Dit kan inhouden: aangeven dat je zin in seks hebt, duidelijk maken wat je graag hebt tijdens het vrijen of iets nieuws voorstellen tijdens seks.

Hoe kan ik het initiatief nemen bij seks?

Verleiding en communicatie spelen hierbij een rol. Het initiatief nemen kan op verschillende manieren: 

  • Direct. Je kan je partner gewoon zeggen dat je zin hebt om te vrijen. Geef een compliment en fluister het in zijn of haar oor op een zachte, erotische manier. Of zeg ronduit en gedetailleerd wat je met hem of haar zou willen doen.
  • Zonder woorden. Oogcontact, glimlachen, kreungeluiden zijn belangrijk om een vrijpartij op gang te brengen. Je kan dan verder gaan met innige kussen, strelingen, de meer intieme delen aanraken,...
  • Flirterig. Ook zonder dat je je partner ziet, kan je hem of haar al laten weten dat je zin hebt in seks. Door te flirten via gsm-berichtjes, tijdens een telefoongesprek of een videochat.
  • Voorspel. Je kan voorstellen om samen te douchen, in bad te gaan of elkaar erotisch te masseren.
  • Plagerig. Een meer opvallende manier is een geïmproviseerde striptease doen in een sexy outfit.
  • Spannend. Tijdens het vrijen kan je aan de ander duidelijk maken wat je wil. Je kan je partners hand naar een bepaald plekje toeleiden of vragen of hij of zij iets wil doen. Of je neemt zelf een bepaalde positie in.

Vooral als je al langer een relatie hebt, ontstaan vrijpartijen zelden spontaan. Eén van beide partners geeft dan te kennen dat hij of zij wil vrijen en de ander reageert hierop. 

Of het dan effectief tot seks komt, hangt van dit laatste af. Mogelijks reageert je partner enthousiast en gaat hij of zij mee een stap verder. Heb je daarentegen het gevoel dat je partner verkrampt of zich ongemakkelijk voelt, neem dan gas terug.

Waarom zelf het initiatief nemen?

Je partner kan geen gedachten lezen. Hij of zij kan niet weten wat er in jouw hoofd omgaat. Door te communiceren over jouw wensen geef je belangrijke informatie aan je partner. Dit kan dienen:

  • om je seksleven leuker of beter te maken
  • om meer te genieten van seks of om bv. een orgasme te krijgen
  • om elkaars seksuele voorkeuren te leren kennen
  • om seks als thema gemakkelijker bespreekbaar te maken
  • om als koppel dichter naar elkaar toe te groeien

Waarom durf ik niet zeggen dat ik wil vrijen? Of geef ik zelden aan wat ik wil?

Veel mensen vinden dit niet vanzelfsprekend. Je bent dus niet de enige. Waarom is het soms zo moeilijk?

  • Onzekerheid. Heel wat mensen zijn onzeker en bang om afgewezen te worden.
  • Gevoelens van de partner. Sommigen vinden dit moeilijk omdat ze hun partner niet op de vingers wil tikken.
  • Schaamte. Ook spelen schaamte- en schuldgevoelens mee. In sommige families of culturen worden taboes rond seks meegegeven.
  • Intimiteit. Je bevindt je in een kwetsbare positie. Uiteindelijk is vrijen iets intiems waarbij je jezelf blootgeeft. 
  • Grenzen. Daarnaast wil je ook de grenzen van je partner respecteren en niets tegen haar of zijn zin doen.

Hierdoor wordt het voor sommigen veiliger om niets te ondernemen. Op die manier lopen ze alvast geen blauwtje op. 

Tips om het initiatief te nemen

  1. Weet dat je mogelijks niet de enige bent die beschaamd of onzeker is. Misschien heeft je partner ook met deze gevoelens te maken.
  2. Creëer een behaaglijke sfeer. Als de ruimte warm of sensueel aanvoelt komen jullie gemakkelijker in de stemming.
  3. Beschouw ieder initiatief als een gelegenheid om je partner beter te leren kennen. Door feedback te vragen en te praten over seks met je partner, groeit jullie relatie.

Initiatief nemen: moet dezelfde persoon altijd leiden?

Het kan ook zijn dat jij het gevoel hebt dat jij meestal het initiatief moet nemen in je relatie. Je partner stelt zich passiever op, onderneemt maar zelden zelf een vrijpartij of laat jou tijdens seks het scenario bepalen. 

Je wordt er mogelijks onzeker door en stelt je vragen. Vindt mijn partner me nog aantrekkelijk? Is er een probleem met onze relatie? Vindt mijn partner onze vrijpartijen eigenlijk wel fijn?

Er kunnen echter ook andere verklaringen zijn.

1 Geen zin in seks

Als je partner je afwijst of niet ingaat op jouw avances, kan dit met veel verschillende zaken te maken hebben. Mogelijks heeft hij of zij:

  • geen tijd 
  • geen zin
  • nog te veel werk
  • stress

Of je partner is:

  • moe
  • niet klaar voor seks
  • niet in de juiste mood
  • onzeker over zijn of haar lichaam 

Praat er samen over en kom te weten waarom het nu geen geschikt moment is. Mogelijks heeft hij of zij gewoon minder vaak zin in seks.

Lees meer over zin in seks.

2 Je partner vindt het moeilijk om initiatief te nemen

Voor je partner is het niet evident om het voortouw te nemen. Hoe kan hij of zij zich vrijer voelen bij seks? Initiatief nemen vraagt om een portie durf en zelfzekerheid. Anderzijds vereist het dat je schaamtegevoelens overwint. 

Je kan je partner niet aanporren of dwingen om meer initiatief te nemen. Breng wel het onderwerp ter sprake:

  1. Leg uit waarom je het leuk zou vinden dat je partner initiatief neemt. Hoe is het voor jou om altijd initiatief te nemen? Welk gevoel geeft jou dit?
  2. Informeer naar wat je partner tegenhoudt om het initiatief te nemen. Welke barrières zijn er, wat vergemakkelijkt het?
  3. Denk na over hoe jullie hier in de toekomst mee zullen omgaan. Welke afspraken kunnen jullie eventueel maken? 

Welke rolverdeling uiteindelijk best bij jullie past, is voor elk koppel anders. Het kan ook steeds wisselen.

Daarnaast is in bepaalde koppels de ene persoon doorgaans meer initiatiefnemer dan de andere. Sommige mensen houden graag de controle en nemen een dominante rol op bij seks. Anderen willen net graag volgen. Als beiden zich hier goed bij voelen, is dat ook prima.

Nemen mannen makkelijker het initiatief bij seks?

Er wordt vaak gezegd dat het meestal de man is, omdat mannen zogezegd meer zin hebben in seks. Dat is echter zeker niet altijd zo. De maatschappij verwacht nog steeds van mannen dat zij een actieve rol opnemen als het gaat over seks. 

In de maatschappij bestaat er een verwachtingspatroon over hoe mannen en vrouwen zich moeten gedragen. 

  • De man als verleider. Volgens die rolverdeling hebben mannen veel zin in seks en nemen zij een actieve houding aan, zowel op vlak van verleiden als het aanzetten tot seks. 
  • De afwachtende vrouw. Van vrouwen wordt een meer passieve en onderdanige houding verwacht waarbij zij seks af en toe moeten weigeren en de man afremmen. 

We noemen dit de dubbele seksuele moraal. Vrouwen die een actieve rol opnemen in het verleidingsspel of vaker casual sex hebben worden hierdoor al sneller als losbandig bestempeld. Ook in een partnerrelatie kan dit meespelen.

Die dominante rol van de man kan effect hebben op het initiatief nemen tot seks, maar ook bij het vrijen zelf waarbij de man een leidende rol opneemt en de vrouw volgt.