Over het algemeen is een tienermoeder een meisje jonger dan 20 dat een kind krijgt en opvoedt. Als jong meisje moeder worden, is in onze maatschappij zeker niet evident. 

Vraagstukken

Er zijn een aantal factoren die tienermoederschap nog bemoeilijken (financiële problemen, geen stabiele relatie, problemen met studie of werk). Daarnaast moeten tienermoeders oplossingen zoeken voor vraagstukken in verband met opvoeding, kinderopvang en huisvesting.

Tiener én mama

Een tienermoeder heeft een dubbele rol: zijzelf is en wordt nog aanzien als tiener, jongere, terwijl ze voor haar kind moet optreden als ouder. Haar schoolvriendinnen willen bijvoorbeeld uitgaan in het weekend, terwijl dat zij moet thuisblijven. Het is belangrijk voor haar om het contact met de leeftijdsgenoten te onderhouden, om niet geïsoleerd te geraken. Anderzijds kunnen volwassenen uit haar omgeving kritiek uiten op haar opvoedingswijze waardoor dat het meisje zich in haar rol als moeder niet serieus voelt genomen. Het vinden van een balans is niet altijd evident. (www.faranet.be).