Corona (covid-19) kan je ook krijgen via seks. Het virus verspreidt zich via druppeltjes uit neus en mond. Je raakt besmet als je die inademt of via je handen in je mond, neus of ogen krijgt.

De veiligste optie is fysiek contact vermijden. Maar elkaar niet kunnen aanraken tijdens de coronacrisis kan zwaar wegen, of je nu een (LAT-)relatie hebt of single bent.

Welke seks houdt geen risico in voor het coronavirus?

Het veiligste is niemand anders aanraken. In je eentje masturberen of digitale seks houdt geen risico in op besmetting met het coronavirus. Nog manieren om seks te hebben zonder anderen aan te raken zijn:

 • fantasieën schrijven en uitwisselen
 • pikante opdrachten aan elkaar geven
 • erotische foto’s of verhalen naar elkaar sturen
 • webcam seks
 • samen masturberen (via een app of telefoon)

Let op: online seks heeft ook bepaalde risico's. Iemand kan jouw sexy berichtjes, foto's of filmpjes opslaan en doorsturen, zonder jouw toestemming. 

Tips om veilig seksueel getinte berichtjes, foto’s of beelden te delen

Hoe beperk ik het risico op covid-19 bij seks en intimiteit?

De beste bescherming tegen het coronavirus is fysiek contact vermijden en 1,5 meter afstand houden.

Wil je toch graag fysieke intimiteit of seks met een partner? Hou deze basisregels in gedachten:

 • Beperk je tot 1 partner
 • Maak afspraken waar jij en je partner zich goed en veilig bij voelen.
 • Vermijd contacten wanneer je mogelijke symptomen van covid-19 bij jezelf of de ander merkt.
 • Over het algemeen geldt: minder partners betekent minder risico’s.

Overweeg ook het volgende:

 • Samen masturberen op 1,5m van mekaar houdt weinig risico’s in. Maar helemaal veilig is het niet. Jij of je partner kan besmet raken door virusdeeltjes op meubels en voorwerpen in het huis waar je dit doet, als één van jullie al besmet is.
 • Bij massage ben je in dezelfde ruimte en raak je elkaar aan. Je loopt dus ook risico om corona te krijgen of door te geven.
 • Geen enkel standje is veilig voor corona. Ook niet ‘op zijn hondjes’, want ook hierbij ben je dicht bij mekaar.
 • Was je handen met zeep voor en na seks. Douchen is ook een goed idee. Handschoenen dragen bij seks is niet nodig.
 • Met mondmaskers kunnen jullie elkaar beschermen tegen besmette druppeltjes uit mond of neus. Alleen is dat niet voor iedereen haalbaar of aangenaam tijdens seks. Je kan overwegen om het risico te verkleinen door kussen of contact tussen jullie gezichten te vermijden.
 • Gebruik geen speeksel als glijmiddel.
 • Gebruik geen ontsmettingsmiddel om je penis, vagina of anus te wassen. Dat doet flink pijn en kan irritatie veroorzaken.
 • Seksspeeltjes was je best gewoon met warm water en zeep.

Misschien ben je niet bang om zelf ziek te worden. Maar je kan anderen besmetten als je het virus draagt, ook wanneer je geen symptomen hebt. Zo kan je je vrienden, ouders, collega's en sekspartners ziek maken. Ga bewust om met de risico’s die je neemt. Bescherm anderen door afstand te houden.

Seks met vaste partner(s)

Je woont samen

Woon je samen met je partner(s)? Door het dagelijkse contact is de kans op overdracht al zeer groot. Je loopt dus geen bijkomende risico door seks te hebben met je partner.

Je woont niet samen

Als je seks hebt met één of meerdere partners waarmee je niet samenwoont, is er kans op overdracht van het coronavirus.

Beperk je tot één partner: je niet-inwonende partner of een coronabuddy. Hoe meer partners je hebt, hoe groter het risico én hoe lastiger het wordt om goede afspraken te maken en je eraan te houden.

Hou rekening met de basisregels en overweeg hoe jullie het risico op covid-19 kunnen beperken.

Seks met losse partners

Dating

Als je seks hebt met iemand waarmee je niet samenwoont, is er kans op overdracht van het coronavirus. Bovendien is het vaak moeilijker om goede afspraken te maken als je elkaar (nog) niet goed kent. Bijvoorbeeld met mensen die je via een dating app of op een cruisingplaats hebt ontmoet.

Bespreek samen en probeer afspraken te maken over:  

 • Wat versta jij onder veiligheid?
 • Waar voelen jullie je comfortabel bij en waarbij niet?
 • Wat wil je op seksueel vlak graag wel en zeker niet doen?

Beperk je tot 1 partner: hoe minder partners, hoe minder risico’s. Vermijd fysiek contact als één van jullie symptomen van covid-19 heeft.

Hou rekening met de basisregels en bespreek hoe jullie het risico op covid-19 kunnen beperken.

Overweeg ook het volgende:

 • Deel geen eten of eetgerei. Drink enkel uit je eigen glas, gebruik eigen bestek en bord en zorg dat deze niet met elkaar in contact komen.
 • Hou het kort. Hoe langer het contact duurt, hoe meer kans dat je besmet raakt. Blijf niet overnachten.
 • Verlucht na afloop de ruimte. Was het beddengoed en ontsmet de dingen die je partner heeft aangeraakt (zoals deurklink, toilet en trapleuning of liftknop.
 • Stel jullie plannen uit als een van jullie symptomen heeft van covid-19.
 • Bewaar contactgegevens voor contact tracing.
 • Merk je na een date dat je symptomen hebt van covid-19? Breng je partner(s) hiervan op de hoogte. Dat geldt uiteraard ook voor soa’s.

Groepseks

Groepseks mag niet volgens de huidige richtlijnen. Bij groepseks is er een groot risico, omdat er meerdere mensen aanwezig zijn. Meer partners betekent meer risico op covid-19. Overweeg de basisregels en keuzes om het risico te beperken en bespreek dit met de anderen.

Lukt het niet om je tot 1 sekscontact te beperken? Pas dan volgende adviezen toe:

 • Spreek af dat personen met klachten die op covid-19 kunnen wijzen (koorts, niezen, hoesten, benauwdheid, verlies van reuk of smaak) thuisblijven.
 • Spreek af dat iemand de contactgegevens van iedereen bijhoudt voor contact tracing. Ook voor als iemand na afloop symptomen van covid-19 of soa’s krijgt.
 • Na de groepsseks verlucht je best de ruimte, was het beddengoed en ontsmet de dingen die aangeraakt werden (denk ook aan deurklink, toilet en trapleuning of liftknop).  

Is het normaal dat ik of mijn partner minder zin hebben?

Ja, dat is zeker normaal. Er is op korte tijd veel veranderd door de coronacrisis. Hoe het verder zal verlopen is niet duidelijk. Het evenwicht en je dagelijks gekende structuur zijn even zoek.

Iedereen gaat hier anders mee om. Het kan dat jij of je partner erg ongerust zijn en jullie moeilijk kunnen ontspannen. Dan staat je hoofd misschien niet naar seks.

Praat er samen over, probeer elkaars standpunt te begrijpen en bekijk hoe jullie dit kunnen aanpakken.

Omgaan met minder privacy in huis

Privacy is beperkt als je met ouders, partner(s) en/of kinderen allemaal thuis zit. Toch is het belangrijk om tijd voor jezelf in te lassen. Dat betekent niet dat je je afsluit van je huisgenoten. Maar het voelt goed om even aandacht aan jezelf te schenken en tijd te maken voor digitale seks of om te masturberen.

Heb je even tijd nodig voor jezelf en wil je niet gestoord worden? Maak daar afspraken rond met je huisgenoten. Spreek af dat je niet gestoord mag worden wanneer je je terugtrekt op je kamer of als je in de badkamer bent.

Sekswerk, mag dat?

Sekswerk is opnieuw toegelaten sinds 9 juni 2021.

Bij Violett.be vind je meer informatie en de veiligheidsvoorschriften voor sekswerk en corona

Ik heb het moeilijk met de coronamaatregelen. Waar kan ik terecht?

Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Als single kan je je door de coronamaatregelen eenzaam of geïsoleerd voelen. Ook in relaties kunnen spanningen oplopen, als je enkel nog tijd met mekaar doorbrengt. We weten niet hoe lang deze maatregelen zullen aanhouden, en dat geeft extra stress.

In deze moeilijke periode is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen:

 • Blijf in beweging en eet gezond. Matig je alcoholgebruik.
 • Hou een prettige routine in je dag.
 • Hou contact met vrienden via videochat.
 • Zoek een corona-buddy: iemand met wie je regelmatig kan praten en ervaringen uitwisselen.

Zoek je een luisterend oor?

Chat of bel met Tele-Onthaal

Wil je professionele hulp? Contacteer een psycholoog of seksuoloog. Veel van hen bieden ook online sessies aan.

Online kan je ook terecht bij Iedereen ok en Fit in je hoofd.

Ben je LGBT?

Probeer eens een gesprek met Lumi, de vroegere Holebifoon. Zij zijn beschikbaar via chat, telefoon en e-mail.

Bekijk ook Lumi’s tips en tricks voor tijdens de coronamaatregelen.

Ben je hiv-positief?

Sensoa Positief staat paraat om al je vragen over hiv te bespreken: positief@sensoa.be of 078 151 100 (maandag 13-16 uur, donderdag 18-21 uur). Of bespreek je ervaringen met lotgenoten op het forum van Positief Contact.

Heb je relatieproblemen?

Samen thuis zitten kan je relatie onder druk zetten. Door de stress die deze coronacrisis met zich meebrengt, of door moeilijkheden die al eerder speelden.

De tijd die jullie nu meer samen doorbrengen kan een relatie alle kanten doen uitgaan. Er kunnen mooie dingen ontstaan en jullie kunnen hierbij elkaar terugvinden. Of het kan de relatie (al dan niet tijdelijk) in crisis doen gaan.

Zoek hulp als je het nodig hebt. De meeste relatietherapeuten, psychologen en seksuologen werken gewoon verder. Hun consultaties kunnen mogelijk ook online gebeuren.

Komt er soms geweld bij kijken?

Dan is in je kot blijven misschien niet je veiligste optie. 

Contacteer 1712 voor hulp. Zij blijven bereikbaar via chat, mail en telefoon.

Anticonceptie en corona

Wat met mijn voorschriften voor anticonceptie?

Je kan opnieuw langsgaan bij je huisarts voor voorschriften of de vervanging van een spiraaltje. Bel je arts op en spreek verder af.

Kan ik een abortus laten doen?

Ja. De abortuscentra blijven open tijdens de coronacrisis, met een aangepast veiligheidsprotocol.

Je kan een afspraak maken bij een abortuscentrum. Neem telefonisch contact op.

Testen op hiv en soa’s tijdens de coronacrisis

Ondertussen is de algemene dienstverlening van huisartsen en testcentra heropgestart. Je maakt best een afspraak, zodat je niet te lang in de wachtzaal moet zitten. Het is sowieso een goed idee om je te laten testen op soa’s voor je terug gaat daten.

Voor homo- en bi-mannen is dit een perfect moment om te testen op hiv. Veel mannen hebben tijdens de coronacrisis geen of minder seks gehad met losse partners. Door de wachttijd is de periode verstreken waarin een hiv-test geen betrouwbaar resultaat geeft. Nu is de uitslag van een hiv-test 100% zeker.

Alle opties om je te laten testen op hiv op een rijtje

PrEP, PEP en corona

Beschermt PrEP tegen het coronavirus?

Nee, dat is fake news.

Er deden sterke verhalen de ronde, als zouden PrEP of hiv-medicatie beschermen tegen het coronavirus of de genezing versnellen. Dit gerucht is ontstaan doordat er geëxperimenteerd is met hiv-remmers als onderdeel van de behandeling van het coronavirus. Dat experiment was geen succes.

Kan ik stoppen met PrEP nu ik door de coronacrisis geen seks heb?

Je kan altijd stoppen met PrEP en later weer beginnen. Als je vindt dat het voor jou geen zin heeft om nog elke dag PrEP te nemen, mag je daarmee stoppen zonder tussenkomst van een arts.

Denk hierbij aan het volgende:   

 • Stop met PrEP 2 dagen na de laatste keer seks. Let op: voor vrouwen of transmannen ligt dit anders. Bespreek dit best met je arts. 
 • Als je weer wilt starten met PrEP, begin je met 2 pillen tegelijk 2 tot 24u voor de seks. Als je maar 1 pil neemt en daarna neukt zonder condoom, ben je onvoldoende beschermd tegen hiv. Men noemt dit ook de regel van 2+1+1. Je neemt 2 pillen wanneer je start minstens 2 uur voor de seks, vervolgens 1 pil per dag, tot 2 dagen na de laatste seks. 
 • Als je tussen het stoppen en het weer beginnen met PrEP seks hebt, gebruik dan een condoom.
 • Heb je onbeschermde seks gehad terwijl je geen PrEP gebruikte? Overweeg PEP.
 • Laat je opnieuw testen op hiv voor je weer met PrEP begint.

Wat met mijn voorschriften voor PrEP?

De meeste hiv-referentiecentra hebben hun dienstverlening heropgestart. Vraag eventueel om een voorschrift op te sturen.

Check hun website of bel even als je wil starten met PrEP.

Kan ik nog PEP krijgen tijdens de coronacrisis?

Ja, dat kan. 

Heb je tijdens de coronacrisis een onbeschermd seksueel contact gehad, met risico voor overdacht van hiv? Neem dan contact op met een hiv-referentiecentrum of de spoeddienst van een ziekenhuis voor een PEP-behandeling. Maak best eerst een afspraak.

PEP is steeds beschikbaar op de spoedafdeling van het ziekenhuis. Je neemt PEP binnen de 72 uur nadat je een risico hebt gelopen. Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe effectiever het is.

Hiv en corona

Zijn mensen met hiv meer vatbaar voor het coronavirus?

Wie hiv heeft en een goede weerstand heeft, loopt geen extra risico op besmetting met het coronavirus. Je loopt wel meer risico als je een slechte of verminderde afweer hebt. Dit kan het geval zijn als je hiv hebt en geen medicatie neemt of als de medicatie niet goed aanslaat. Of als je chemotherapie krijgt.

Als je een andere chronische aandoening hebt, kan het verloop van covid-19 ernstiger zijn. Dat kan het geval zijn bij hartaandoeningen, chronisch longlijden of astma, obesitas, diabetes of nierziekte.

Wat met mijn voorschriften voor hiv-medicatie?

De meeste hiv-referentiecentra hebben hun dienstverlening heropgestart. Check de website van je eigen hiv-referentiecentrum of bel even als je nog geen nieuwe afspraak voor opvolging hebt.

De voorraad van hiv-medicatie is niet in gevaar. Haal op tijd een nieuw voorschrift bij je arts of laat een voorschrift opsturen. Wacht niet tot het laatste moment om je medicatie op te halen want door de coronacrisis hebben apotheken mogelijk langere levertijden.

Wanneer worden mensen met hiv gevaccineerd tegen covid-19?

Ben je tussen 18 en 65 jaar en heb je hiv? Onder bepaalde voorwaarden kom je in aanmerking voor vervroegde vaccinatie.

Wie komt in aanmerking?

 • mensen met hiv met minder dan 350 CD4-cellen (per microliter bloed).  
 • mensen met hiv met een bijkomende aandoening die een risico vormt voor covid-19

Heb je een gecontroleerde virale lading en geen risicovolle bijkomende aandoening? Dan zal je dus niet vroeger gevacccineerd worden.

Dit is de info van de Hoge Gezondheidsraad.

Wanneer word je uitgenodigd? 

Op MyHealthViewer kan je checken of je op de lijst van risicopatiënten staat. Sta je daar nog niet op, neem dan contact op met je huisarts. 

Meer info over het coronavaccin voor risicopatiënten vind je op Laatjevaccineren.be.

Hoe word je uitgenodigd? 

Dat gebeurt met een sms, brief en mail.

Je privacy wordt gerespecteerd. Het vaccinatiecentrum weet dus niet dat je hiv hebt.

Sensoa Positief staat paraat om al je vragen over hiv te bespreken: positief@sensoa.be of 078 151 100 (maandag 13-16 uur, donderdag 18-21 uur). Of bespreek je ervaringen met lotgenoten op het forum van Positief Contact