Elke vagina heeft een eigen geur, dat is normaal. Heel wat vrouwen vinden dit geurtje onaangenaam. Mannen lijken er geen probleem mee te hebben. 

Als je rekening houdt met de volgende hygiënemaatregelen, hou je je vagina (vulva) schoon en gezond. 

Was je vagina dagelijks met water

Gewoon dagelijks wassen met veel (lauw) water volstaat ruimschoots. Gebruik geen zeep. Die verstoort het natuurlijke evenwicht en zorgt voor irritatie.

Veeg ook zorgvuldig restjes van toiletpapier en smegma weg. Smegma is een soort van talg dat vooral tussen de binnenste schaamlippen of in het kapje rond de clitoris zit.   

Was en veeg je vulva altijd van voren naar achteren 

Zo voorkom je dat er darmbacteriën in je vagina komen. Doe dit bij het wassen maar ook als je je achterwerk wast of afveegt na toiletbezoek. 

Ververs tampon of maandverband regelmatig 

Als je ongesteld bent, ververs dan regelmatig je maandverband, tampon of menstruatiecup met schone handen. Zo voorkom je vieze luchtjes en infectie.  

Verwijder regelmatig de bloedresten met warm water. Dat zorgt ervoor dat je lekker blijft ruiken. 

Draag katoenen ondergoed 

Trek elke dag een schoon slipje aan, bij voorkeur van katoen. Katoen neemt goed vocht op, ventileert goed en broeit niet. Bovendien kun je katoenen kleding bij hoge temperatuur wassen. 

Gebruik geen intieme hygiëne producten

Sommige vrouwen gebruiken intieme verzorgingsproducten omdat ze hun vagina willen verfrissen en beschermen. Tenzij je deze op doktersvoorschrift gebruikt, zijn deze producten overbodig omdat een vagina zichzelf reinigt en zo al in evenwicht is. Je haalt de vaginale flora net uit haar balans als je je met deze producten wast.  

Intieme gel, emulsies en sprays (ook zeepvrije versies) kunnen zelfs schadelijk zijn voor de vagina.  

  • Ze kunnen het slijmvlies van de vaginawand irriteren. Sommige vrouwen zijn allergisch aan de geurstoffen die in vaginale wasproducten zitten. De vagina wordt dan droog en geïrriteerd.  
  • Overmatig gebruik kan de geur van geslachtsdelen beïnvloeden. 
  • Ook de hoeveelheid vaginale afscheiding kan toenemen.  
  • Ze kunnen een vaginale infectie in de hand werken: een schimmelinfectie of een bacteriële vaginose.   

Gebruik geen vaginale douches

Naast vaginale verzorgingsproducten zijn er ook vaginale douches. Tijdens een vaginale douche spuit je met een injectiespuit een reinigende vloeistof in de vagina. Zo wordt de vagina van binnenuit ‘gereinigd’.  
 
Ook deze reinigingsmethode wordt afgeraden. Een vaginale douche heeft een hoop nadelen. Als je je vagina met een zeepgel spoelt verstoor je het plaatselijke evenwicht. Zo’n douche veroorzaakt na veel gebruik bacteriële infecties. 

Sterke geur: oorzaken

Als je vindt dat je vagina te sterk ruikt, kan dit te maken hebben met bovenstaande zaken, maar ook met hormonale veranderingen of antibioticagebruik.  
 
Vind je dat je vagina stinkt, gaat het om een visgeur en heb je ook andere klachten zoals jeuk, irritatie, roodheid of pijn, dan heb je misschien last van bacteriële vaginose of een soa. Raadpleeg dan een arts.