Met tienervader bedoelen we de jongen (jonger dan 20 jaar) die een meisje zwanger heeft gemaakt onafhankelijk van de uitkomst van deze zwangerschap. Over het algemeen wordt de term meer gebruikt voor een jongen onder de 20 jaar die vader wordt. 

Het is dus niet noodzakelijk de partner van het meisje dat zwanger wordt (dat kan immers ook een volwassen man zijn). Over het algemeen wordt de term wel meer gebruikt voor een tienerjongen waarvan de (ex-) partner de zwangerschap uitdraagt en die zijn kind ook zelf (mee-) opvoedt.

Verwarrend

Het is voor een tienervader vaak erg verwarrend om te horen dat hij een meisje zwanger heeft gemaakt. Hij wordt geconfronteerd met heel wat vragen zoals 'Wil ik vader worden op dit moment?' en 'Wil ik de relatie met het meisje verder zetten'?  

Slecht imago

Nog al te vaak hebben tienervaders hebben een slecht imago. Ten onrechte worden ze gezien als onverantwoordelijk en afwijzend, en gaat men gaat ervan uit dat zij de zwangerschap liever kwijt dan rijk zijn. De dubbele gevoelens die zij hebben tegenover de zwangerschap mogen echter niet zomaar worden afgedaan als negatief of onverschillig. Vaak trekken ze zich terug of reageren ze bang en onzeker, omdat ze hun gevoelens niet goed onder woorden kunnen brengen

Erbij betrokken zijn

Het is het zwangere meisje dat beslist of ze de zwangerschap uitdraagt of niet. Het is belangrijk dat de jongen bij het beslissingsproces omtrent de zwangerschap worden betrokken, en als er een kind komt, ook bij de opvoeding. Maar juridisch kan de jongen het meisje niet dwingen om de zwangerschap te behouden of af te breken. (www.faranet.be).