Ben je ongepland zwanger? Dat gebeurt bij één op de 4 zwangerschappen in Vlaanderen. Denk na over je kinderwens. Overweeg de mogelijkheden en zoek hulp.  

Is een ongeplande zwangerschap altijd ongewenst?

Nee. Misschien komt een zwangerschap als een verrassing, maar ben je uiteindelijk toch blij. Een ongeplande zwangerschap kan vanalles betekenen:

  • Je hebt de zwangerschap niet voorbereid: je bent bijvoorbeeld niet doelbewust gestopt met je anticonceptie of je hebt nog niet met je partner beslist of jullie een kind willen.
  • Je ervaart de zwangerschap als iets negatiefs: je hebt het gevoel er nog niet klaar voor te zijn, je kinderwens is al volbracht, of je bent nog onzeker over je relatie met je huidige partner. Ook andere omstandigheden in je leven kunnen meespelen, bijvoorbeeld je financiële situatie.
  • Je hebt de kans op een zwangerschap fout ingeschat: Je werd bijvoorbeeld meteen weer zwanger na de geboorte van je vorige kindje, omdat je dacht dat je nog niet opnieuw vruchtbaar was.

Sommige mensen kiezen er ook bewust voor om een zwangerschap niet te plannen. Ze laten de natuur haar gang gaan en zien wel wanneer ze zwanger worden.

    Welke keuzes heb je bij een ongeplande zwangerschap?

    Bij een ongeplande zwangerschap kan je 3 dingen doen:

    • Je kan de zwangerschap uitdragen en het kind kind houden
    • Je kan de zwangerschap laten afbreken (een abortus laten uitvoeren).
    • Je kan de zwangerschap uitdragen en het kind afstaan voor adoptie of pleegzorg

    Het kan een moeilijk beslissingsproces zijn. Maar er is geen foute beslissing, wat je ook kiest.

      Hoe een weloverwogen beslissing nemen?

      De confrontatie met een ongeplande zwangerschap is vaak moeilijk omdat je denkt én hoopt dat het je nooit zal overkomen. Voor sommige vrouwen of koppels is het erg moeilijk om de knoop door te hakken, voor anderen ligt de beslissing snel vast.

      Twijfel je over de keuze? Zet alles rustig op een rijtje en praat erover met iemand die je vertrouwt. Dat kan je partner, vriendin, ouders, arts of een andere professionele hulpverlener zijn.

      Praat met een persoon die je de ruimte laat om je eigen beslissingen te nemen. Een persoon die zegt 'Ik zou dit of dat doen', is meestal niet de geschikte gesprekspartner om in alle rust een beslissing te nemen.

      Heb je problemen om te beslissen, dan kun je terecht bij

      Zij bieden je individuele begeleiding en helpen je om je eigen keuze te maken. 

        Wie mag beslissen over een abortus? 

        In België primeert de keuzevrijheid van de vrouw.

        Alleen de zwangere vrouw mag beslissen of ze de zwangerschap behoudt of niet. Vrienden, familie en anderen kunnen haar helpen om een beslissing te nemen. Maar juridisch gezien kan niemand haar tot een keuze dwingen. 

        Het is dus mogelijk dat een vrouw kiest om het kindje te houden terwijl een partner dat niet wil. Of dat een partner het kind wil houden, maar dat de vrouw kiest voor een abortus.

        Ongepland zwanger, moet ik mij schuldig voelen?

        Voor een ongeplande zwangerschap hoef je je niet te schamen. Het kan iedereen overkomen. Eén op de 4 zwangerschappen is ongepland. 

        Er bestaan inderdaad veel anticonceptiemogelijkheden. Maar dat betekent niet dat we anticonceptie altijd en juist gebruiken. Bovendien is een vrouw meer dan dertig jaar vruchtbaar, tijdens zo'n lange periode is het normaal dat er al eens iets misloopt. 

        Redenen waarom we anticonceptie niet (altijd) correct gebruiken zijn:

        • ongeplande seks 
        • je anticonceptie vergeten
        • onvoldoende kennis over je anticonceptiemiddel
        • seks onder invloed van alcohol of drugs
        • ontevredenheid over je anticonceptiemiddel
        • er nog niet volledig uit zijn of je al dan niet kinderen wil

        De meeste anticonceptiemiddelen zijn veilig, maar niet perfect. Soms gebeurt het ook dat het anticonceptiemiddel zelf faalt. Want je biologische vruchtbaarheid is niet honderd procent te controleren. 

          Hoe vaak komt een ongeplande zwangerschap voor?

          Uit het Sexpert-onderzoek blijkt dat één op de vier zwangerschappen in Vlaanderen ongepland is. Van deze zwangerschappen is één derde meteen gewenst, één derde evolueert van ongewenst naar later toch gewenst, en één derde blijft ongewenst.

          Meer cijfers over ongeplande zwangerschap

          Tienerzwangerschap

          Ben je een tiener en ongepland zwanger? Is een meisje met wie je seks had zwanger van jou? 

          Het meisje beslist uiteindelijk of ze de zwangerschap uitdraagt of niet. Een jongen kan het meisje niet dwingen om de zwangerschap te behouden of af te breken. Maar ook voor een jongen is het belangrijk om mee na te denken en te beslissen. 

          Fara is een organisatie die je helpt om de voor jullie beste keuze te maken over tienerzwangerschap. Je vindt er ook informatie voor tienerouders

          Meer informatie of hulp nodig?

          Meer informatie of hulp rond ongeplande of ongewenste zwangerschap vind je bij:

          • Fara: een vzw die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Je kan er terecht via mail, chat of op het nummer 016 38 69 50.
          • De online keuzehulp ongepland zwanger (Fara) helpt je om te beslissen.
          • Abortuscentra: Luna geeft informatie over abortusmogelijkheden en wettelijke bepalingen, alsook adressen van Nederlandstalige abortuscentra.
          • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over vruchtbaarheid en zwangerschap. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
          • Gynaecoloog: informatie over alle thema's die met gezondheidszorg voor vrouwen te maken hebben, inclusief vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling.
          • Adoptiehuis: begeleiding van ongewenst/ongepland zwangere geboorteouders en hun context, naar een keuze die op dat moment het meest aangewezen is..
          • Pleegzorg Vlaanderen: informatie en ondersteuning voor ouders van een pleegkind.
          • Centra voor Algemeen Welzijnswerk: bij een CAW in je buurt kan je terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis.
          • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kun je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.

          Verhaal