Bij het vrijen kan je verschillende delen van je lichaam gebruiken: tong, mond, handen, voeten,... Daarnaast kan je ook gebruik maken van seksuele hulpmiddelen.

Voor mensen met een handicap of chronische ziekte, bijvoorbeeld personen met een verlamming, zijn bijzondere seksattributen ontwikkeld. In de meeste gevallen zijn dit dezelfde seksspeeltjes als voor valide personen, alleen is er extra zorg besteed aan een makkelijkere en comfortabelere bediening ervan. Deze hulpmiddelen zijn eveneens te koop in seksshops of via internet.

Ze kunnen een vrijpartij prettiger maken, voor jezelf of voor je partner. Je kan ze ook gebruiken om lustgevoelens op te wekken of om er voor te zorgen dat je tot een orgasme komt, als je dat zonder hulpmiddel misschien niet kan.

Bij 'hulpmiddelen' denken de meeste mensen spontaan aan vibrators, dildo's,... maar ook een aangepast kussen onder je heupen, massagesets of glijmiddel zijn voorbeelden van seksuele hulpmiddelen. 

Heb je een handicap of een chronische ziekte, dan kan het gebruik van hulpmiddelen je mogelijkheden vergroten. Vibrators en kunstvagina's kunnen een hulp zijn als masturberen of klaarkomen moeilijk gaat. De hulpmiddelen kunnen zelfs aangepast worden aan je beperking: de bediening kan vergemakkelijkt worden, ze kunnen bevestigd worden aan je bed of aan tafel,...