Trioseks verschilt op technisch vlak weinig van seks met 2. De dynamiek en rolverdeling zijn wel anders.

Trioseks en technieken

Trioseks is seks tussen drie personen. Alle combinaties zijn dus mogelijk: 1 man met 2 vrouwen, 2 mannen met 1 vrouw, 3 mannen of 3 vrouwen.

Trioseks beperkt zich niet tot geslachtsgemeenschap. Het is ook kussen, strelen, masseren, orale seks, anale seks en combinaties daarvan.

Bij een trio kun je tegelijkertijd met elkaar bezig zijn. Je kan het ook om de beurt doen terwijl de derde toekijkt of masturbeert. Er zitten dus ook aspecten in van voyeurisme (toekijken) en exhibitionisme (gezien worden). 

Een trio in de praktijk

In fantasie is een trio misschien spannend, maar in de praktijk is het soms ingewikkeld. Je kunt elkaar al snel in de weg zitten. Bovendien kan het gebeuren dat één van de drie zich buitengesloten voelt.

Experimenteren met seks in een vaste relatie door er een extra persoon bij te halen lijkt heel opwindend, maar kan in realiteit ook tegenvallen. Voor sommige koppels echter is het het ideale alternatief voor een open relatie.

Trio en je relatie

Denk goed na voor je aan een trio begint. Jaloezie is soms een struikelblok. Een derde partij betrekken in bed heeft een effect op de verhouding met je partner. Het kan moeilijk zijn om je partner bezig te zien met een ander. Of misschien geeft je partner die nieuwe in bed te veel aandacht naar je zin en voel je je uitgesloten.

Als je de spanning in je seksleven wil opdrijven, kan dat ook op andere manieren. Je kan het idee creëren dat een derde partij een rol speelt, zonder dat die fysiek aanwezig is. Kijk bijvoorbeeld samen naar een pornofilm.

Trioseks en veilig vrijen

Als koppel hebben jullie misschien de gewoonte om onderling geen condoom te gebruiken. Trioseks houdt een aantal extra risico's in. Neem daarom goed je voorzorgen.

 • Gebruik (meerdere) condooms. Wissel om de 15 minuten van condoom. 
 • Bij anale seks gebruik je een condoom én extra glijmiddel.
 • Voorzie ook anticonceptie. 
 • Wissel van condoom als je van anale seks naar vaginale seks overgaat en telkens wanneer je seks hebt met een andere partner.
 • Reinig speeltjes als ze van gebruiker wisselen.
 • Anale seks en dubbele penetratie houden risico's in op wondjes en scheurtjes. Wees extra voorzichtig.

Waar je op let bij een trio

 • Kies een geschikte derde partij. Beter een onbekende of een verre kennis? Een ex of beste vriend(in) is misschien geen goed idee. Dat kan (maar hoeft niet te) leiden tot complicaties en verloren vriendschappen. Kies ook iemand die jullie beiden zien zitten.
 • Zorg dat alle partijen effectief vóór het idee van het trio zijn en maak duidelijke afspraken. Wie mag wat doen bij wie? Wel of geen seks met penetratie? Wel of niet kussen? Respecteer ook elkaars grenzen en spreek een stopwoord af.
 • Doe niets tegen je zin. Geef het ook aan als je er niet mee wil doorgaan.
 • Je partner moet op de eerste plaats blijven staan. Geef meer aandacht aan hem of haar dan aan de ‘nieuwe’.
 • Praat achteraf met je partner over het trio: hoe hebben jullie het beleefd, wat was goed, wat kon beter, is dit voor herhaling vatbaar…?

Trio: standjes

Een trio geeft je de mogelijkheid tot een aantal originele standjes:

 • De bofkont: één iemand wordt dubbel verwend: hij of zij wordt gepenetreerd en geeft of krijgt ondertussen orale seks. 
 • De ketting: de eerste pijpt of beft de tweede, de tweede de derde en de derde de eerste.
 • Dubbel plezier: je kunt de 2 anderen orale seks geven of, als je extra ontspannen bent, je door 2 tegelijk laten penetreren. Deze standjes zijn niet extra stimulerend, maar seks is natuurlijk ook psychologie en fantasie. En qua fantasie kan dit wel tellen.
 • De voyeur: je speelt met jezelf terwijl je kijkt hoe de andere 2 bezig zijn. De eenvoudigste vorm van trioseks en handig als je niet erg ‘plooibaar’ bent.