Tantraseks is gebaseerd op oosterse tradities en verschilt sterk van de manier van vrijen die wij in het Westen kennen. 

Bij tantra richt je je op wat je op het moment zelf voelt en op de connectie met de ander.

Tantraseks: ontspanning en bewustzijn

Tantra draait om contact hebben met elkaar en zoals bij mindfulness, in het ‘hier en nu’ zijn. Je begint dus niet met het opbouwen van spanning of het versterken van de opwinding.

Men beschouwt de ervaring als belangrijker dan het eindpunt, je orgasme. Diep ademen, elkaar aanraken en masseren helpen om te ontspannen.

‘Coole’ seks versus ‘hot’ seks

Tantraseks oftewel ‘coole’ seks is niet doelgericht. Bij ‘hot’ seks daarentegen vertrek je vanuit opwinding of lust en bouw je een spanning op die uiteindelijk uitmondt in een orgasme. Hierna zakt de opwinding meestal snel weg en is de seks ten einde. 

Bij 'hot' seks moet de stimulatie toenemen opdat je tot een eindpunt kan komen. Prikkelende beelden (zoals porno) en fantasieën (over anderen) spelen hierbij soms een rol. Je focust voor en tijdens een orgasme ook op jezelf (solofase). Tantra-adepten trachten meer te focussen op het voortdurend in contact zijn met de ander.

Het effect van tantra

Tantra betekent ‘het toenemen van bewustzijn’. Het gaat over de vereniging van de mannelijke en vrouwelijke energie.

Aanhangers van de tantraleer geloven dat het gevoelens van eenheid en verbondenheid tussen de partners versterkt. Het zou de liefde en de ervaring van seks als iets intiems bevorderen. Het mentale gevoel is hier belangrijker dan het lichamelijke.

Er is echter nog maar weinig onderzoek gedaan naar de werkelijke effecten van tantra. 

Tantraseks: principes

Biologische en spirituele seks

Bij tantra benoemt men de seks zoals wij die doorgaans kennen, waarbij ontlading plaatsvindt in de vorm van een zaadlozing, als 'biologische' seks. 

Bij een andere vorm van seks laat je je energie niet naar buiten stromen via ontlading, maar blijft deze in je lichaam.

De seksuele energie zou dan van beneden terug naar boven stromen, waarmee ze je lichaam en geest meer leven en vitaliteit geeft. Dit is de zogezegde spirituele beleving van seks.

Energiepolen

De tantraleer spreekt over positieve en negatieve polen in ons lichaam. De energiestroom beweegt altijd van een positieve naar een negatieve pool, zoals in de fysica.

Bij een vrouw moet eerst haar positieve pool, haar borsten, gestimuleerd worden. Als daar de energie op gang is gebracht, zal deze automatisch naar haar negatieve, ontvangende pool stromen: haar vagina en clitoris

Bij een man is het qua polen net andersom. Bij zijn penis, en dan vooral in het perineum, zit zijn positieve of gevende pool. Als deze plek aandacht krijgt, zou zijn energie van hieruit stromen naar zijn negatieve pool, het hartgebied.

Tantra-aanhangers zeggen dat het voelen van deze energiestromen een zekere fijngevoeligheid en een goed contact met je lichaam vraagt.

Niettemin, de concepten van 'energie' en 'energiepolen' uit de tantraleer hebben geen wetenschappelijke basis.

Vagina

Bij tantraseks speelt de (buitenkant van de) clitoris geen hoofdrol. De tantravisie stelt dat juist ook de vagina, vooral diep van binnen ‘orgastische’ mogelijkheden in zich heeft.

De vagina moet niet strak staan, maar net ruim en ontspannen. Ook hard stoten is niet aangewezen. Het zijn daarentegen rustige en bewuste aanrakingen in een ontspannen vagina die kunnen zorgen voor de meest intense ervaringen. Een man hoeft ook geen stijve te hebben om aan tantraseks te doen. 

Orgastische staat

Bij tantraseks beleef je geen piekorgasme. Men spreekt wel over de beleving van een ‘orgastische staat’. Er is dan in principe geen ontlading met zaadlozing.

Experimenteren met tantraseks: oneindig voorspel

tantraseks

Je kan beginnen met tantraseks door mekaars positieve energiepolen aan te raken. Hierbij probeer je hoofdzakelijk te ontspannen.

Breng je in dit stadium te veel prikkels aan, bijvoorbeeld door snelle bewegingen of intens tongkussen, dan is de stap naar 'hot' seks snel gemaakt.

Probeer de seks 'cool' te houden. Op het moment dat er een sterke ‘zin’ of opwinding ontstaat, kijk wat er gebeurt als je niets doet. 

Bewegingen en aanrakingen bij tantraseks

Als je aan tantra doet, werk je niet met stevige stimulaties. Wel met subtiele, zachte aanrakingen. Je omklemt bijvoorbeeld de basis van de penis met je hand en laat die daar rusten. Of je stimuleert heel zacht de tepels bij het meisje met één vinger.

Ook beweeg je zeker niet de hele tijd. Je neemt juist de tijd om te ontspannen en stil te liggen. In het begin kan dit ongemakkelijk zijn. De meeste mensen zijn namelijk behoorlijk gewend aan de nodige actie tijdens seks. 

Geslachtsgemeenschap bij tantraseks

Bij ‘coole’ penetratie zijn je bewegingen vloeiend en traag. De man kan, in plaats van te stoten, heupen en bekken in verschillende richtingen draaien. 
Sterke wrijving is niet nodig. Zo ook zijn de strakheid van een vagina of de omvang van een penis niet van belang. 

Liefdestuin

Je kan, als je elkaar erg vertrouwt, een vorm van penetratie toepassen waarbij je de diepste plek in de vagina (ook Liefdestuin genoemd) bereikt.

missionaris-standje
  1. In het missionaris-standje gaat de man dan voorzichtig diep in de vagina.
  2. Wanneer jullie het gevoel hebben dat hij met de top van de penis het verste punt van de vagina heeft bereikt, trekt hij vervolgens een millimeter terug.
  3. Vervolgens richt hij zijn aandacht op de top van de penis en blijft hij zonder te bewegen of druk uit te oefenen op deze plek.
  4. Beiden ademen vervolgens diep.

Op deze manier raken de ‘positieve’ pool van de man en de ‘negatieve’ pool van de vrouw elkaar ten diepste. Dit kan volgens de tantravisie een heel intense ervaring zijn.

Tips voor tantraseks

  • Adem langzaam en diep in. 
  • Wees je steeds bewust van wat je ervaart in je lichaam en van je bewegingen.
  • Laat je bewegingen tijdens seks vloeiend en rustig zijn en niet zozeer hard en stotend. Je kunt elkaar strelen, masseren, knuffelen, omhelzen,…
  • Maak tijdens de seks regelmatig oogcontact. 
  • Vertel de ander wat je voelt. Iets delen brengt je weer in het moment en in contact met mekaar.