Darkrooms zijn donkere ruimtes voor anonieme sekscontacten. Bijna elke zaak met een darkroom voorziet in condooms en glijmiddel.

Darkroom: betekenis

Darkrooms zijn verduisterde of pikdonkere ruimtes waar je anonieme seks kan hebben. Deze ruimtes kunnen volledig donker zijn of verlicht met UV-licht, rood of blauw licht.

Je vindt ze in sommige sauna's, bars, parenclubs en discotheken. Darkrooms bestaan niet enkel voor mannen die seks hebben met mannen.

Ze komen voor in alle soorten en maten: van kleine achterkamertjes tot complete verdiepingen en verduisterde doolhoven.

Sfeer in een dark room

In darkrooms is het meestal heet en zweterig. De verduistering draagt bij tot een anonieme sfeer. Vaak ruikt het er muf en hangt er een geladen stilte. Er wordt nauwelijks gesproken, soms hoor je enkel gestommel en gehijg. Er is geen ruimte voor intimiteit. 

Darkroom: contact leggen en codetaal

Let wel: het is geen ruimte waar alles zo maar mag en kan. Er gelden vaak net codes of omgangsregels waarbij de gebruikers van een darkroom met behulp van lichaamstaal hun interesse of grenzen aangeven.

  • Met een tikje tegen iemands schouder of buik of een aai over het kruis maak je de ander duidelijk dat je geïnteresseerd bent. Als de ander dat ook is, zal deze je volgen.
  • Respecteer het als iemand duidelijk maakt dat hij niet gediend is van je aandacht.
  • Omgekeerd: als iemand jou betast en het bevalt je niet, duw zijn of haar hand dan weg.
  • Een drukke darkroom is geen plek waar je ongestoord met iemand je gang kan gaan. Houd er rekening mee dat anderen zullen proberen mee te doen. Wees duidelijk als je daar geen zin in hebt.

Condooms in de darkroom

Heb je seks hebt met een nieuwe partner? Gebruik een condoom met glijmiddel om je te beschermen tegen soa’s of hiv. In het donker is het moeilijker om een condoom om te doen. Zorg dus dat je daar bedreven in bent als je anale seks wil hebben in een dark room. 

Zowat elke zaak met een darkroom voorziet in (gratis) condooms en glijmiddel. Je eigen voorraad bijhebben is altijd het veiligst.

Let ook op voor mpox (wat we vroeger apenpokken noemden). Het condoom beschermt slechts gedeeltelijk tegen overdracht. Lees de adviezen om de risico's op mpox te beperken.

Diefstal

Let op je spullen. Een donkere kamer is een ideale omgeving voor zakkenrollers.