Je bent het meest vruchtbaar rond de periode van de eisprong. Een eicel overleeft 24 uur, zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in de baarmoeder en eileiders. 

Eén week per cyclus

Ongeveer één keer per menstruatiecyclus heeft een vrouw een eisprong. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in de baarmoeder en eileiders. Dit betekent dat er nog levende zaadcellen aanwezig kunnen zijn vanaf 5 dagen voor de eisprong als je onbeschermde seks hebt gehad. Een eicel blijft tot 24 uur leven en kan tijdens deze periode bevrucht worden door een zaadcel. In totaal zijn er dus 6 à 7 dagen per cyclus (bij onbeschermde seks) die kunnen leiden tot zwangerschap van de vrouw.

Onregelmatig

Het moment van de eisprong bepalen is echter heel moeilijk, zoniet onmogelijk. Een 'perfecte' cyclus bestaat uit 28 dagen waarvan de eisprong plaatsvindt op dag 14. De meeste vrouwen hebben echter een onregelmatige cyclus. Dit wil zeggen dat de eisprong enkele dagen na de menstruatie kan komen maar ook enkele weken erna. Op deze manier wordt het heel moeilijk om een vruchtbare periode te berekenen. Zeker bij jonge meisjes is de cyclus en dus ook de eisprong vaak heel onregelmatig.