Mannen masturberen door de voorhuid over de eikel te trekken of hun lichaam op diverse gevoelige plaatsen, zoals de penis, balzak, tepels of billen, te stimuleren.

Masturberen heet ook: zelfbevrediging, aftrekken, rukken of soloseks. 

De eigen stemming en fantasie spelen hierbij natuurlijk een grote rol. Je kan opwindende gedachten hebben, masturberen samen met je partner of iemand anders, jezelf bevredigen met behulp van porno...

Hoe masturberen?

aftrekken

De meesten masturberen door de voorhuid over de eikel te wrijven. Je kunt je afrukken met 1 hand, beide handen of met duim en wijsvinger.

Je kunt de eikel ook rechtstreeks stimuleren. Gebruik dan wel wat spuug of glijmiddel. Anders voelt die beweging schurend en pijnlijk aan. Met je andere hand kun je ondertussen andere gevoelige plekjes aanraken.

Er zijn diverse technieken mogelijk: alleen met je vingers of met je hele hand, met korte en snelle rukjes of met langzaam op-en-neergaande bewegingen, knijpend of draaiend,...

Alles hangt af van je eigen voorkeur. Masturberen is ontdekken wat jou net stimuleert en waar jij van geniet.

Niet alle voorwerpen zijn even geschikt om te gebruiken bij het masturberen.

 • Stop je penis niet in een fles. Normaal gezien zal de fles dan vacuüm trekken. De penis zal gezwollen geraken, zonder die zwelling meteen kwijt te geraken. Je zal de fles moeten stukslaan of een dokter of spoeddienst moeten consulteren.
 • Steek je penis niet in de stang van een stofzuiger. De zuigkracht kan ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in je penis springen. 

Gevoelige plekjes bij het masturberen

De eikel, de voorhuidring en het toompje zijn de meest gevoelige plaatsen van de penis. Hoe hard of zacht je hier drukt, wrijft of streelt, is weer persoonlijk.

Leeftijd waarop mannen starten met masturberen

Jongens beginnen meestal met aftrekken vòòr de leeftijd van 13,5. Meisjes zeggen minder dat ze aan zelfbevrediging doen.

Masturberen of rukken: standjes

Je kan experimenteren met positie en houding. Een overzicht van de meest gebruikelijke standjes:

 • Op de rug liggend: sommigen vinden het extra lekker met de benen open en de knieën wat gebogen. Zo komt er extra spanning te staan op de dijen. Een kussen onder je rug dat de heupen omhoog duwt helpt ook.
 • Op de rug met de benen boven het hoofd: zwaai je benen omhoog en leg ze langs je hoofd heen. Als dit te vermoeiend is, zet dan je voeten tegen de muur.
 • Matrasturberen: lig op je buik. Hou je handen vrij en laat de matras het werk doen. Klem je stijve piemel tussen de matras en je lichaam. Eventueel kun je je boxershort aanhouden of er nog een handdoek tussen stoppen. Wrijf met je penis over de matras. Eventueel kun je met je handen je penis nog extra stimuleren.
 • Geknield: zit op de knieën en strek je naar achteren. Zo span je de spieren in je dijen en buik meer op, wat de erectie en het orgasme verhevigt.
 • Staand: een ‘vluggertje’ rechtopstaand kan ook plezant zijn. Probeer het ook eens staand voor de spiegel. Sommige mannen vinden het geil om zichzelf bezig te zien.

Sterker orgasme bij masturberen

Wat kan je doen om het orgasme te verhevigen?

 • Vinger jezelf terwijl je je aftrekt. Zo stimuleer je je prostaat.
 • Bouw je orgasme op door net voor het klaarkomen op te houden en te wachten tot de spanning is weggetrokken. Op die manier leer je ook om niet te snel klaar te komen wanneer je vrijt met een ander.
 • Aftrekken met een condoom voelt anders aan. Achteraf hoef je geen sperma op te ruimen. Het is een goede oefening voor wanneer je echt een condoom nodig hebt. 
 • Er zijn veel speeltjes waarmee je jezelf kunt bevredigen.

Masturberen: voordelen voor gezondheid

Masturberen tijdens periodes van stress helpt je te ontspannen. Het bevordert de nachtrust en heeft een positief effect op je lichaam en brein.

Masturberen is goed voor de gezondheid

Masturbatie heeft heel wat algemene voordelen voor je lichaam. Zo versterkt het je immuunsysteem. Na een orgasme ligt het aantal infectiewerende cellen in het bloed tot 20% hoger. Ook verlaagt het je bloeddruk en beschermt het zo tegen hartaandoeningen.

Mannen kunnen een positief effect op de spermakwaliteit ervaren. Ook zou jezelf aftrekken goed zijn tegen prostaatontstekingen en -kanker. Dit omdat de spermavoorraad vaker ververst, en de prostaatklier meer ‘geledigd’ wordt.

Masturberen en gelukshormonen

Masturberen doet je gelukkiger voelen. Door het strelen en de opwinding komt endorfine vrij. Dit hormoon is ook actief bij lichamelijke inspanningen zoals sport. Het geeft je het gevoel in een euforische roes te verkeren.

Bij het knuffelen en klaarkomen is het zogenaamde knuffelhormoon oxytocine actief. Dit hormoon komt vrij als je je verbonden en geliefd voelt. Het hormoon werkt stress- en angstverlagend en heeft een kalmerend effect.

Masturberen stimuleert je hersenen

Seks, en ook masturberen, zou het geheugen stimuleren. Er worden bij seks meer zenuwcellen in de hippocampus aangemaakt. Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij het leren en bij het langetermijngeheugen.

Ook is het zo dat een orgasme je gemakkelijker doet inslapen, wat op zich dan ook weer het geheugen versterkt.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak mag ik mezelf aftrekken?

Hoe vaak je masturbeert maakt op zich niet uit. Het maakt deel uit van je seksuele ontwikkeling.

Sommigen doen het in bepaalde periodes vaker dan op andere momenten in hun leven. Hier cijfers op kleven, is moeilijk. Tijdens de puberteit gaan de meeste jongeren op ontdekkingstocht van hun lichaam en is het zeker niet abnormaal dat je veel masturbeert. Vaak masturberen is op zich niet schadelijk voor je gezondheid.

Zolang je je er goed bij voelt en niet het gevoel krijgt dat je masturbeert zonder er plezier in te hebben, is het oké. Is dit niet het geval en heb je het gevoel dat je er te weinig controle over hebt, check dan of je niet afhankelijk wordt

Kan sperma opraken als je je teveel aftrekt?

Als je je binnen korte tijd enkele keren na elkaar aftrekt, kan je sperma wel voor eventjes opraken. Je krijgt dan nog steeds een orgasme, maar zonder sperma. Dit heet een droog orgasme.

Sperma bestaat uit de vochtvoorraad uit de zaadblaasjes en de prostaat samen met de zaadcellen. Die voorraad kan voor even uitgeput geraken. Als je enkele uren wacht, of je masturbeert de volgende dag opnieuw, gaat je orgasme weer gepaard met een zaadlozing.

In elk geval is het niet zo dat je op lange termijn een tekort aan sperma kan krijgen doordat je al te veel zaadlozingen hebt gehad. In de teelballen worden elke dag immers miljoenen zaadcellen bijgemaakt.

Kan mijn penis misgroeien door veel te masturberen?

Neen. Je penis gaat onder invloed van masturbatie niet anders groeien.

Masturberen of aftrekken beïnvloedt de groei of vorm van de penis niet. De vorm van je penis krijg je gewoon.

Weinig mannen hebben een kaarsrechte penis. Een kromming naar links komt het meeste voor. Linkshandige, rechtsdragende mannen hebben vaak een kromming naar rechts.

Is het normaal dat ik een schuldgevoel heb na het masturberen?

Masturbatie en geslachtsgemeenschap zijn de twee meest voorkomende seksuele activiteiten. Men schaamt zich echter dikwijls voor het masturberen.

Masturbatie is jarenlang een taboe geweest. Nog steeds wordt bij seksuele voorlichting vaak alleen op de technische kanten ervan ingegaan, zonder te vermelden welke gevoelens ze teweeg kan brengen. Een schuldgevoel is nergens voor nodig. Het is niet verboden om van je eigen lichaam te genieten.

Masturberen is ontspannend en bovendien leer je je eigen lichaam kennen. Deze kennis van je eigen lichaam kan van pas komen als je met iemand naar bed gaat. Als je zelf niet weet wat je leuk vindt, hoe kan je partner het dan weten? Ook als een partner dingen doet die jij niet leuk vindt, kan je aangeven wat je net wel opwindend vindt.

Is het normaal dat ik niet wil masturberen?

Bij masturberen of vrijen met jezelf roep je seksuele gevoelens op door te fantaseren, je lichaam aan te raken en met je geslachtsdelen te spelen.

Voor veel mensen geeft dit een lekker, ontspannen gevoel, zodat ze genieten. Maar misschien vind jij het helemaal niet prettig, omdat je geen zin in seks hebt of omdat fantaseren jou niet aanspreekt. Iedereen heeft zijn eigen redenen om te masturberen of om het net niet te doen.

Is het oké om te masturberen als je in een relatie zit?

Er is niets fout aan als je binnen je relatie ook nog behoefte hebt aan soloseks. Dat is bij heel veel mensen het geval. Het betekent zeker niet meteen dat er relationeel iets mis is.

Soms is de reden om aan soloseks te doen voor de hand liggend, bijvoorbeeld als je partner voor enige tijd afwezig is. Je kan ook masturberen om je lichaam seksueel beter te leren kennen, om je te ontspannen, om seksuele spanning af te laten...

Hoe open je hierover bent tegen je partner hangt af van de relatie die jullie hebben. Hou er rekening mee dat het voor veel mensen een moeilijk gespreksonderwerp blijft. Ook al weten ze met hun verstand dat het eigenlijk normaal is.

Is het normaal dat ik samen masturbeer met vrienden?

Het is normaal om met vrienden te praten over seks of elkaars lichaam te vergelijken.

Veel jongeren experimenteren graag op seksueel vlak. Je bent nieuwsgierig naar je eigen lichaam en naar dat van anderen. Het is niet vreemd dat je dit wil ontdekken met iemand waar je je goed bij voelt. Vaak is dat je beste vriend of vriendin, of een groep vrienden.

Samen masturberen kan echt fun zijn, zolang iedereen er zin in heeft. Vaak doe je dat uit nieuwsgierigheid of uit kameraadschap. Zorg ervoor dat je je niet door de groep laat meeslepen of dat je een ander niet pusht.

Je bent dan niet noodzakelijk homo. Het kan zijn dat je je bij die perso(o)nen gewoon op je gemak voelt, of dat je wil uittesten hoe het is met iemand van jouw geslacht. Je hoeft geen gevoelens te hebben om met iemand louter te experimenteren.

Het kan ook zijn dat je twijfelt of je toch vooral op mensen van je eigen geslacht valt. Dit experimenteren maakt dan ook deel uit van je zoektocht naar je seksuele identiteit. Uiteindelijk wijst de tijd uit tot wie je je voelt aangetrokken op seksueel vlak.

Is aftrekken veilig voor soa's en hiv?

Ja. Masturberen doe je in feite alleen, je loopt dus geen risico's.

Masturbeer je samen met je lief of je partner, vermijd dan dat sperma of menstruatiebloed in contact komt met een ontstoken of pijnlijk wondje aan de eikel, vagina, mond of anus.