsm af. Vermijd dat je gestoord wordt door anderen of door lawaai van bijvoorbeeld televisie of je laptop. 
 • Zet wat zachte en zwoele muziek op. 
 • Zorg voor gedempt licht en een lekker geurtje (kaarsen, wierook). 
 • Maak dat het aangenaam warm in de kamer is. Als je stil ligt voor een massage, krijg je het makkelijk koud.  
 • Zorg ervoor dat de niet-gemasseerde lichaamsdelen steeds bedekt zijn. Hier kan je best grote, zachte badhanddoeken voor gebruiken. Verwarm ze even voor. Leg ze bijvoorbeeld eerst even in de droogkast of op de verwarming. 
 • Zorg voor massageolie. Druppel de olie nooit rechtstreeks op de huid, want dit voelt koud aan. Giet een beetje olie op je handen. Wrijf de olie warm voor je start met de massage. 

In welke houding een erotische massage doen?

Als je partner klaar ligt, kies je zelf de gemakkelijkste houding om de massage te geven. 

Je kan op de billen van je partner gaan zitten. Zo kan je de rug of schouders masseren. Leun daarbij niet met je volle gewicht op het lichaam van je partner. Dat voelt te zwaar aan. Beter is om op je knieën te steunen.

Als dit pijn doet aan de rug, kan je ook naast je partner gaan zitten. 

Hoe een sensuele massage geven?

Voor jullie beginnen aan de massage, is het belangrijk te weten wat je (seks)partner leuk vindt: wat heeft je partner graag, wat is stimulerend, wat vindt je partner net ontspannend? 

 • Start bijvoorbeeld met schouders en nek. Zak dan langzaam naar de onderrug.  Daarna kan je de billen en benen masseren. 
 • Je kan afwisselen in hoeveel druk je zet: de schouders kan je iets harder aanpakken om deze los te masseren. De rest kan je eerder zacht strelen. 
 • Je kan strelen op verschillende manieren: rondjes draaien, zachtjes loskloppen, met je duimen werken of met je palmen, met één vinger over de ruggengraat gaan. 
 • Je kan strelen met je vingers, met je tong, met een veer of een ander middel....  

Neem je tijd. Vraag je partner aanwijzingen te geven. Luister goed naar elkaar. 

Wat aanraken bij een erotische massage?

 • Begin niet direct met de geslachtsorganen. Denk ook aan de andere erogene zones. Voor sommigen zijn dat de voeten,  de hals, de heupen, de binnenkant van de dijen enzovoort. Die kan je ook in je massage meenemen. 
 • Werk traag en gebruik verschillende druk: variatie maakt het leuk. 
 • Neem je tijd zodat je de spanning kan opbouwen. Want je gaat meer naar iets verlangen als je het nog niet hebt. 

Erotische massage en seks

Een erotische massage kan erg ontspannend. Het kan ook opwindend zijn. Soms is het de start van  een vrijpartij. Maar dat moet niet. Jullie kunnen ook genieten van deze aanrakingen zonder dat er daarna seks is. 

Het is niet omdat je het goed vindt om elkaar erotisch te masseren, dat je daarmee ook zegt dat je seks wilt. Wees duidelijk voor elkaar en respecteer elkaars grenzen. 

Erotische massage: risico op soa's of hiv

Erotisch masseren is in principe veilig. Er zijn wel een aantal zaken waar je best op let: 

 • Gebruik massageolie niet als glijmiddel. De parfums in de massageolie kunnen de slijmvliezen van penis, vagina of anus irriteren. Er bestaat wel een combinatie van  massageolie en glijmiddel in één product. 
 • Gebruik een condoom bij een nieuwe (seks)partner als jullie daarna seks hebben.
 • Let wel op: massageolie kan ervoor zorgen dat het condoom makkelijker scheurt. Vermijd dus contact tussen massageolie en het condoom.