Mannen masturberen door de voorhuid over de eikel te trekken of hun lichaam op diverse gevoelige plaatsen, zoals de penis, balzak, tepels of billen, te stimuleren.

Masturberen heet ook: zelfbevrediging, aftrekken, rukken of soloseks. 

Hoe masturberen?

aftrekken

De meeste mannen masturberen door de voorhuid over de eikel te wrijven. Je kunt je afrukken met één hand, beide handen of met duim en wijsvinger.

Je kunt de eikel ook rechtstreeks stimuleren. Gebruik dan wel wat spuug of glijmiddel. Anders voelt die beweging schurend en pijnlijk aan. Met je andere hand kun je ondertussen andere gevoelige plekjes aanraken.

Er zijn diverse technieken mogelijk: alleen met je vingers of met je hele hand, met korte en snelle rukjes of met langzaam op-en-neergaande bewegingen, knijpend of draaiend,...

Alles hangt af van je eigen voorkeur. Masturberen is ontdekken wat jou net stimuleert en waar jij van geniet.

Niet alle voorwerpen zijn even geschikt om te gebruiken bij het masturberen.

 • Stop je penis niet in een fles. Normaal gezien zal de fles dan vacuüm trekken. De penis zal gezwollen geraken, zonder die zwelling meteen kwijt te geraken. Je zal de fles moeten stukslaan of een dokter of spoeddienst moeten consulteren.
 • Steek je penis niet in de stang van een stofzuiger. De zuigkracht kan ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in je penis springen. 

Gevoelige plekjes bij het masturberen

De eikel, de voorhuidring en het toompje zijn de meest gevoelige plaatsen van de penis. Hoe hard of zacht je hier drukt, wrijft of streelt, is weer persoonlijk.

Masturberen of rukken: standjes

Je kan experimenteren met positie en houding. Een overzicht van de meest gebruikelijke standjes:

 • Op de rug liggend: sommigen vinden het extra lekker met de benen open en de knieën wat gebogen. Zo komt er extra spanning op de dijen. Een kussen onder je rug dat de heupen omhoog duwt helpt ook.
 • Op de rug met de benen boven het hoofd: zwaai je benen omhoog en leg ze langs je hoofd heen. Als dit te vermoeiend is, zet dan je voeten tegen de muur.
 • Matrasturberen: lig op je buik. Hou je handen vrij en laat de matras het werk doen. Klem je stijve piemel tussen de matras en je lichaam. Eventueel kun je je boxershort aanhouden of er nog een handdoek tussen stoppen. Wrijf met je penis over de matras. Eventueel kun je met je handen je penis nog extra stimuleren.
 • Geknield: zit op de knieën en strek je naar achteren. Zo span je de spieren in je dijen en buik meer op, wat de erectie en het orgasme verhevigt.
 • Staand: een ‘vluggertje’ rechtopstaand kan ook plezant zijn. Probeer het ook eens staand voor de spiegel. Sommige mannen vinden het geil om zichzelf bezig te zien.

Sterker orgasme bij masturberen

Wat kan je doen om het orgasme te verhevigen?

 • Vinger jezelf terwijl je je aftrekt. Zo stimuleer je je prostaat.
 • Bouw je orgasme op door net voor het klaarkomen op te houden en te wachten tot de spanning is weggetrokken. Op die manier leer je ook om niet te snel klaar te komen wanneer je vrijt met een ander.
 • Aftrekken met een condoom voelt anders aan. Achteraf hoef je geen sperma op te ruimen. Het is een goede oefening voor wanneer je echt een condoom nodig hebt. 
 • Er zijn veel speeltjes waarmee je jezelf kunt bevredigen.

Bekijk ook de tips over aftrekken

Veelgestelde vragen

Kan sperma opraken als je je teveel aftrekt?

Als je je enkele keren kort na elkaar aftrekt, kan je sperma wel voor eventjes opraken. Je krijgt dan nog steeds een orgasme, maar zonder sperma. Dit heet een droog orgasme.

Sperma bestaat uit de vochtvoorraad uit de zaadblaasjes en de prostaat samen met de zaadcellen. Die voorraad kan even uitgeput raken. Als je enkele uren wacht, of je masturbeert de volgende dag opnieuw, dan krijg je weer een zaadlozing.

In de teelballen worden elke dag miljoenen zaadcellen bijgemaakt. Je krijgt dus geen tekort aan sperma omdat je masturbeert.

Kan mijn penis misgroeien door veel te masturberen?

Neen. Masturberen of aftrekken beïnvloedt de groei of vorm van de penis niet. De vorm van je penis krijg je gewoon.

Weinig mannen hebben een kaarsrechte penis. Een kromming naar links komt het meeste voor. Linkshandige, rechtsdragende mannen hebben vaak een kromming naar rechts.

Mijn penis is besneden. Hoe kan ik masturberen?

Je kan best een glijmiddel gebruiken, zoals vaseline of een speciaal glijmiddel op basis van water. Gebruik nooit vaseline in combinatie met een condoom. De vaseline kan het condoom beschadigen.