Ben je ongepland zwanger? Je bent niet alleen: één op de 4 zwangerschappen is ongepland. Overweeg de mogelijkheden en zoek hulp.  

Welke keuzes heb je bij ongeplande zwangerschap?

Bij een ongeplande zwangerschap kan je 3 dingen doen:

 • Je kan de zwangerschap uitdragen en het kind kind houden
 • Je kan de zwangerschap laten afbreken (een abortus laten uitvoeren).
 • Je kan de zwangerschap uitdragen en het kind afstaan voor adoptie of pleegzorg

Het kan een moeilijk beslissingsproces zijn. Maar er is geen foute beslissing, wat je ook kiest.

  Hoe een weloverwogen beslissing nemen?

  De confrontatie met een ongeplande zwangerschap is vaak moeilijk omdat je denkt én hoopt dat het je nooit zal overkomen. Voor sommige vrouwen of koppels is het erg moeilijk om de knoop door te hakken, voor anderen ligt de beslissing snel vast.

  Twijfel je over de keuze? Zet alles rustig op een rijtje en praat erover met iemand die je vertrouwt. Dat kan je partner, vriendin, ouders, arts of een andere professionele hulpverlener zijn.

  Praat met een persoon die je de ruimte laat om je eigen beslissingen te nemen. Een persoon die zegt 'Ik zou dit of dat doen', is meestal niet de geschikte gesprekspartner om in alle rust een beslissing te nemen.

  Heb je problemen om te beslissen, dan kun je terecht bij

  Zij bieden je individuele begeleiding en helpen je om je eigen keuze te maken.  

  In België primeert de keuzevrijheid van de vrouw.

   Ongepland zwanger, moet ik mij schuldig voelen?

   Voor een ongeplande zwangerschap hoef je je niet te schamen. Het kan iedereen overkomen. Eén op de 4 zwangerschappen is ongepland. 

   Er bestaan inderdaad veel anticonceptiemogelijkheden. Maar dat betekent niet dat anticonceptie altijd en juist wordt gebruikt.

   Anticonceptie heeft met seks te maken en dan halen (lust)gevoelens het wel eens op verstand. Bovendien is een vrouw meer dan dertig jaar vruchtbaar, tijdens zo'n lange periode is het normaal dat er al eens iets misloopt. Redenen waarom we anticonceptie niet (altijd) correct gebruiken zijn:

   • ongeplande seks 
   • je anticonceptie vergeten
   • onvoldoende kennis over je anticonceptiemiddel
   • seks onder invloed van alcohol of drugs
   • ontevredenheid over je anticonceptiemiddel
   • er nog niet volledig uit zijn of je al dan niet kinderen wil

   De meeste anticonceptiemiddelen zijn veilig, maar niet perfect. Soms gebeurt het ook dat het anticonceptiemiddel zelf faalt. Want je biologische vruchtbaarheid is niet honderd procent te controleren. 

    Hoe vaak komt een ongeplande zwangerschap voor?

    Uit het Sexpert-onderzoek blijkt dat één op de vier zwangerschappen in Vlaanderen ongepland is. Van deze zwangerschappen is één derde meteen gewenst, één derde evolueert van ongewenst naar later toch gewenst, en één derde blijft ongewenst.

    Meer cijfers over ongeplande zwangerschap

    Is een ongeplande zwangerschap altijd ongewenst?

    Nee. Misschien komt een zwangerschap als een verrassing, maar ben je uiteindelijk toch blij. Een ongeplande zwangerschap kan vanalles betekenen:

    • Je hebt de zwangerschap niet voorbereid: je bent bijvoorbeeld niet doelbewust gestopt met je anticonceptie of je hebt nog niet met je partner beslist of jullie een kind willen.
    • Je ervaart de zwangerschap als iets negatiefs: je hebt het gevoel er nog niet klaar voor te zijn, je kinderwens is al volbracht, je bent nog onzeker over je relatie met je huidige partner ... Ook andere omstandigheden in je leven kunnen meespelen, bijvoorbeeld je financiële situatie.
    • Je hebt de kans op een zwangerschap fout ingeschat: je wordt bijvoorbeeld meteen weer zwanger na de geboorte van je kind omdat je dacht dat je nog niet opnieuw vruchtbaar was.

    Sommige mensen kiezen ook bewust voor een ongeplande zwangerschap. Ze laten de natuur haar gang gaan en zien wel wanneer ze zwanger worden.

     Ik ben ongepland zwanger, kan ik een kind wel aan?

     Een kind vraagt veel energie

     Een baby en een opgroeiend kind vragen heel veel energie van hun opvoeder(s).
     Als je alleen bent, moet je er zeker van zijn dat je de zorg af en toe ook aan een ander kan overlaten. In een crèche of bij een onthaalouder, een familielid of een vriendin bijvoorbeeld.

     Misschien sta je er niet alleen voor en wil je de zorg voor je kindje vooral delen met je lief. Hou er rekening mee dat het voor tienerouders lang niet vanzelfsprekend is om samen te blijven en samen voor hun kindje te blijven zorgen. Het gebeurt vaak dat een tienermoeder er na verloop van tijd alleen voor staat.

     Vaak meer zorgen

     Het kan zijn dat je op dit moment al veel zorgen hebt, zoals conflicten thuis, familie waar je niet of weinig kan op rekenen, of dat je financieel heel krap zit of een weinig stabiele relatie hebt. De komst van een kindje zal je zorgen er dan niet minder op maken. Vaak is eerder het tegendeel het geval en gaat de komst van een kindje de moeilijkheden die er al zijn nog duidelijker zichtbaar maken.

     Als je de keuze hebt, kan je misschien beter wachten met een kindje tot je voor jezelf voelt dat je op verschillende terreinen meer grond onder de voeten hebt.

     Zoek steun

     Is je kindje al op komst en twijfel je of het je allemaal wel zal lukken, ga dan langs bij een Jongerenadviescentrum (JAC) of bij Fara. Zij helpen mee zoeken welke vormen van steun (financieel en praktisch) er bestaan waar jij mee vooruit kan komen. Op die manier hoeven de zorgen je niet boven het hoofd te groeien.

     Tienerzwangerschap

     Ben je een tiener en ongepland zwanger? Is een meisje met wie je seks had zwanger van jou? 

     Het meisje beslist uiteindelijk of ze de zwangerschap uitdraagt of niet. Een jongen kan het meisje niet dwingen om de zwangerschap te behouden of af te breken. Maar ook voor een jongen is het belangrijk om mee na te denken en te beslissen. 

     Fara is een organisatie die je helpt om de voor jullie beste keuze te maken over tienerzwangerschap. Je vindt er ook informatie voor tienerouders

     Mijn ex blijkt zwanger te zijn van mij, wat nu?

     Als je verneemt dat je ex-vriendin of een ander meisje met wie je seks had zwanger is van jou zal er waarschijnlijk van alles door je heen gaan. Dat je hier verwarrende emoties rond hebt is heel normaal.

     Twee vragen

     Eigenlijk sta je nu voor twee grote vragen.

     • Wil ik de relatie met de moeder van het kindje verder zetten of niet?
     • Wil ik vader worden van dit kindje of niet?

     Die twee vragen staan eigenlijk op zich. Je kan immers ook een vader zijn voor het kindje zonder dat je nog een relatie hebt met de moeder ervan. Het omgekeerde is allicht minder vanzelfsprekend: dat je samen blijft met de moeder maar geen band hebt met jouw kindje.

     Zwangerschap behouden?

     Jouw (ex)-vriendin staat voor de keuze of ze de zwangerschap wil behouden of niet. Als zij daarvoor open staat, kan je een hulp zijn in die beslissing. Hoe jij tegenover een zwangerschap staat en tegenover eventueel vaderschap, zal mee een rol spelen in het beslissingproces.

     Kunnen jullie hier samen goed over praten en hebben jullie ongeveer dezelfde wensen? Dan zal dat uiteraard beter zijn voor jullie uiteindelijke beslissing.

     De zwangere vrouw beslist

     Weet wel dat alleen de zwangere vrouw mag beslissen of ze de zwangerschap behoudt of niet. Jij kan haar ondersteunen om een beslissing te nemen. Het is zeker goed dat je er bent voor haar, maar juridisch gezien kan je haar tot geen enkele keuze dwingen. 

     Het is dus mogelijk dat zij kiest om het kindje te houden terwijl jij dat niet wil. Of dat jij graag papa wilde worden, maar je ex-vriendin kiest voor een abortus.

     Meer informatie of hulp nodig?

     Meer informatie of hulp rond ongeplande of ongewenste zwangerschap vind je bij:

     • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over vruchtbaarheid en zwangerschap. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
     • Gynaecoloog: informatie over alle thema's die met gezondheidszorg voor vrouwen te maken hebben, inclusief vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling.
     • Kind en Gezin: informatie over hulpmogelijkheden bij ongeplande zwangerschap.
     • Fara: een vzw die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Je kan er terecht via mail, chat of op het nummer 016 38 69 50.
     • Fiom: informatie over ongewenste zwangerschap en abortusverwerking.
     • Abortuscentra: Luna geeft informatie over abortusmogelijkheden en wettelijke bepalingen, alsook adressen van Nederlandstalige abortuscentra.
     • Adoptiehuis: begeleiding van ongewenst/ongepland zwangere geboorteouders en hun context, naar een keuze die op dat moment het meest aangewezen is..
     • Pleegzorg Vlaanderen: informatie en ondersteuning voor ouders van een pleegkind.
     • Centra voor Algemeen Welzijnswerk: bij een CAW in je buurt kan je terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis.
     • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kun je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.

     Ik weet dat het dom is maar ik had een mindere periode, veel werk en stress enzo, en toen ben ik wat slordig met mijn pil omgegaan. 

     Meisje houdt zwangerschaptest vast