Vorige week werd een naaktfoto van een meisje uit mijn klas rondgestuurd binnen onze vriendengroep. Mijn vrienden lachten haar enorm uit.

Ze verkondigden ook dat ze maar niet zo dom had moeten zijn om een naaktfoto van zichzelf door te sturen. Ik voelde me zelf niet op m’n gemak bij deze situatie en vond het vooral erg voor dat meisje.

Omdat ik zelf niet wilde uitgelachen worden heb ik mijn vrienden maar laten doen, maar achteraf bleef een soort ‘schuldgevoel’ mij achtervolgen. Wat kan ik nu nog anders doen?

Florian, 16 jaar

Advies

Dag Florian,

Een tijdje geleden gaf ik al enkele tips mee omtrent de do’s en don’ts van sexting. Maar omdat jouw vraag iets verder gaat dan dat wil ik jou hier met veel plezier een antwoord op geven!

Schuld van het slachtoffer?

De eerste reacties op een naaktfoto zijn jammer genoeg vaak afkeurend voor het slachtoffer. Degene die de foto van zichzelf nam wordt als dom en naïef bestempeld. Want “iedereen weet toch dat het geen goed idee is om een naaktfoto van jezelf door te sturen”. Zelfs niet naar diegene die je het meest vertrouwt.

Zelden wordt de verspreider van de foto aangesproken op het respectloos omgaan met materiaal dat voor privédoeleinden bedoeld was.

Dubbele standaard

Daarnaast bestaat er een dubbele moraal wanneer het om sexting gaat. De kans is groot dat het meisje in kwestie de reputatie van ‘slet’ zal krijgen, terwijl het ontvangen en uitwisselen van seksueel getinte foto’s voor jongens net goed is voor hun imago. Jongens sturen zulke foto’s door om op te scheppen.

Dat jij hier in eerste instantie niet tegenin ging omdat je schrik had voor jouw plaats in de groep is niet ongebruikelijk. Toch vind ik het moedig dat je dit niet zomaar wilt laten voorbijgaan.

Je kan nu alvast de volgende acties ondernemen:

Breng het slachtoffer op de hoogte

Indien je het meisje op de foto kent, zoek dan uit of zij er weet van heeft dat haar foto wordt verspreid. De kans bestaat dat zij van niets weet. Indien jij haar op de hoogte brengt, krijgt zij ook het gevoel dat ze niet enkel uitgelachen of gepest, maar ook gesteund wordt.

Ga op zoek naar hulp van buitenaf

Het is belangrijk om een externe persoon in vertrouwen te nemen. Breng bijvoorbeeld de zorgcoördinator of directie op de hoogte. Je kan ook samen met het meisje bellen naar Child Focus 116 000. Zij zijn 24 op 24 uur beschikbaar. Ze kunnen ook mee zoeken naar een oplossing.

Onderneem snel actie

Wacht niet te lang om deze stappen te ondernemen. Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans dat je kunt voorkomen dat de foto verder wordt verspreid. Niets doen en afwachten maakt het moeilijker om de schade te beperken.

Praat met je vrienden

Maak jouw vrienden duidelijk dat het helemaal niet stoer is om zo’n foto’s aan elkaar te tonen. Hoe zit het met hun credibility? Wat iemand in vertrouwen doorstuurt hoort ook zo te blijven. Dit inzien getuigt van volwassenheid en hopelijk denken jouw vrienden er net zo over nadat je met hen hebt gepraat.

Strafbaar feit

Je kan ook vermelden dat iedereen die een foto doorstuurt zonder toestemming van de persoon die erop staat strafbaar is. Ongeacht of zij de foto rechtstreeks ontvingen of gewoon de zoveelste personen zijn die de foto verspreiden.

Geschreven door Sekscoach Ina
23 jaar, woont in Leuven