Barebacking is bewust zonder condoom en dus ook bewust onbeschermd anaal neuken wat de nodige risico's op soa's en hiv met zich meebrengt. Het is een term die vooral bij mannen die seks hebben met mannen wordt gebruikt.

Barebacken betekent letterlijk ‘rijden zonder zadel’. In de jaren '90 werd deze nieuwe seksuele betekenis aan het woord gegeven en sindsdien is het even populair als controversieel geworden.

Bareback wordt ook wel bare, bb, raw of breeding genoemd. Waar let je op als je beslist te neuken zonder condoom? 

Barebacking en risico's

Barebacken kan gebeuren met onderling akkoord en binnen een welbepaalde groep (bijvoorbeeld enkel seropositieven). Het kan ook zonder duidelijke afspraken, waardoor er natuurlijk een groot risico is op overdracht van hiv.

Er bestaan speciale bareback feestjes en een aantal mensen geven in profielen op websites ook aan dat ze bareback verkiezen. Buiten het risico op overdracht van hiv, bestaat het risico op overdracht van andere soa's zoals hepatitis C en het risico op besmetting met een andere hiv-variant.

Bugchaser

Iemand die bewust een hiv-besmetting opzoekt, wordt een bugchaser genoemd. Een heel beperkte groep gaat echt op zoek naar mensen met hiv om besmet te raken met hiv. Bugchasers gaan dus nog een pak verder dan diegenen die gewoon risico's nemen op seksueel gebied door onveilig te vrijen.