De hoek van een penis bij erectie is bij elke man verschillend. Ook wat betreft de kromming bestaat er veel variatie. Een lichte kromming naar links en naar boven toe komt vaker voor dan een kromming naar rechts of in de richting van de voeten.

geslachtsgemeenschap kromme penis

De penis is een orgaan dat hard wordt wanneer het volloopt met bloed. Bij een volledige erectie is de penis maar bij weinig mannen kaarsrecht.

Penis kromt meestal naar links en naar boven

Een kromming naar links komt het meeste voor. Dat komt omdat rechtshandige mannen, de meerderheid van de mannen dus, hun penis aan de linkerkant in hun ondergoed dragen.

Linkshandige, rechtsdragende mannen hebben dan weer vaak een 'rechtse kromme'.

Het merendeel van de penissen in erectie zijn recht als je ze van de zijkant bekijkt. Maar niet alle penissen zijn recht. Als ze wat krommen, dan is dit meestal subtiel in de richting van de navel. Een kromming naar beneden komt zelden voor.

Dat komt doordat de penis met spierweefsel vasthangt aan het schaambeen. Dat spierweefsel is bij zo goed als geen enkele man perfect symmetrisch. Is die ene spier een beetje anders dan de andere, dan gaat de penis wat krommen.

Het is trouwens maar goed dat de penis wat kromt. Een kaarsrechte penis zou namelijk moeilijk in te brengen zijn bij penetratie

Stand van de penis

De penis komt steeds in een bepaalde hoek tegenover je lichaam in erectie. Dit kan een hoek zijn van 90 graden: de penis wijst dan haast recht naar voren. Ook kan de stijve penis eerder verticaal staan of naar beneden wijzen. Al deze hoeken zijn volledig normaal.

De gemiddelde erectiehoek van een penis is 5 tot 30 graden boven een horizontale lijn. Die hoek neemt af naarmate je ouder wordt. De hoek varieert mee met de grootte van de penis: hoe groter, hoe minder hij omhoog gaat.

Masturbatie maakt je penis niet scheef of krom

Dit is gewoon de positie die veel penissen hebben en dat verandert ook niet. De vorm van je penis krijg je gewoon. Het is dus niet zo dat de stand van je penis verandert door je vaak af te trekken bijvoorbeeld.

Echter: als je je ongerust maakt over de kromming van je penis of als je pijn ervaart tijdens een erectie, raadpleeg je best een arts.

Ziekte van Peyronie en hypospadie

Ziekte van Peyronie

Bij deze ziekte staat de penis zo krom dat je last hebt van:

  • pijn bij erectie
  • erectieproblemen
  • moeilijke of zelfs onmogelijke penetratie

Er is dan sprake van een verharding in het elastische gedeelte van de penis. Deze aandoening komt slechts heel uitzonderlijk voor. Het is een genetische ziekte. Je wordt er dus mee geboren maar de ziekte manifesteert zich bij mannen meestal pas vanaf de leeftijd van 40.

Er doet zich dan, in enkele maanden of een jaar tijd, een forse toename van de kromstand voor. De penis kromt zich als een gebogen vinger naar de buik toe. Het gaat meestal om een kromme positie naar omhoog toe.

De ziekte van Peyronie wordt enkel chirurgisch behandeld wanneer het echt nodig is. De resultaten van de ingreep zijn immers niet altijd bevredigend.

Hypospadie en kromstand

Bij een tweede abnormale kromstand zal de penis krommen in de richting van de voeten. In tegenstelling tot bij de ziekte van Peyronie, is deze aandoening al duidelijk vanaf de geboorte.

Het zwellichaam in deze penis is niet voldoende ontwikkeld en ook het urinekanaal is niet volledig aangelegd. Hierdoor zit de opening van de urinebuis niet op de eikel maar meer onderaan (hypospadie).

Verschillende gradaties zijn mogelijk: van een urinebuis die op de eikel uitmondt, maar iets lager dan gewoonlijk, tot een urinebuis die onderaan de penis uitmondt. Het deel van de urinebuis dat ontbreekt is dan vervangen door bindweefsel.

Bij een erectie zal de penis als een haak naar beneden krommen. Geslachtsgemeenschap kan haast onmogelijk worden hierdoor.

Hypospadie wordt haast altijd chirurgisch gecorrigeerd. Aangezien het een afwijking is die bij de geboorte wordt vastgesteld, zal de correctie al op kinderleeftijd gebeuren voordat de jongen seksueel actief wordt. De ingreep geeft meestal een zeer goed resultaat.