Seksspeeltjes of sextoys kunnen je geslachtsdelen stimuleren, de fantasie prikkelen of seks spannender maken. Een seksspeeltje kan variatie brengen in je seksleven en je gemakkelijker opgewonden maken.

Seksspeeltjes algemeen

Sextoys kunnen op verschillende manieren een boost geven aan je seksleven. Ze zorgen voor afwisseling, humor en kunnen het seksueel genot stimuleren. Een sekstoy kan bv. vrouwen die nog niet veel gemasturbeerd hebben, helpen om henzelf te ontdekken. Veel vrouwen ontdekken bij masturbatie met behulp van een seksspeeltje wat hen opwindt. Sommige vrouwen kwamen zelfs voor het eerst klaar met een vibrator. Als je je eigen lichaam goed kent, kan je ook beter aan een partner laten weten wat je plezierig vindt.

Andere voordelen van seksspeeltjes zijn:

 • helpen om de focus te verleggen van penetratie naar andere vormen van seks
 • zorgen voor stimulatie op verschillende plekken tegelijk
 • zorgen voor clitorisstimulatie waardoor vrouwen gemakkelijker klaarkomen
 • kunnen inspirerend werken en je seksleven kruiden

Het kan zijn dat je seksspeeltjes niet leuk vindt of ze zelfs als ongemakkelijk of pijnlijk ervaart. Seksspeeltjes zijn ook commerciële middelen. Dat betekent dat er ook steeds een prijskaartje aan vast hangt. Ze zijn zeker geen must voor je seksleven en je hoeft ze natuurlijk niet te gebruiken. Maar als je er zin in hebt, kan je dit zeker doen.

Sekstoys en soa's

Seksspeeltjes zijn veilig voor soa's, in de zin dat je van de speeltjes zelf geen soa kan krijgen. De belangrijkste voorwaarde is dat je steeds je eigen seksspeeltjes gebruikt.

Als je de seksspeeltjes deelt met je partner, moet je ze goed schoonmaken met warm water en zeep. Je kan er ook een condoom omdoen om je te beschermen tegen soa's en hiv. Neem steeds een nieuw condoom als je seksspeeltjes uitwisselt. 

Combineer geen toy gemaakt van siliconen met siliconenglijmiddel. Het beschadigt het speeltje. Gebruik glijmiddel op waterbasis bij siliconen sextoys.

Seksspeeltjes kopen

Wil je graag een sextoy kopen, dan kan dat heel gemakkelijk anoniem via het internet. Stap je naar een kwalitatieve erotische winkel dan kan je daar heel wat nuttige informatie en advies krijgen over de verschillende seksspeeltjes. 

Vraag uitleg aan het personeel, over de kwaliteit van de toy of wat jouw geschikt formaat van dildo is bijvoorbeeld. Schaam je niet. Jouw vragen zijn voor hen niet meer dan een routineklus. 

In België zijn seksshops of erotische winkels verboden voor minderjarigen. Je mag dus pas een seksshop binnenstappen als je 18 bent. Je vindt er naast seksspeeltjes ook bv. pornografisch materiaal, erotische lingerie, erotische boeken en condooms.

Vibrator

vibrators

De vibrator is het meeste bekende seksspeeltje. Dit apparaat dat trilt wordt vooral gebruikt door vrouwen.

De vibrator stimuleert de clitoris, schaamlippen, vagina-opening of g-plek. Ook mannen kunnen er de penis, balzak of de anus mee stimuleren.

Een vibrator is niet hetzelfde als een dildo

 • Een vibrator werkt op batterijen of op elektriciteit en vibreert, een dildo niet.
 • Sommige vibrators lijken zelfs niet op een penis. Een dildo daarentegen is een kopie of vergroting van een penis.

Wat zijn de kenmerken van de verschillende soorten vibrators? Tips om een vibrator te kopen.

Dildo

Een dildo is bedoeld voor penetratie. Dildo's bestaan er in verschillende soorten. Je hebt dildo's die erg lijken op een penis, inclusief huidskleur en aders. Er bestaan ook besneden exemplaren.

Je hebt ook andere dildo's met een fallische vorm. Dezen hebben vaker felle kleuren en bv. ook ribbels. 

Hoe een dildo gebruiken?

Glijmiddel

glijmiddel

Glijmiddel kan seks met penetratie vlotter maken. Glijmiddel functioneert als een smeermiddel, en kan het comfort bij seks verhogen.

Er bestaan verschillende soorten glijmiddel: op waterbasis, siliconenbasis of oliebasis.

Is seks met glijmiddel leuk? 

Welk glijmiddel moet je kiezen? 

Mag ik vaseline samen met een condoom gebruiken?

Geishaballen

ben wa ballen

Geishaballen of ben wa ballen zijn seksspeeltjes die oorspronkelijk uit Azië komen. De ballen moet je in je vagina inbrengen en je kan ze onder je kleding dragen.

Stimulatie en training

Door een enkele beweging raken de ballen elkaar waardoor je vagina gestimuleerd wordt. Hou er wel rekening mee dat de beweging van de gewichtjes behalve voel- ook hoorbaar kan zijn. Als je ze in gezelschap draagt, kan je de vraag krijgen waar het klikkende geluid vandaan komt!

Geishaballen kunnen gebruikt worden om de bekkenbodemspieren te trainen wat kan leiden tot intensere orgasmen. De balletjes hebben namelijk de neiging te zakken en dalen onder hun eigen gewicht. Terwijl je de balletjes draagt, zal je je bekkenbodemspieren moeten opspannen om tegengewicht te geven. Zo kan je je bekkenbodemspieren op termijn versterken.

Er zijn heel wat varianten op ben wa ballen zoals orgasmeballetjes, vaginale balletjes, vibrerende balletjes,...

Geishaballen kopen

Ben wa ballen kosten tussen de 7 en de 40 euro. De prijs is afhankelijk van het materiaal waarvan de balletjes gemaakt zijn en de soort (bv. grote versus kleine, vibrerend of niet,...). Voor originele ben wa ballen betaal je ongeveer 10 euro. Ben wa ballen kan je kopen in erotische winkels of seksshops, online of op Upper at Home party's.

Anaalkraal of anal bead

anaalkraal

Anaalkralen zijn balletjes, oftewel ‘kralen’, die je in de anus kan inbrengen tijdens het masturberen of het vrijen. Anusballen worden vaak verkocht onder Engelse namen, zoals 'Thai beads', 'love beads', 'climax beads', 'anal beads' en 'pleasure beads'.

Doorgaans gaat het om 5 of 6 balletjes, die met een snoer met elkaar verbonden zijn. Meestal zit er wat afstand tussen de kralen, maar ze kunnen ook dicht tegen elkaar aanliggen. Ze zijn ook te koop met een trilsysteem en afstandsbediening.

Een anaalkraal kan zowel door vrouwen als door mannen gebruikt worden. Anaalkralen zijn meestal gemaakt van siliconen, plastic of latex.

Hoe gebruik je anaalkralen?

Zowel gevorderden als beginners kunnen zich bevredigen met anaalkralen. Als je graag eens anale seks wilt proberen, kan je eerst met anaalkralen oefenen.
Een anaalkraal is vaak gerangschikt van klein naar groot waardoor je op opbouwende wijze je kringspier traint.

 • Voor je anaalkralen gebruikt moet je eerst checken of ze van goede kwaliteit zijn. Controleer of het snoer stevig genoeg is en of alle balletjes een effen oppervlak hebben.
 • Gebruik voldoende glijmiddel op waterbasis om de penetratie te vergemakkelijken en mogelijke pijn tegen te gaan.
 • Breng voorzichtig en langzaam balletje per balletje in. Maak gebruik van de afstand tussen de balletjes voor een tussenpauze.
 • Wanneer je je hoogtepunt benadert, kan je de balletjes er in één keer uittrekken voor een intenser orgasme. Je kan evengoed de anaalkralen laten zitten tijdens het vrijen.

Anal beads en hygiëne

 • Vermijd vaginale infecties: let er op dat je je gebruikte anaalkralen niet vaginaal gebruikt. Als je ze toch in de vagina wilt inbrengen is het noodzakelijk om een condoom om de kralen aan te brengen.
 • Reinig zo snel mogelijk na gebruik je anaalkralen met een toycleaner. Dit reinigingsmiddel vind je in (online) seksshops en zorgt ervoor dat je seksspeeltje grondig wordt ontsmet.
 • Je kan je anaalkralen ook wassen met antibacteriële zeep of tien minuten laten koken in een steelpan.

Anusballetjes kunnen ook in de vagina gebruikt worden, maar de meeste soorten zijn hiervoor te klein. Er zijn grotere soorten op de markt die speciaal voor de vagina zijn bedoeld, bijvoorbeeld ben wa ballen.

Blijkbaar kunnen eroticawinkels ook sfeer- en stijlvol zijn. Toen er een nieuwe opende in de buurt, sprongen we eens binnen en werden we aangenaam verrast.

Samen langs de seksshop

Penisring

penisring

Een cockring of penisring is een ring die rond de basis van de penis wordt aangebracht.

De penisring wordt doorgaans voor 3 doeleinden gebruikt:

 • om een stevigere erectie te krijgen

Uit onderzoek blijkt dat het effect van een cockring sterk afhankelijk is van de persoon en het model dat gebruikt wordt. Producenten van penisringen zeggen dat de penis harder lijkt. Men kan echter niet echt zeggen of meten of dit ook effectief zo is. Maar misschien is het gevoel bij seks het belangrijkste.

 • om een erectie (langer) te behouden

Penisringen kunnen hier inderdaad bij helpen, maar let op dat je niet overdrijft. Als je de cockring te lang (of te dikwijls) gebruikt, loop je het risico dat de bloedvaten beschadigd raken door de langdurige afknelling. Dit kan dan weer schadelijk zijn voor de penis.

 • om de ejaculatie uit te stellen

Echter: cockrings hebben geen effect hierop. Het uitstellen van een orgasme vraagt oefening en bewustwording van signalen die je lichaam geeft voordat je klaarkomt. Ook medische penisringen zijn bedoeld om een erectie (langer) te behouden en niet om een vroegtijdige zaadlozing te voorkomen.

Hoe de penisring gebruiken?

 • Kies de juiste maat. Meet hiervoor de omtrek van je stijve penis en de ballen op (rondom de basis, scrotum inbegrepen) met behulp van een lint. Deel dit getal door 3, 1. Het getal dat je uitkomt komt overeen met een geschikte diameter voor je penisring.
 • De goedkoopste penisringen (van rubber of siliconen) zijn niet verstelbaar, je kan ze wel nog een beetje rekken. Rond sowieso eerder af naar boven.
 • Gebruik glijmiddel en breng de penisring aan in halfstijve toestand.
 • De ring mag strak aanvoelen, maar mag niet gaan knellen of pijn doen.
 • Draag een penisring niet langer dan 15 minuten.
 • Aanpasbare penisringen (van leer of neopreen): gemakkelijker om aan te doen en om te verstellen. Ze werken met drukknopen of een plakband.

Penispomp

Een penispomp of vacu-pomp wordt gebruikt om een erectie te vergroten. Een erectiepomp zal de penis niet blijvend doen vergroten.

Gebruik een penispomp ook niet te vaak of te lang. 

Penispomp gebruik en hoe werkt het?

Masturbator

masturbator

Een masturbator of penishuls is een seksspeeltje voor mannen. Het heeft een holte waar de penis kan worden ingestoken. Een masturbator is een imitatie van bv. een vagina, anus of mond.

Hoe voelt een penishuls aan?

De binnenkant is het belangrijkste onderdeel van de masturbator. Een penishuls tracht het gevoel van penetratie na te bootsen. Dat kan vaginaal, oraal of anaal zijn. Daarom dat een masturbator vaak bobbels, ribbels en nopjes aan de binnenkant bevat. Een penishuls kan bv. vanbinnen zo gevormd zijn als de wanden van een vagina.

Hoe strakker het speeltje zit, hoe intenser de penis wordt gestimuleerd. Een beetje glijmiddel voelt “natuurlijker” aan. Een penissleeve kan je zonder condoom gebruiken als je het speeltje kan schoonmaken. Is het een gesloten speeltje, dan is het aangenamer om een condoom te gebruiken.

Een masturbator komt meestal voor in 1 formaat, maar is rekbaar waardoor elke penis er in past. Er zijn masturbators die uit minder goed materiaal gemaakt zijn en bv. snel scheuren.

Hoe gebruik je een masturbator?

 • Ga eerst op onderzoek uit voor je een masturbator koopt. Kies voor een masturbator met goede beoordelingen of vraag de verkoper om advies.
 • Leg de masturbator voor gebruik in een bak met warm tot heet water. Zo voelt het speeltje meer aan als een echte huid. Let wel op met vibrerende masturbators: die kunnen niet tegen water.
 •  Smeer je penis en de huls met veel glijmiddel in. Gebruik enkel het glijmiddel dat op de verpakking vermeld wordt.
 •  Zorg ervoor dat je een erectie hebt voor je je penis in de masturbator schuift. Als je penis nog niet stijf is, is het moeilijker om deze in het speeltje te krijgen.

Opblaaspop

Een opblaaspop kan diverse toepassingen hebben maar het meest bekend zijn de poppen die voor seks worden gebruikt.

Deze worden verkocht in seksshops en kunnen gebruikt worden om geslachtsgemeenschap met een partner na te bootsen.

De meeste opblaaspoppen hebben 3 openingen: de vagina, anus en mond.

Er zijn goedkopere opblaaspoppen op de markt. Deze modellen zijn gemaakt van plastic, de duurdere meestal uit siliconen. Daardoor voelen de duurdere modellen ook realistischer aan.

Seksspeeltjes schoonmaken

Voor seksspeeltjes geldt in het algemeen:

 • alle speeltjes kan je schoonmaken met warm water en een milde zeep (of toycleaner)
 • seksspeeltjes laat je best drogen aan de lucht
 • sommige speeltjes kan je steriliseren
 • steriliseren is nodig als je je speeltje met iemand anders wil delen
 • is je speeltje niet-steriliseerbaar, dan kan je het enkel delen door er een condoom over te gebruiken

Lees de schoonmaakinstructies op de verpakking. Deze kunnen naargelang het speeltje en het specifieke materiaal waar dit uit bestaat, verschillen.

Speeltjes die gemaakt zijn uit poreus materiaal (latex, pvc, elastomeren, TPR, rubber) kan je bv. doorgaans wel schoonmaken, maar niet steriliseren. Siliconen speeltjes daarentegen zijn wel steriliseerbaar. Seksspeeltjes gemaakt uit hard plastic of thermoplast moeten vaak op een specifieke wijze worden schoongemaakt en onderhouden. Speeltjes uit siliconen en hard plastic bewaar je best in een fluwelen of satijnen zakje.

Veelgestelde vragen

Zijn seksspeeltjes concurrenten voor mannen?

Sommige mannen zijn bang dat een seksspeeltje hen als het ware zal 'vervangen'. Het doet hen twijfelen aan hun lichaam of aan hun vaardigheden om hun partner te bevredigen. Maar: seksspeeltjes zijn ontworpen als stimulerend middel. Ze dienen niet om gebreken in bed op te vangen. Ze voegen eerder wat extra toe aan je seksleven.

Bovendien zullen ze nooit bepaalde dingen kunnen doen die belangrijk zijn voor een vrijpartij of een relatie. Vibrators verlangen bv. niet naar je, ze verrassen je niet en tot nu toe kussen ze ook niet.

Zijn seksspeeltjes voor mensen die niet aan echte seks toekomen?

Seksspeeltjes zijn niet voor zieligaards. In welke fase van je leven je ook bent, je lichaam ontdekken, met of zonder partner, is een voorbeeld van seksuele zelfontplooiing. Daar is niets raars of zieligs aan.

Soms gebruiken mensen een seksspeeltje bij masturbatie, even vaak komt er een partner aan te pas. Een seksspeeltje kan een relatie of seks met een persoon van vlees en bloed niet vervangen.

Zijn seksspeeltjes gevaarlijk of zelfs kankerverwekkend?

Seksspeeltjes komen voor in zeer uiteenlopende materialen. Let op voor speeltjes met ftalaten.

Sommige seksspeeltjes zijn gemaakt van een soort rubber of zacht pvc. Ze bevatten weekmakers, ook wel ftalaten genoemd. Deze speeltjes zijn doorgaans de goedkoopsten die je kan vinden. Die chemische ftalaten maken het materiaal flexibel, maar mogelijks tegelijk ook schadelijk voor de gezondheid.

Ze verspreiden een typische plastic geur en kunnen irritatie aan de geslachtsorganen veroorzaken. Bij onderzoeken met muizen zijn er verbanden gevonden met schade aan de lever en aan de voortplantingsorganen, en met leverkanker. Bij onderzoeken met mensen zijn deze verbanden niet gevonden.

Producten met ftalaten worden vaak als 'jelly' omschreven. Vermijd deze speeltjes en kies voor andere materialen. Bevraag je goed over de materialenkeuze van een seksspeeltje dat je overweegt om aan te kopen. Sommige speeltjes worden ook expliciet als 'ftalaatvrij' verkocht.