Sexting gaat over pikante berichtjes en beelden uitwisselen. Sexting kan pit brengen in je relatie, maar er zijn ook risico’s. Hoe hou je het veilig, hoe respecteer je anderen en wat doe je als het foutloopt?

Wat is sexting? 

Als je seksueel getinte berichtjes, foto’s of beelden maakt en deelt via internet, dan doe je aan sexting. Je kan bijvoorbeeld

 • erotische berichtjes sturen, elkaar opwinden door seksuele fantasieën uit te wisselen
 • pikante of naaktfoto's, filmpjes van jezelf of iemand anders versturen
 • videochatten: je laat iemand meekijken naar seksuele handelingen die je uitvoert

Wat zijn de voordelen van sexting? 

Seks via internet kan erg opwindend zijn en heeft een aantal voordelen:  

 • Je kan er afwisseling en pit mee brengen in je relatie. Samen chatten en fantasieën uitwisselen zijn een mooi alternatief of aanvulling bij fysieke seks.
 • Als je gescheiden leeft van je partner door werk of vakantie, geeft online seks jullie de kans om van elkaar te genieten.
 • Je kan er je seksualiteit mee verkennen. Weet je bijvoorbeeld niet goed of je op jongens, meisjes of op allebei valt? Sexting kan je helpen om je seksuele voorkeuren te leren kennen.
 • Je kan niet ongepland zwanger raken of een seksueel overdraagbare aandoening oplopen 
 • Ben je verlegen? Dan is cyberseks soms een manier om je fantasieën uit te spreken (en te beleven). 
 • Je kan seksfantasieën waarmaken die in het dagelijks leven onmogelijk zijn, bijvoorbeeld de rol van een vrouw aannemen als je een man bent (of omgekeerd). 

Hoe kan sexting pit brengen in je relatie? Enkele tips

Bouw berichtjes langzaam op van een beetje sexy tot steeds prikkelender. Aan de antwoorden merk je snel of je partner er ook zin in heeft.  

Laat je partner inspelen op jouw fantasieën. Dat zorgt misschien voor nieuwe inspiratie in bed. Stuur berichtjes, al dan niet met foto's van jezelf die steeds minder verhullen. Een 'striptease' via berichtjes dus.  

Wil je experimenteren met sexy berichtjes of beelden? Praat erover met je partner en maak afspraken. Het is ook oké als je dit niet leuk vindt, ook in een relatie.

Wat zijn de risico's van sexting? 

 • Sexy berichtjes of beelden kunnen makkelijk verder verspreid worden, ook zonder jouw toestemming.  
 • Je privacy is niet gegarandeerd: ook al denk je (of verzekert de ander je) dat jullie met z'n tweeën zijn, toch is het altijd mogelijk dat anderen meekijken. 
 • Iemand met wie je ooit cyberseks had kan de berichtjes of beelden aan vrienden tonen, of doorsturen, een foto nemen van het (computer)scherm of de sessie opnemen en verspreiden. 
 • Zo kunnen de beelden in handen komen van klasgenoten, je leraar, je baas …  
 • Iemand kan je online beginnen pesten.
 • Iemand kan je chanteren met deze beelden (sextortion).

Hoe hou je sexting veilig? 

Doe je aan sexting, let dan vooral op privacy. De privacy van jezelf, je partner of iemand anders. Denk goed na voor je pikante beelden naar iemand stuurt: wil die persoon de foto wel ontvangen en kan je die echt vertrouwen? Als je een foto in vertrouwen ontvangt, stuur die dan nooit door.

Een verstuurd bericht kan je nooit ongedaan maken en je hebt geen controle over wat er verder mee gebeurt.  

En wees je ervan bewust dat een relatiebreuk misschien toch tot vervelende situaties kan leiden. 

Laat je niet onder druk zetten 

 • Stuur geen sexy foto’s door omdat iemand jou daartoe wil overhalen of dwingen.
 • Doe het alleen als je je er goed bij voelt. Wil je geen sexy foto's delen, dan ben je daarom niet preuts. 
 • Doe het alleen met iemand die je goed kent en vertrouwt.  
 • Laat je niet meeslepen door het moment. Het kan heel opwindend zijn om sexy beelden van jezelf te tonen, maar je kan er achteraf ook spijt van krijgen.  

Doe alleen aan sexting als je weet dat de ander het ook wil

 • Zet nooit iemand onder druk om sexy beelden te maken of te delen.
 • Doe alleen aan sexting als je weet dat de ander het ook wil. 
 • Stuur geen foto’s of filmpjes van anderen door.

Bewaak je toestel en je bestanden 

 • Laat seksueel getinte boodschappen niet voor onbeperkte tijd op je smartphone of ander toestel staan. Zorg ervoor dat jullie de beelden achteraf verwijderen. 
 • Gebruik altijd je privé toestel (en bijvoorbeeld nooit je werktelefoon). 
 • Zorg dat er een wachtwoord is op je telefoon. Of zelfs op het mapje met je bestanden, als andere mensen ook wel eens je gsm gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je vrienden toevallig die foto’s tegenkomen.

Geen sexting met onbekenden 

Doe niet aan sexting met mensen die je helemaal niet kent. Vraagt een onbekende jou om sexy beelden te delen? Doe het beter niet. Als je het toch beslist te doen: maak dan duidelijke afspraken en zorg dat je niet herkenbaar op de foto staat.

Niet alleen afspreken met onbekenden

Doe je toch aan sexting met onbekenden en willen jullie elkaar ontmoeten? Denk daar eerst heel goed over na. Die persoon kan slechte bedoelingen hebben. Doe je het toch, spreek dan af op een veilige, openbare plek. Neem een vriend(in) mee of breng andere mensen op de hoogte.

  Maak jezelf onherkenbaar 

  • Zorg ervoor dat jullie niet herkenbaar zijn. Zet bij voorkeur geen sexy foto’s online waarop je gezicht te zien is. Dat is de beste manier om later niet in verlegenheid te komen.  
  • Let ook op voor juwelen, tattoos, moedervlekken of andere kenmerken waaraan je herkend kan worden. Zorg dat ook de achtergrond niet herkenbaar is.  
  • Vermeld geen persoonlijke gegevens: je thuisadres, je gsm-nummer, aan iemand die je niet kent.

  Veelgestelde vragen over sexting en veiligheid

  Mijn vriend(in) vraagt om een naaktfoto, wat moet ik doen?

  Denk erover na: doe ik het met de juiste persoon? Doe ik het om de juiste redenen? Bijvoorbeeld: omdat je iemand graag ziet, omdat je het allebei spannend vindt, omdat je je er goed bij voelt.  

  Zou je vriend(in) boos worden als je die sexy foto niet stuurt? Vraag je dan af of dit wel de juiste persoon is om intieme informatie mee te delen. 

  De kans bestaat dat je partner telkens meer zal vragen: eerst een foto in ondergoed, dan misschien een foto zonder. 

  Denk dus goed na over wat je zelf wel en niet wil. Maak je grenzen van bij het begin duidelijk. 

  Daarnaast kan je ook een aantal afspraken maken in verband met veiligheid. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie elkaars foto’s meteen verwijderen nadat je ze hebt bekeken. 

  Als het misloopt is het niet jouw fout. Je partner mag geen foto’s van jou doorsturen zonder jouw toestemming, ook niet als je wel akkoord was om die foto's te maken. 

  Wat doe ik met een verzoek voor webcamseks?

  Heel veel jongeren krijgen het verzoek iets seksueels voor de webcam te doen. Hun bloes of broek even uittrekken, masturberen enz. Denk goed na of je het wel wil doen. De andere kan de beelden opslaan zonder je toestemming, doorsturen of op het internet publiceren. 

  Een foto of video die ooit op het internet is gezet, kan een eigen leven gaan leiden en telkens opnieuw opduiken. De foto of video definitief verwijderen kan niet. 

  Ben je minderjarig, dan is het strafbaar om seksbeelden van je te maken en door te sturen. Ook als je zelf de maker en verstuurder bent.

  Is Snapchat veilig voor naaktfoto's? En Confide?

  Met Snapchat kan je snel foto's aan elkaar doorsturen. Snapchat belooft dat de foto’s na enkele seconden verdwijnen, maar dat klopt niet.  

  Verdwenen, maar niet weg 

  Snapchat is een app waarmee je snel foto's naar elkaar toe kunt sturen, die dan na een paar seconden weer van je scherm verdwijnen. Het is vooral populair onder tieners en om sexy foto's door te sturen. 

  Pas op: de foto’s verdwijnen wel van je scherm, maar via andere apps kun je ze wel degelijk nog opslaan. Je kan ook een screenshot nemen of iemand kan een foto nemen met een ander toestel.  

  Er bestaan andere apps voor zelfvernietigende berichtjes, zoals Confide, die beloven om veiliger te zijn. Met Confide kan je geen screenshot maken van de foto in zijn geheel, maar je kan nog altijd een foto nemen met een ander toestel.  

  Niet voor naaktfoto’s 

  Met Snapchat, Confide en andere apps kan je grappige foto’s uitwisselen. Wil je ze gebruiken om te sexten, zorg dan altijd dat je niet herkenbaar bent. Of maak goede afspraken als je je partner kent.

  Ben ik ontrouw als ik naaktfoto's deel buiten mijn relatie? 

  Als je buiten je relatie erotische beelden uitwisselt, zal je partner dat misschien als ontrouw ervaren. Zo kan je het vertrouwen in je relatie schaden. Zelfs als je partner het eerst afdoet als 'onschuldig'. 

  De boodschap is: praat erover en maak afspraken hoever je wel en niet mag gaan. Voor het ene koppel is sexting buiten je relatie bespreekbaar, voor het andere koppel kan het zeker niet.

  Wanneer gaat sexting over de grens?

  Veilig achter een scherm of op je smartphone durf je misschien meer dan als je bij iemand bent. Je hebt het gevoel dat je anoniem bent en zo ga je makkelijker over iemands grens, gewild of ongewild. 'Wat draag je onder je kleren vandaag?’ durf je misschien makkelijker online te vragen.

  Maar: toestemming en respect voor iemands privacy zijn ook bij online seks belangrijk.   

  Welke online seks is oké? 6 criteria

  • Wederzijdse toestemming: We geven allebei toestemming en vinden het oké.
  • Vrijwilligheid: Ik doe iets omdat ik het wil, niet om de andere blij te maken of omdat ik bang ben van de gevolgen. Ik chanteer de andere niet om iets te doen.
  • Gelijkwaardigheid: Seksueel contact met iemand die veel ouder, sterker of slimmer is, is niet oké. Ook niet met iemand die jonger of zwakker is.
  • Leeftijd: Ik doe geen dingen waar ik te jong voor ben.
  • Context: Ik hou rekening met mijn omgeving en doe geen dingen die anderen zouden kunnen storen of choqueren.
  • Zelfrespect: Ik stel geen gedrag dat me zou kunnen schaden. Ik berokken niemand (psychische of lichamelijke) schade.

  Lees meer over seks en grenzen.

  Wanneer is sexting strafbaar? 

  Leeftijd en toestemming zijn belangrijk om te bepalen of sexting strafbaar is of niet. 

  Je bent 18 of ouder

  Je mag aan sexting doen in of buiten je relatie. Maar de wet legt wel regels op: 

  • Je mag nooit sexy beelden of geluidsopnamen van iemand verspreiden zonder medeweten én toestemming van die persoon. Zelfs niet als die persoon ooit toestemde om die opnames te maken. En zelfs niet als die persoon onherkenbaar is. Doe je dat wel, dan ben je strafbaar.
  • Verspreid je die beelden uit wraak (wraakporno), of om er geld mee te verdienen, dan gelden strengere straffen. 
  • Je mag geen naaktfoto’s verspreiden van minderjarigen.  

  Je bent 16 of 17 jaar 

  Je bent seksueel meerderjarig. Je mag dus wel seks hebben, maar voor sexting moet je een aantal zaken weten:

  • Het is ook voor jou strafbaar om beelden of geluidsopnamen door te sturen zonder toestemming.
  • Als je foto’s van andere jongeren doorstuurt zonder toestemming verspreid je eigenlijk kinderporno

  Eigenlijk zijn alle sexy foto’s van jongeren kinderporno voor de wet en dus strafbaar. Die wet is er om jongeren te beschermen tegen misbruik. Het is dus vooral belangrijk om nooit beelden zonder toestemming te verspreiden. Als het gebeurt met onderlinge toestemming en jullie zijn ongeveer even oud dan hoef je je niet te veel zorgen te maken. 

  Wat doe ik als mijn naaktfoto online staat? 

  Als een sexy foto van jou ongewild op internet staat, onderneem dan snel actie om hem weg te krijgen. 

  Zoek steun en hou het discreet

  • Spreek iemand aan die je vertrouwt: een vriend, leraar, je ouders of iemand anders. Het is belangrijk dat iemand je steunt. 
  • Vertel je probleem enkel aan mensen die je kan vertrouwen. Zo voorkom je dat nog meer mensen je foto gaan opzoeken. 

  Vraag om de beelden te verwijderen 

  • Contacteer je (ex)partner, vrienden, omgeving en vraag om de beelden te verwijderen als je merkt dat ze ook bij hen terechtkwamen.
  • Vraag om met de verdere verspreiding te stoppen als de beelden van bij hen komen.
  • Ken je de verspreider niet, contacteer dan de site waar het beeld staat. 

  Pas je instellingen aan 

  Staan de foto’s op Facebook, check dan je profielpagina en pas de privacy-instellingen aan. Zorg ervoor dat sexy foto’s enkel voor je beste vrienden zichtbaar zijn of verwijder ze. Vraag ook aan vrienden of ze je foto bij hen willen verwijderen.  

  Contacteer de aanbieder van de site 

  Sociale media bieden de mogelijkheid om foto’s die jij kwetsend of beledigend vindt, te verwijderen. Bij Facebook doe je dat door op ‘Opties’ te klikken en dan ‘Rapporteren’.  

  Vraag hulp

  • Ben je minderjarig? Bel dan naar Child Focus, nummer 116 000. Zij kunnen ervoor zorgen dat de foto’s sneller offline worden gehaald. Je kan met hen ook praten over wat er gebeurd is. Zij zullen niet zonder jouw medeweten je ouders contacteren. 
  • Je kan eventueel ook naar de politie gaan. Als je minderjarig bent, dan brengen zij je ouders op de hoogte.
  • Als volwassene kan je terecht bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) en op hun gratis nummer 0800 12 800. Zij helpen je om de beelden offline te halen en geven juridisch advies.

  Wat als iemand geld eist om een foto of filmpje niet te posten?

  Iemand onder druk zetten met pikante foto's of filmpjes heet sextortion. De afpersers vragen geld om een foto of filmpje niet online zetten of door te sturen. 

  Wat moet je doen? 

  Toen mijn ex sexy foto's doorstuurde naar zijn vrienden, nam mama het voor mij op.

  Hoe reageer ik als een naaktfoto van iemand anders rondgaat? 

  Misschien denk je 'Hoe dom, iedereen weet toch dat het geen goed idee is om een naaktfoto van jezelf te delen'.  

  Het slachtoffer verdient op dit moment nochtans alle steun. Niet het slachtoffer, maar de verspreider ging in de fout. Door materiaal te delen dat privé was. 

  Reageer snel 

  Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans dat je kunt voorkomen dat de foto verder wordt verspreid. Niets doen en afwachten maakt het moeilijker om de schade te beperken. 

  Breng het slachtoffer op de hoogte

  Als je het slachtoffer kent, check dan of die weet dat er een foto wordt verspreid. 

  Zoek hulp 

  • Neem iemand in vertrouwen. Breng bijvoorbeeld (school)directie op de hoogte, of de vertrouwenspersoon op je werk. 
  • Je kan ook samen met het slachtoffer bellen naar Child Focus 116 000. Zij zijn 24 op 24 uur beschikbaar. Ze kunnen ook mee zoeken naar een oplossing.

  Wat doe ik als ik een naaktfoto krijg die ik niet wil?  

  Je kan ongevraagd seksueel getinte beelden toegestuurd krijgen. Iemand stuurt jou een dickpic bijvoorbeeld, een foto van een blote penis. Ben je daar niet blij mee, ga er dan niet op in.

  Blokkeren 

  Blokkeer eventueel die persoon. Ken je de verzender, dan kan je even laten weten dat je in de toekomst zulke beelden niet meer wil krijgen. Daarom ben je niet preuts, integendeel. 

  Melden 

  Je kan ook een melding doen bij de politie. Neem een screenshot van de foto en/of noteer alle informatie die je hebt over de persoon. Neem dit mee naar de politie.