Veel hangt af van je situatie: is die stabiel en zeker? Het is ook belangrijk dat je er niet helemaal alleen voor staat. 

Vraagt veel energie

Een baby en een opgroeiend kind vragen heel veel energie van hun opvoeder(s).
Als je alleen bent, moet je er zeker van zijn dat je de zorg af en toe ook aan een ander kan overlaten. In een crèche of bij een onthaalouder, een familielid of een vriendin bijvoorbeeld.

Misschien sta je er niet alleen voor en wil je de zorg voor je kindje vooral delen met je lief. Hou er rekening mee dat het voor tienerouders lang niet vanzelfsprekend is om samen te blijven en samen voor hun kindje te blijven zorgen. Het gebeurt vaak dat een tienermoeder er na verloop van tijd alleen voor staat.

Vaak meer zorgen

Het kan zijn dat je op dit moment al veel zorgen hebt, zoals conflicten thuis, familie waar je niet of weinig kan op rekenen, of dat je financieel heel krap zit of een weinig stabiele relatie hebt. De komst van een kindje zal je zorgen er dan niet minder op maken. Vaak is eerder het tegendeel het geval en gaat de komst van een kindje de moeilijkheden die er al zijn nog duidelijker zichtbaar maken.

Als je de keuze hebt, kan je misschien beter wachten met een kindje tot je voor jezelf voelt dat je op verschillende terreinen meer grond onder de voeten hebt.

Zoek steun

Is je kindje al op komst en twijfel je of het je allemaal wel zal lukken, aarzel dan niet om langs te gaan in een Jongerenadviescentrum (JAC) of bij Fara. Zij helpen mee zoeken welke vormen van steun (financieel en praktisch) er bestaan waar jij mee vooruit kan komen. Op die manier hoeven de zorgen je niet boven het hoofd te groeien. (www.faranet.be).