Swingers zijn heterokoppels die seksuele relaties aangaan met andere koppels. Seksuele contacten vinden meestal plaats in een parenclub of op een privé-adres.

Swingers: hoe daten ze?

Swingers leren vooral in privé-clubs andere koppels kennen. Ook kan je als swinger specifieke websites gebruiken waar je als koppel of als individu een profielpagina aanmaakt en persoonlijke berichten uitwisselt.

Als beginnend swinger spreek je best af in een privéclub en niet bij iemands thuis. Parenclubs bieden het voordeel dat je je privacy beter kan beschermen en dat je in een veilige omgeving het swingersmilieu kan verkennen.

Als je de date niet ziet zitten is het ook gemakkelijker om dit aan te geven in een club dan wanneer je op iemands sofa zit.

Parenclub: publiek en leeftijd

De meeste clubs laten alleen koppels toe. Toch mogen er soms ook singles in op bepaalde avonden.

Het merendeel van de bezoekers van een parenclub zijn swingers. Ze gaan dus naar een parenclub om, buiten met hun vaste partner, ook seks te hebben met andere mensen.

Om een swingersclub binnen te gaan moet je 18 (of soms 21) jaar zijn. In geval van twijfel zal men je identiteitskaart vragen om je leeftijd te controleren. 

In de parenclub bestaat het publiek hoofdzakelijk uit dertigers en veertigers.

Privéclub: regels en afspraken

Men denkt soms dat bij swingen alles maar mag en kan. Niets is minder waar. Regels en afspraken zijn net erg belangrijk. 

Waar focussen die regels vooral op? Het gaat over grenzen respecteren en toestemming krijgen. Binnen het swingersmilieu moet iedereen akkoord gaan met wat er gebeurt. Aandringen of een grens overschrijden is echt not done binnen het swingersmilieu.

Geschreven en ongeschreven regels

In de meeste clubs worden strikte regels toegepast om ervoor te zorgen dat ieders grenzen worden gerespecteerd. Op de website van de club vind je doorgaans de regels die zij hanteren terug.

Een ongeschreven regel tussen swingers is dat wanneer iemand je aanraakt terwijl je dat liever niet hebt, je kort met een hand- of hoofdgebaar afwijzend reageert, of opstaat en weggaat of letterlijk je rug keert.

Swingerskoppel: afspraken

Swingers maken ook meestal concrete afspraken met hun partner over het verloop van een date of van een bezoek aan een seksclub. 

Als koppel spreken ze af wat ze wel of niet toelaten naar elkaar toe. Ook dragen ze zorg voor mekaar.

Voorbeelden van zulke afspraken zijn: 

  • seks met andere personen vindt plaats in dezelfde ruimte, niet in gescheiden kamers
  • enkel oraal contact, geen geslachtsgemeenschap
  • samen uit samen thuis: je keert als koppel samen terug huiswaarts
  • enkel seks met personen die de andere partner ook goedkeurt

Vaak bespreken de swingerskoppels achteraf wat ieder er van vond en op basis hiervan worden afspraken eventueel bijgesteld.

Dit omdat ze tijdens het swingen merkten dat ze op eigen grenzen stootten. Of net ondervonden dat ze hun grenzen willen verleggen. Door uit te proberen, leren de koppels zichzelf en hun eigen grenzen beter kennen.

Hebben swingers alleen heteroseks?

Overwegend wel. Maar ook biseksueel contact komt voor. Dan wel vooral onder vrouwen.

Homoseksuele en lesbische koppels zal je niet vaak aantreffen op swingersparty's. In het huisreglement van veel parenclubs is uitdrukkelijk sprake van man-vrouw koppels.

Swinging als levensstijl

Swingers zijn vaak hoogopgeleid, blank en welstellend. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ze zijn meestal bovengemiddeld tevreden met hun huwelijk en seksleven.

Swingers benadrukken vaak dat ze als koppel voor deze levensstijl kiezen. Hun relatie blijft op de eerste plaats staan. Swingers hebben vaker traditionele opvattingen over het gezin of het huwelijk.

Ook tijdens het swingen zelf gaan ze maar zelden solo. Swingers kiezen er doorgaans voor om als koppel te daten. In een open relatie daarentegen kiest men er doorgaans wel voor om op individuele basis anderen te ontmoeten.

Ook swingers kunnen jaloers zijn of zelfs ontrouw meemaken. Jaloerse gevoelens ontstaan minder ten gevolge van de partner die seks heeft met een derde, maar eerder omwille van het risico op het ontstaan van een emotionele band. Of als afspraken achter de rug worden verbroken.

Swingers gebruiken ook een specifieke terminologie.

  • Daten houdt een ontmoeting met een sekspartner in.
  • Een thuisdate betekent een afspraak van een koppel bij een ander koppel aan huis.
  • Soft en full duiden op seksueel contact respectievelijk zonder en met geslachtsgemeenschap.

Swingen om je relatie te redden?

Het is geen goed idee om te gaan swingen om je relatie uit het slop te halen. Er is best al een stevige emotionele band. Swingen vereist immers dat je open leert communiceren over je verlangens en je grenzen. Het vraagt goede communicatievaardigheden en de wil om aan intimiteit met je partner te werken.

Ook is het niet oké als één partner dit onder druk van de andere doet. Je moet er beiden achterstaan. 

Wat gebeurt er in een parenclub?

  • Wanneer je naar een parenclub gaat, ben je uiteraard niet verplicht om daar ook seks te hebben met anderen.
  • Als je als koppel naar een club gaat, kan je ook gewoon kijken naar anderen of daar met je partner spelen.
  • Sommigen houden ervan om seks te hebben met hun partner terwijl dat anderen toekijken of ook seks hebben.
  • Andere koppels doen aan partnerruil en vinden het bijvoorbeeld opwindend dat hun partner seks heeft met iemand anders.
  • In een parenclub wordt er ook vaak aan trio- of groepsseks gedaan.

Swingen: meer risico op soa's?

Ja. Er komen meer soa's voor bij swingers dan bij koppels die monogaam zijn. Dat komt omdat swingers vaak wisselende sekscontacten hebben. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat swingers dikwijls aan onbeschermde seks doen.

De meest voorkomende soa's in het swingersmilieu zijn chlamydia, genitale wratten en gonorroe. Swingers laten zich doorgaans wel regelmatig testen.

  • Gebruik dus altijd een condoom.
  • Laat je 2 maal per jaar testen op soa's.
  • Als blijkt dat je besmet bent met een soa bespreek dan met je huisarts of je sekspartners moeten verwittigd en/of mee behandeld worden.

Let ook op voor mpox (wat we vroeger apenpokken noemden).Het condoom beschermt slechts gedeeltelijk tegen overdracht. Lees de adviezen om de risico's op mpox te beperken.

De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor informatie over veilig vrijen.
Swingers (singles en koppels) kunnen ook terecht bij het Helpcenter in Antwerpen met vragen rond veilig vrijen en voor gratis testen op soa's en hiv.

Gebruiken swingers vaker drugs?

Ja. Vooral mannelijke swingers gebruiken vaak stimulerende middelen tijdens swingparty's, zoals XTC en poppers. Ook GHB en ketamine zijn populair.
Middelengebruik werkt onbeschermde seks in de hand.

Ook erectiebevorderende middelen, zoals Viagra, worden veelvuldig gebruikt. Hierdoor kunnen mannen langdurige seks met wisselende partners hebben.

Swingersclub: toegangsprijs, dresscode en ruimtes

Toegangsprijs

De toegangsprijs voor koppels of singles hangt af van het thema van de avond.

Het varieert doorgaans tussen de 25 en 100 euro; per koppel. De prijs wordt bepaald door het aantal consumpties of het eten dat er al dan niet bij inbegrepen is.

Als alleenstaande man betaal je meestal meer dan als koppel of als alleenstaande vrouw.

Dresscode

De bezoekers kiezen doorgaans voor een sexy outfit en dito lingerie. In een parenclub mag je vaak zelf kiezen wat je draagt, maar de meeste bezoekers hebben enkel ondergoed of niets meer aan, naarmate de avond vordert.

Er zijn bijvoorbeeld ook lingerie-avonden waarop het bepaald is vanaf welk uur bezoekers verzocht worden om de bovenkleding uit te trekken.

Ruimtes

Een parenclub omvat verschillende ruimtes: sauna, jacuzzi, bar, discotheek, thema-kamers, een bioscoop, restaurant...Veel van die ruimtes zijn opgevat als een plek waar je seks kan hebben.