Als je verneemt dat je ex-vriendin of een ander meisje met wie je seks had zwanger is van jou zal er waarschijnlijk van alles door je heen gaan. Dat je hier verwarrende emoties rond hebt is heel normaal.

Twee vragen

Eigenlijk sta je nu voor twee grote vragen. De ene vraag is: wil ik de relatie met de moeder van het kindje verder zetten of niet? De andere vraag is: wil ik vader worden van dit kindje of niet? Die twee vragen staan eigenlijk op zich: je kan immers ook een vader zijn voor het kindje zonder dat je nog een relatie hebt met de moeder ervan. Het omgekeerde - dat je samen blijft met de moeder van je kindje maar geen band hebt met jouw kindje - is allicht minder vanzelfsprekend.

Zwangerschap behouden?

Jouw (ex)-vriendin staat voor de keuze of ze de zwangerschap wil behouden of niet. Als zij daar voor open staat, kan je een hulp zijn in die beslissing. Hoe jij tegenover een zwangerschap staat en tegenover eventueel vaderschap, zal mee een rol spelen in het beslissingproces. Kunnen jullie hier samen goed over praten en zitten jullie op dezelfde golflengte, dan zal dit uiteraard beter zijn voor jullie uiteindelijke beslissing.

De zwangere vrouw beslist

Weet wel dat alleen de zwangere vrouw mag beslissen of ze de zwangerschap behoudt of niet. Jij kan haar ondersteunen om een beslissing te nemen. Het is zeker goed dat je er bent voor haar, maar juridisch gezien kan je haar tot geen enkele keuze dwingen. Het kan dus voorkomen dat zij kiest om het kindje te houden terwijl jij dat niet wil. Of dat jij graag papa wilde worden, maar je ex-vriendin kiest voor een abortus. (www.faranet.be)