In erectie meet de penis gemiddeld tussen 12 en 17 centimeter lang. De penisomtrek is tussen 8 en 12 centimeter. In rusttoestand varieert de lengte van het mannelijk geslachtsdeel tussen 5 en 13 centimeter. Een lange penis is niet noodzakelijk voor goede seks.

Grootte van de penis

Een slappe penis meet gemiddeld 10 centimeter. Ook de temperatuur speelt een rol. Meet je de penis op na een warme douche of bad, dan is deze wat langer. Als het koud is, of als je je bekkenbodemspieren erg opspant, zal de penis kleiner zijn.

Normale lengte van de stijve penis

In erectie is de penis gemiddeld tussen 12 en 17 centimeter lang. De penisomtrek is tussen 8 en 12 centimeter. Gemiddeld neemt de penis met 300% toe in lengte bij erectie. Een penis wordt medisch pas gezien als ‘te klein’ als deze minder dan 7 centimeter in erectie meet (micropenis). Penissen van 20 centimeter of meer zijn zeer uitzonderlijk.

Wat bepaalt de grootte van de penis?

Genetische factoren zijn erg belangrijk. Je maakt veel kans om een penis te ontwikkelen van hetzelfde formaat als die van je vader.  

Bloedpenis en vleespenis

Een penis die nog veel aan lengte wint bij erectie wordt ook ‘bloedpenis’ genoemd. De zogezegde vleespenis daarentegen is al behoorlijk groot in slappe toestand maar zal niet veel meer groeien wanneer hij stijf wordt.

De lengte van een slappe penis tussen mannen onderling varieert sterker dan in toestand van erectie. Als de penis stijf wordt, gelijken penissen qua lengte meer op mekaar. Een slappe penis die klein lijkt kan in erectie dus toch behoorlijk groot zijn.

Hoe de penis meten

De lengte van de penis meet je van aan de bovenkant (aan de buik) tot aan de eikel. Om de omvang te meten, vouw je een centimeterlint om het dikste gedeelte van je penis.

Wat als je denkt dat je penis te klein is?

Je hoeft geen grote penis te hebben om goed te zijn in bed. Bij seks komt veel meer kijken dan je geslachtsdelen alleen. Goede seks is een samenspel van aantrekkingskracht, je goed in je vel voelen, techniek, de chemie tussen personen, zin in seks…

 • Je vrijt niet met je penis alleen, maar ook met je tong, mond, handen. Wat je daarmee doet is minstens even belangrijk.
 • Bij vrouwen telt vooral de stimulatie van het clitorisorgaan om seks opwindend te maken en erdoor klaar te komen. Aangezien penetratie maar weinig clitorale stimulatie geeft zijn andere sekstechnieken meer van belang.
 • De meeste zenuwuiteinden bevinden zich aan het begin van de vagina, waar een kleinere penis ook bij kan natuurlijk. Dus als er iets toe zou doen, dan is het eerder de dikte van de penis.
 • Het buitenste 1/3de deel van de vagina is omgeven door de bekkenbodemspieren. Of een vrouw veel 'voelt' zal ook veel afhangen van de spanning van haar spieren in dit gebied.
 • Ook is het zo dat er zich diep in de vagina maar weinig zenuwcellen bevinden, dus als je diep gaat heeft een vrouw niet noodzakelijk meer genot. Sommige vrouwen vinden het zelfs pijnlijk als de penis aan het einde van de vagina de baarmoedermond raakt.

Fantaseren over grote penissen

Wat wel een rol kan spelen, is wat anderen soms verwachten. Zoals er wel fantasieën bestaan over grote borsten, zo kunnen sommige mannen of vrouwen het idee van een grote penis opwindend vinden.

Grootte van de vagina

De vagina’s van vrouwen bestaan overigens ook in verschillende formaten. Eigenlijk is de vagina een heel flexibel orgaan dat zich aanpast aan de afmetingen van haar bezoeker.

In functie van de vorm, grootte of diameter van de penis zullen de wanden van de vagina zich anders plooien en zo deze omsluiten. Wat dus voor de ene vrouw een penis van het ‘juiste’ formaat is, is misschien voor een andere vrouw een penis die eerder te groot of te klein is.

Hoe seks hebben met een kleine penis?

seks met kleine penis

Vrijen als je een kleine penis hebt, lukt even goed als met een lange of dikke penis.

Kleine penis, kleine vagina

Wat is trouwens een kleine penis? Een penis langer dan 5 centimeter (in ‘rust’) wordt als normaal beschouwd.

Bovendien is de dikte minstens even belangrijk als de lengte. Net zoals penissen in alle formaten voorkomen, zo zijn ook vagina's onderling verschillend. Bovendien past een vagina zich aan de grootte van haar bezoeker aan.

Seks, meer dan penetratie

Ook kussen, tongzoenen, strelen, masseren, elkaar masturberen, pijpen en beffen behoren tot het spectrum van seks. Je kan een seksgod zijn met een ‘relatief kleine’ penis, als je maar weet wat te doen met je vingers, tong en lippen. Voor een vrouw is stimulatie van de clitoris veel belangrijker om klaar te komen dan penetratie.

Sekstips voor een kleine penis

 • Kies een standje waarbij de penetratie dieper is, zoals op z’n hondjes of het boorstandje.
 • De vrouw of man die gepenetreerd wordt kan de benen sluiten tijdens het vrijen en de bekkenbodemspieren opspannen. Ook een kussen onder het zitvlak kan ervoor zorgen dat jullie de penetratie beter voelen.
 • Voor het genot van de vrouw hoeft de penis niet diep in de vagina te gaan. Aangezien de meeste zenuwuiteinden aan de ingang van de vagina zitten, kan je ook korte in- en uitgaande bewegingen rond de vagina-opening maken.
 • Zorg bij een vrouw ook voor indirecte stimulatie van de clitoris door ronddraaiende bewegingen te maken.

Hoe seks hebben met een grote penis?

seks met grote penis

Vrijen met een grote penis is niet altijd evident. Je wil voorkomen dat je partner pijn voelt. Maar een grote penis hoeft geen probleem te zijn.

Grote penis, kleine vagina

Een penis is enkel ‘te groot’ als hij niet in de vagina past. Net zoals penissen in alle formaten voorkomen, zo verschillen ook vagina’s van elkaar.

En, een vagina rekt relatief makkelijk (zoals bij de bevalling). Het is dus ook een kwestie van gewenning.

Seks, meer dan penetratie

Besteed veel tijd en aandacht aan het lichaam van je partner. Ga niet te snel over tot geslachtsgemeenschap. Er bestaan technieken om toch voldoende wrijving te creëren voor de man waardoor hij zonder penetratie ook kan klaarkomen:

 • Coïtus interfermoris: je kan je penis bewegen tussen je partners dijen (waarbij je op elkaar ligt) of billen (waarbij je tegen de rug van je partner aanligt).
 • 'Russisch neuken' of 'coïtus à la mammilla': je kan je penis tussen de borsten van je partner laten glijden. De vrouw duwt hierbij haar borsten bij elkaar. Je hebt glijmiddel of massageolie nodig.

Sekstips voor een grote penis

 

 • Kies voor een standje waarbij de ander de controle heeft en de diepte bepaalt, zoals het amazonestandje, het draaitolstandje of de lapdance.
 • Houd als partner de penis vast aan de basis, zodat deze niet te diep kan penetreren.
 • Doe het bij anale seks extra rustig aan, gebruik glijmiddel en forceer nooit. Een goed standje hiervoor is het lepelen-standje.
 • Doe aan uitgebreid voorspel, zodat de vagina vochtig genoeg wordt. Ook bij vaginale seks kan je extra glijmiddel gebruiken.
 • Penetreer niet te diep bij geslachtsgemeenschap. Vaak vinden vrouwen het niet aangenaam of zelfs pijnlijk als de penis de baarmoedermond raakt. Voor het genot van de vrouw hoeft de penis er ook niet volledig in.
 • In het missionaris-standje: houd je bekken horizontaal en duw je gebogen knieën tegen de heupen van de man (als jij ligt). Zo kan je de stootsnelheid mee bepalen.
 • Zorg als vrouw dat je je benen ver genoeg opent. Zo is de vagina wijder.
 • Bouw langzaam op. Een vagina raakt na een tijdje gewend aan de dikte van de penis.

Tot welke leeftijd groeit een penis?

De penis neemt tussen je elfde en vijftiende jaar het meest in lengte en omvang toe. Bij de meeste jongens wordt hij na hun zestiende niet meer groter.

Groei van de penis: de kindertijd

groei van de penis vanaf kindertijd

De geslachtsorganen veranderen nog niet veel. De teelballen zijn meestal niet groter dan 3 ml. Er groeit ook nog geen schaamhaar.

Bij de meeste jongens begint de ontwikkeling van de teelballen en de balzak pas vanaf 11 à 12 jaar.

Groei van de penis: begin van de puberteit

groei van de penis in puberteit

Eerst worden de teelballen groter en gaan ze lager hangen. Vervolgens wordt de balzak langer en ruimer: deze gaat meer 'slobberen' en wordt rimpelig. De huid van de balzak wordt roder of donkerder.

De penis zelf wordt nog niet echt groter. Vaak krijg je nu ook al schaamhaar. Deze fase duurt meestal ongeveer een jaar.

Groei van de penis: einde van de puberteit

ontwikkeling van de penis in late puberteit

Uiteindelijk groeit ook de penis mee: eerst in de lengte, vervolgens in de breedte. De penis wordt eerst langer, hierna wordt deze dikker en de eikel ontwikkelt.

De huid rond de balzak en de penis wordt nog steeds donkerder.

Hoe penis groter maken?

Penisverlengende middelen

Als je sommige sites zou moeten geloven, bestaan er middelen, zoals crèmes, pillen, kruiden en apparaten om uiteindelijk een grotere penis te krijgen.

Maar dat is bedrog. Hoewel er veel middeltjes om de penis te verlengen verkocht worden, helpen dezen niet.

Let er ook op dat je niet zomaar het eerste het beste middeltje gebruikt, want er bestaat een kans op blijvende schade aan je penis. Zo kan je op termijn erectieproblemen krijgen door er gewichten aan te hangen.

Trucs om penis groter te doen lijken

Een optisch effect dat je wel kan bereiken is door het schaamhaar net boven de penis af te scheren of korter te knippen. Daardoor zie je een stukje meer van de penis waardoor hij groter lijkt.

Ook vermageren kan helpen om je penis groter te doen lijken. Mannen met wat overgewicht hebben immers vaak een vetkussen ter hoogte van het schaambeen. Dit gaat dan over de basis van de penis hangen waardoor deze als het ware inkort.

Hou er trouwens rekening mee dat jijzelf je penis steeds vanuit vogelperspectief ziet, waardoor hij natuurlijk kleiner lijkt.

Penisverlenging

Sommige mannen laten operatief hun penis verlengen, omdat ze het gevoel hebben dat hun penis te klein is. Soms zijn er ook medische noodzaken voor penisverlenging, bijvoorbeeld bij aangeboren afwijkingen.  

De zwellichamen zelf van de penis kunnen niet verlengd worden. Wat men dan doet, is ze meer ‘naar buiten’ brengen. Bij een penisverlenging wordt het ‘bandje’ waarmee de penis vastzit aan het schaambot verwijderd of losgesneden. Hierdoor krijgt de penis en het sponsachtig materiaal meer 'ruimte' en vrijheid.

Let op: een penisoperatie maakt de penis 1 tot 3 cm langer in slappe toestand, in erectie vaak niets.

Bijkomend nadeel is dat de penis in erectie niet langer omhoog wijst, omdat het ligament is doorgesneden. Hierdoor is de penis ook wat minder stabiel bij geslachtsgemeenschap. De hele procedure kan pijnlijk zijn.  

De meeste chirurgen beginnen niet aan zo'n operatie vanwege het geringe resultaat en de risico's en nadelen die ermee verbonden zijn.

Penisverdikking

Wil je je penis laten verdikken, dan zal de chirurg vet weghalen uit andere delen van je lichaam (buik, dijen). Hij spuit dit dan in de penis. De operatie moet regelmatig herhaald worden, omdat het vet na verloop van tijd geabsorbeerd wordt door het lichaam. Hierdoor verdwijnt de verdikking.

Penisverdikking wordt nog maar zelden uitgevoerd. Het resultaat van de operatie valt immers meestal tegen. Het blijkt moeilijk om het vet gelijkmatig over de penis te verdelen, waardoor het al snel een bobbelige structuur krijgt.

Veelgestelde vragen

Hebben mannen met een grote neus ook een grote penis?

Neen, dat is geen indicator.

Een verband dat men wel ziet is dat tussen de lichaamslengte en de penislengte: kleinere mannen zouden over het algemeen een kleinere penis hebben.

Hebben zwarte mannen een grotere penis?

Er bestaat wereldwijd het idee dat de grootte van de penis sterk gelinkt is aan je ras of afkomst.

Zwarte, blanke en Aziatische penis in slappe toestand

Veelal wordt gedacht dat Afrikanen een grote penis hebben, Europeanen een middelmaat, en Aziaten een kleine. Dit klopt maar gedeeltelijk. In slappe toestand hebben zwarte mannen inderdaad een gemiddeld grotere penis dan bijvoorbeeld Europeanen of Aziaten.

De evolutiebiologie heeft hier een verklaring voor: in een warme omgeving, zoals het Afrikaans continent, gaat de penis (zoals de teelballen en balzak) uitzetten. Bij koude temperaturen is de penis eerder klein.

Vanuit de medische wetenschap wijst men erop dat de penis van een zwarte man gemiddeld minder elasticiteit vertoont in slappe toestand. Deze is dan in gewone toestand vrij lang maar neemt bij erectie nauwelijks in lengte toe.

Zwarte penis in erectie

Tijdens een erectie worden de verschillen tussen rassen dus heel wat kleiner. Dan gaan een zwarte, blanke en Aziatische penis gemiddeld bijna dezelfde lengte hebben.

Niettemin blijft bijvoorbeeld de porno-industrie deze mythe voeden, door zwarte mannen die uitzonderlijk groot geschapen zijn op te voeren.

Zijn de penissen in porno realistisch?

Nee, de penissen die je in porno ziet geven geen goed beeld van hoe een gemiddelde penis eruitziet.

In de eerste plaats worden pornosterren geselecteerd op de grootte van hun geslachtsdeel.

Bovendien: in porno draait alles om beelden. En om clichés en mythes. Een zo'n mythe is dat een man een grote penis moet hebben om goed te zijn in bed. Dus worden grote exemplaren opgevoerd, bijna uitsluitend in erectie.

Pornosterren passen extra trucjes toe om hun penis er nog groter te doen uitzien.

 •     Door hun penis te scheren en op te pompen met een vacuümpomp voegen ze een aantal centimeters aan de oorspronkelijke lengte toe.
 •     Ook een laag cameraperspectief doet penissen groter lijken.

Door al die trucjes gelijktijdig toe te passen, kan een penis tot 30 procent groter lijken.