‘Ontrouw’ betekent dat iemand de afspraken met de partner over trouw zijn, niet naleeft. Die afspraken kunnen heel erg verschillen tussen koppels. Meestal hebben de afspraken te maken met seks. Andere koppels vinden misschien dat je seks mag hebben met iemand anders, als je maar niet verliefd wordt op een andere persoon.
Andere woorden voor ontrouw zijn ‘bedriegen’, ‘overspel’, ‘een slippertje’ of ‘vreemdgaan’.
Snel naar:
Wat is bedrog?
Als je een liefdesrelatie hebt, is het goed met elkaar af te spreken wat er wel kan en wat niet. Want misschien denkt je liefdespartner dat iets wel oké is voor jou, terwijl dat jij vindt dat het niet kan. Of omgekeerd.
Vaak hebben die afspraken te maken met seks. Bijvoorbeeld niet kussen met een andere persoon. Maar het kan ook zijn dat je partner het niet oké vindt dat je heel dicht tegen iemand aan danst. In sommige liefdesrelaties kan je wel met anderen een relatie hebben. Maar het is dan ontrouw als je niets zegt over de sterke gevoelens die je hebt voor iemand anders.
In sommige relaties is het ontrouw als je afspreekt met anderen.
Het is dus voor iedereen anders.
Afspraken maken over trouw
Wat jij denkt dat trouw is, is misschien iets anders dan wat je liefdespartner denkt. Daarom is het goed om dat met elkaar te bespreken en afspraken te maken.
Wat mag er voor jullie en wat niet? Enkele voorbeelden zijn
- Mag je flirten met iemand anders? Mag je chatten of berichtjes sturen naar anderen?
- Mag je afspreken met anderen zonder dat je liefdespartner het weet?
- Mag je naar porno kijken?
- Mag je kussen of dicht tegen elkaar dansen?
- Mag je bepaalde vormen van seks wel hebben met iemand anders (bijvoorbeeld orale seks) en andere vormen van seks niet?
- Mag je wel een relatie hebben met iemand anders maar moet je het dan wel vertellen?
Als jullie langer bij elkaar zijn, gaan jullie misschien anders over bepaalde zaken denken. Het kan dus goed zijn om na een tijdje daar opnieuw over te praten en andere afspraken te maken.
Trouw in open relaties
Afspraken zijn belangrijk. Ook als jullie beiden afspreken dat je naast je relatie ook met anderen seks mag hebben, kan je nog je partner ‘bedriegen’. Dat gebeurt als je de afspraken niet naleeft. Jullie kunnen bijvoorbeeld het volgende afspreken:
- Jullie hebben nooit seks met gemeenschappelijke vrienden of exen.
- Een trio kan enkel als het ook met de liefdespartner erbij is.
- Jullie worden niet verliefd wordt op een ander.
Ook als jij of je partner, naast jullie relatie nog andere relaties hebt/hebben, is het belangrijk dat tussen al die personen goede afspraken gemaakt zijn.
Jullie kunnen bijvoorbeeld dit afspreken:
- Jullie gebruiken altijd een condoom bij seks.
- Jullie hebben geen geheime dates.
- Jullie hebben enkel seks met personen met wie je ook een relatie hebt.
Waarom gaan mensen vreemd?
Er zijn verschillende reden waarom mensen zich niet aan de afspraken houden.
Enkele voorbeelden zijn:
- Je wil bijvoorbeeld iets seksueel spannend doen.
- Of je voelt je aangetrokken tot iemand anders of bent er verliefd op.
- Het kan ook zijn dat je ontevreden bent over je seksleven of je relatie.
- Of je vindt het leuk dat iemand anders je seksueel aantrekkelijk vindt.
Ontrouw verwerken
Ontrouw zorgt ervoor dat de liefdespartners elkaar niet meer vertrouwen. De afspraken zijn niet nageleefd. Jullie relatie zit in een crisis, misschien is het zelfs het einde van de relatie. Sommige koppels kunnen dit uitpraten.
Belangrijk is elkaar terug te leren vertrouwen. Dat kan door te praten met elkaar:
- Waar liggen jullie grenzen? Wat betekent het dat die grenzen niet gerespecteerd zijn?
- Wat zijn jullie verwachtingen en afspraken over trouw en eerlijkheid? Waar liep het mis?
- Wat betekent dit bedrog voor jullie relatie? Hoe gaan jullie daarmee om?
Soms lukt het om opnieuw te beginnen, soms niet. Wil je met elkaar verder? Dan is het belangrijk dat je voor elkaar kiest en elkaar de tijd geeft. Het kost veel moed en tijd om elkaar opnieuw te vertrouwen en opnieuw een liefdesrelatie met elkaar te hebben.
Waar kan je terecht voor hulp na ontrouw?
Het is niet evident om ontrouw te verwerken. Het kan moeilijk zijn voor de persoon die bedrogen is, maar ook voor de persoon die ontrouw was. Misschien vinden jullie geen oplossing door te praten met elkaar. Misschien kan je erover praten met een vriend of vriendin of een familielid.
Er bestaan ook hulpverleners of therapeuten die jullie kunnen helpen. Die kan jullie ook helpen om op een goede manier met elkaar te praten. Die zal misschien ook antwoorden kunnen geven op bepaalde vragen.
Je partner bedrogen: vertellen?
Je hebt de afspraken met je partner of partners niet nageleefd. Ga je het vertellen aan je liefdespartner(s)? Vraag jezelf misschien eerst af wat je zal bereiken met opbiechten.
- Zal je zelf opgelucht zijn, of zal je liefdespartner blij zijn eindelijk de waarheid te weten?
- Zal jij jezelf vervloeken of zal je liefdespartner kapot zijn van verdriet?
- Wil je zelf nog verder met je liefdesrelatie?
Het is niet eenvoudig om te weten wat je best kan doen. Het komt uiteindelijk neer op de afweging maken tussen:
- Hoe zorg je het best voor je liefdespartner(s) en jezelf?
- Hoe respecteer je je liefdespartner(s) en jezelf het meest?
- Hoe herstel je het vertrouwen in elkaar het best?
De uiteindelijke keuze maak je zelf.
Hoe vertel je het?
Als je besloten hebt dat je het wil vertellen, is er de vraag 'hoe? Er is geen ideale manier.
Hoe zou je liefdespartner het nieuws willen horen? Als jullie al een gesprek over ontrouw hebben gehad, weet je al wat je partner daarover denkt. Dat geeft je alvast een aanzet om erover te beginnen.
Het is meestal geen makkelijk gesprek. De kans bestaat dat het vertrouwen tussen jullie beiden breekt. Wees zorgzaam voor de ander en beperk het pijnlijke nieuws tot het noodzakelijke.
Begin geen excuses te verzinnen, bijvoorbeeld ‘het stelde niets voor’. Leg ook niet de schuld bij de ander, bijvoorbeeld ‘het is omdat jij dit of dat deed of niet deed’.
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of mijn partner trouw is?
Dat weet je nooit zeker.
Als je denkt dat je liefdespartner je bedriegt, kan je er best over praten met je partner. Je kan vertellen dat je het gevoel hebt dat er iets negatief is tussen jullie. Leg dan ook uit waarom je dat gevoel hebt.
Probeer dit kalm en respectvol te brengen. Doe dit op een moment dat jullie alleen zijn.
Komt ontrouw vaak voor?
Ja. In 2013 deden wetenschappers een grote studie in Vlaanderen. Dat onderzoek had als naam de Sexpert-studie. Daaruit kwam dat 1 op 4 mannen en 1 op 5 vrouwen vertelden dat ze al eens ontrouw waren geweest.
Ik heb misschien een soa opgelopen bij een slippertje. Wat doe ik?
Laat je testen bij je dokter. Soms merk je zelf niet dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt. Maar als je er één hebt, kan je dat via seks doorgeven aan je partner.
Voel je dat een seksueel overdraagbare aandoening hebt, dan is de kans groot dat je het doorgeeft aan je partner. Laat je behandelen door je dokter.
Wees eerlijk. Vertel het aan je partner. Ook je partner moet dan naar de dokter om zich te laten testen en behandelen.
Als je een seksueel overdraagbare aandoening niet laat behandelen, dan kan dit bij jou en je liefdespartner problemen geven. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je later moeilijker zwanger wordt.