Post Exposure Profylaxis (PEP) is een behandeling waarmee een besmetting met hiv kan worden voorkomen. Het kan door een arts worden voorgeschreven indien je een ernstig risico liep op hiv.

Wat?

PEP is een medicijnenkuur die kan verhinderen dat hiv zich in het lichaam nestelt nadat je aan het virus bent blootgesteld. PEP dient zo snel mogelijk opgestart na het risico, uiterlijk binnen 72 uur. De kuur duurt 1 maand en wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Voor wie?

PEP is er voor wie een ernstig risico op hiv liep. Een arts doet een risico-inschatting:

  • Met wie heb je seks gehad?
  • Ken je hem of haar persoonlijk?
  • Is hij of zij hiv-positief?
  • Neem hij of zij hiv-medicatie?
  • Wat is de virale lading?

Op basis van je antwoorden beslist de arts om al dan niet PEP voor te schrijven. Een PEP-behandeling is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de noodpil. Je kan niet zomaar onveilig vrijen om dan de volgende dag snel een behandeling te starten. Daarvoor zijn de neveneffecten van de behandeling te groot.

Werking

Wanneer het hiv-virus het lichaam binnendringt, heeft het bepaalde lichaamscellen nodig om zich in te vermenigvuldigen. PEP voorkomt dat het virus die lichaamscellen kan binnendringen.

Nevenwerkingen

Een PEP-behandeling kan zware bijwerkingen hebben. Daarom zal een arts niet zomaar PEP voorschrijven na een onveilig seksueel contact. Eerst moet een zorgvuldige risico-inschatting worden gemaakt.

Werkt PEP altijd?

Er is geen garantie dat de kuur werkt. Hoe sneller je na een risico met PEP start, hoe kleiner de kans op een hiv-infectie. PEP beschermt niet tegen andere soa's zoals gonorroe of chlamydia bijvoorbeeld.

Waar is PEP verkrijgbaar?

PEP kan voorgeschreven worden door een arts verbonden aan een hiv-referentiecentrum (het vroegere aidsreferentiecentrum) of de spoeddienst van een universitair ziekenhuis.

Verschil tussen PEP en PrEP

PEP en PrEP hebben hetzelfde doel: vermijden dat je besmet wordt met hiv. De behandeling verschilt:

  • PEP is een behandeling nadat je mogelijk risico hebt gelopen op hiv. PrEP is een behandeling voordat je risico op hiv loopt.
  • Een PEP-kuur duurt 1 maand. PrEP is een preventief medicijn dat dagelijks ingenomen wordt, zoals de anticonceptiepil.