Een micropenis is een penis die kleiner is dan 5,2 cm in slappe toestand of minder dan 8,5 cm in erectie. Het komt voor bij ongeveer 0,14 % van de mensen met een penis.

Wanneer is er sprake van een micropenis?

De diagnose van micropenis gebeurt meestal kort na de geboorte. Het gaat om een penis die normaal is ontwikkeld bij een man met XY-chromosomen. Enkel de lengte van de penis wijkt af: meer dan 2,5 x van de standaardmaat voor een bepaalde leeftijd.

De penis wordt hierbij gemeten vanaf het schaambeen tot aan het topje van de penis dat uitgetrokken wordt tot een maximale lengte.

Micropenis: oorzaak

Een micropenis wordt vaak veroorzaakt door een hormonaal probleem. Bij ongevoeligheid voor mannelijke hormonen, zoals testosteron, ontstaat er een afwijking in de geslachtsdelen.

Een probleem in het centrale zenuwstelsel kan ook aan de basis liggen van een micropenis.

Micropenis: behandeling

  • Het toedienen van testosteron kan de penis een beetje verder ontwikkelen en dus groter maken. Deze behandeling is vooral effectief bij jonge kinderen, maar het is niet duidelijk of de penis nog verder zal groeien tijdens de puberteit en volwassenheid. Soms worden er ook andere hormonale behandelingen opgestart.
  • Indien de medische behandelwijzes niet voldoende effect hebben, is een penisreconstructie de laatste methode. Deze procedure is complex en risicovol en de resultaten zijn doorgaans weinig bevredigend.
  • Mannen met een micropenis hebben vaker psychologische problemen omwille van hun aandoening. Psychische begeleiding is dan ook soms aangewezen.

Kan je seks hebben met een micropenis?

Met een micropenis kan je opwinding ervaren zoals alle andere mannen. Mannen met een micropenis krijgen een erectie en een normaal orgasme.

Doorgaans kunnen ze ook masturberen, al is het soms moeilijker. Seks in de vorm van penetratie kan mogelijk zijn in bepaalde standjes. Soms ook niet. Andere seksuele technieken en voorspel spelen dan een belangrijkere rol bij seks.