Seksuele hulpmiddelen

Er zijn talloze hulpmiddelen beschikbaar om van seks te kunnen genieten. Dat kan gaan van klassieke vibrators tot specifieke materialen die gebruiksvriendelijk zijn voor mensen met een beperking: 

  • ‘seksmeubels’: stoelen of schommels die je helpen om makkelijker posities aan te nemen en verschillende standjes te proberen;
  • masturbators: speeltjes voor als je minder mobiliteit of kracht in je handen hebt;
  • vinger-vibrators: kleine vibrators die je over je vinger schuift om makkelijker jezelf of je partner manueel te stimuleren;
  • erotisch audiomateriaal: voor mensen met een visuele beperking;
  • vibrerende ondergoed: voor als je zelf geen speeltje kan vasthouden.

Meer informatie over seksuele hulpmiddelen kan je vinden bij Aditi vzw en kan je kopen in erotheken of online.

Relatiebureaus en datingsites

Naast de algemene relatiebureaus zijn er ook relatiebureaus en netwerkwebsites die specifiek gericht zijn op mensen met een beperking:

  • Dottie: sociale netwerksite voor mensen met een beperking;
  • Zeddnet: ontmoetingsplaats voor mensen met een beperking die moeite hebben met het leggen van contacten;
  • G-Date: Nederlandse datingsite voor mensen met een beperking;
  • Intermobiel: digitale ontmoetingsplaats voor jongeren met een lichamelijke beperking of chronische ziekte die minder mobiel of aan huis gebonden zijn.

Seksuele dienstverlening

Als persoon met een beperking kan je een beroep doen op seksuele dienstverlening. Seksuele dienstverleners bieden een brede waaier aan ondersteuning. Dat kan gaan van het aanleren van seksuele vaardigheden tot het samen beleven van seksualiteit en intimiteit. Personen met een beperking kunnen een beroep doen op seksuele dienstverlening vanaf de leeftijd van 18 jaar.

In Vlaanderen en Brussel kan je hiervoor terecht bij Aditi vzw. Aditi is een organisatie die advies en begeleiding biedt aan personen met een beperking en ouderen die zoeken naar intimiteits- en seksbeleving en die hiervoor ondersteuning nodig hebben. De seksuele dienstverleners waar Aditi mee samenwerkt worden opgeleid in het bieden van seksualiteitszorg aan mensen met een beperking. Wat die zorg in jouw geval zou kunnen betekenen beslis je zelf, maar bij Aditi is alles bespreekbaar.