Borsten bestaan inwendig uit bindweefsel, melkklieren en -kanaaltjes en vetweefsel. De borst heeft een tepel die omringd is door het tepelhof. De borsten zijn belangrijke erogene zones.

Borsten: waaruit bestaan ze?

borst doorsnede

Bindweefsel

Borsten bevatten geen spierweefsel. Het bindweefsel zorgt voor de stevigheid van de borst.

Als de borsten slapper worden door ouderdom, zwangerschap of borstvoeding, is dit vooral doordat het bindweefsel slapper wordt. 

Vetweefsel

De grootte van de borsten hangt af van de hoeveelheid vetweefsel. De grootte van de borsten varieert daarom tussen vrouwen onderling.

Mannen hebben ook borstweefsel, al is dit meestal maar een zeer kleine hoeveelheid. Wanneer een man wat zwaarder wordt, kan hij borsten ontwikkelen.

Melkklieren en -kanaaltjes

Naast vetweefsel bevatten de borsten melkklieren. Er bevinden zich ongeveer 10 tot 25 melkklieren in één borst.

De melkklieren en -kanaaltjes monden uit in de tepels. Pas als een vrouw bevalt, produceren de klieren melk voor het kind. 

Tepel en tepelhof

Rond de tepel heb je het tepelhof of areola. Het tepelhof is het donkergekleurde gebied rond de tepels van de borsten.

Borsten in alle maten en vormen

verschillende borsten

Borsten kunnen groot, klein, (a)symmetrisch, rond, langwerpig, peer- of appelvormig zijn. Je hebt zelf geen invloed op de grootte of de vorm. Ook tepels kunnen sterk van elkaar verschillen in grootte, vorm en kleur. Alle types van borsten zijn dus normaal en iedere borst is anders.

Wat is de gemiddelde grootte van borsten? 

De meest voorkomende behamaat in België is cup B. Al worden borsten de laatste jaren groter. Hiervoor zijn verschillende redenen. Onder meer door voeding, hormonen en plastische chirurgie evolueert de gemiddelde behamaat naar C.

De belangrijkste oorzaak is het gewicht: over het algemeen zijn mensen steeds zwaarder geworden. Vooral in Noord- en West-Europa neemt de cupmaat toe.

Hoeveel wegen borsten?

Het gewicht van borsten hangt af van de cupmaat. Een borst met cupmaat A weegt ongeveer 200 gram. Per cupmaat extra komt daar 200 gram bij.

Borsten met behamaat C wegen dus ongeveer 1,2 kg tesamen en bevatten 10% van het totale lichaamsvet (circa 5% per borst).

Voor je borsten zorgen 

De ene vrouw heeft van nature stevigere borsten dan de andere. Met de tijd zullen borsten sowieso geleidelijk aan elasticiteit verliezen en van samenstelling veranderen. Je kan deze evolutie niet tegenhouden maar wel wat vertragen. 

 • Kies voor een goed zittende beha. Laat je in de winkel adviseren door het personeel. Zo ben je zeker dat je een beha koopt die je goed past. 70% van de vrouwen zou een verkeerde behamaat dragen, dus het loont zeker om je op een professionele manier te laten opmeten.
 • Draag bij het sporten een goede sportbeha. Sportbeha's zijn speciaal ontworpen om de borsten zo onbeweeglijk mogelijk te houden. Ze vangen dubbel zoveel van de sportbewegingen op in vergelijking met een gewone beha. Heftige sporten bv. waarbij je veel springt, brengen immers schokken toe aan het bindweefsel in de borsten. Heb je grote borsten, kies dan voor een sportbeha met een sluiting in het midden.  
 • Smeer je borsten regelmatig in en bescherm ze tegen de zon. De huid van je borsten is erg dun en gevoelig. Let op dat er in de crèmes die je gebruikt geen alcohol zit. Alcohol heeft namelijk een uitdrogende werking. Gebruik ook beter een gezichtscrème dan een bodylotion.  
 • Vermijd gewichtsschommelingen. Vooral het zogenaamde jojo-effect. De huid wordt dan herhaaldelijk uitgerokken wat slecht is voor de elasticiteit van je borsten. 
 • Stop met roken. Het is algemeen geweten dat roken niet goed is voor de huid. Het breekt de bestanddelen collageen en elastine af. De borsten worden zo minder veerkrachtig, stevig en soepel.  
 • Neem af en toe een wisseldouche. Dit is een douche waarbij je koud met warm water afwisselt. Deze douches zullen de bloedsomloop stimuleren. Eindig steeds met een koude straal.  
 • Slaap regelmatig op je rug. Bij buikslapers worden de borsten platgeduwd tegen de matras. Ook op je zij liggen zou druk zetten op de ligamenten. Op je rug liggen is het beste voor je borsten. Dit is echter niet evident want maar 1 op 5 van de Belgen slaapt overwegend in ruglig. Ook verander je ‘s nachts tijdens je slaap vaak van positie.  

Hangborsten

Als borsten gaan hangen, zijn hier verschillende oorzaken voor:  

 • Zwaartekracht: grote borsten hebben eerder de neiging om te gaan hangen dan kleine. 
 • Ouderdom: het is logisch dat de elasticiteit van de huid vermindert naargelang de leeftijd.  
 • Genetische aanleg: genetische factoren spelen een rol.  
 • Levensstijl: met name overgewicht en roken hebben een invloed.  
 • Zwangerschap: is een vrouw al verschillende keren zwanger geweest, dan zullen haar borsten ook sneller zakken en uiteindelijk vaak hangen.  

Borsten na de menopauze

Tijdens de overgang vermindert het klierweefsel en je krijgt in de plaats daarvan meer vetweefsel. Ook zal het steunweefsel afnemen.

Als gevolg daarvan worden de borsten minder vol en voelen ze zachter aan. Ze zullen ook meer de neiging hebben om te gaan hangen.

Andere vrouwen krijgen net een vollere boezem, omdat de vetverdeling in het lichaam ten gevolge van de menopauze evolueert. Benen en billen worden bij hen magerder, terwijl dat de buik- en borststreek meer vet opslaat.  

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat mijn borsten niet even groot zijn?

Ja. Bij de meeste vrouwen verschilt de grootte van de linker- en de rechterborst lichtjes.

Deze asymmetrie is normaal. Dit komt meestal omdat de ene borst meer vetweefsel bevat dan de andere.

Bij ongeveer 4 op 5 van de vrouwen is de linkerborst de grootste. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat deze zich aan de kant van het hart bevindt. De borst zou dan beter doorbloed zijn.

Wat is het effect van borstspieroefeningen?

Doe je oefeningen voor de borsten, dan train je de grote borstspier die zich onder de borst bevindt. De borsten zelf bevatten geen spieren, en het is het bindweefsel dat de stevigheid van de borst bepaalt.

Het effect van borstspieroefeningen op vorm of grootte van de vrouwenborst zal dus maar beperkt zijn.