Het vrouwelijk geslachtsorgaan bestaat uit: schaamlippen, clitoris, voorhof, vagina, baarmoeder, eileiders en eierstokken. Het uitwendige geslachtsdeel (vulva) wordt vaak verkeerdelijk vagina genoemd.

  De juiste term voor het uitwendig vrouwelijk geslachtsorgaan (schaamlippen, clitoris, voorhof) is vulva. De vagina ligt binnenin het lichaam.

  Wat zijn de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw?

  • De buitenste schaamlippen zijn twee huidplooien die over het algemeen (sterk) behaard zijn. Ze beginnen aan de venusheuvel, het driehoekig deeltje onderaan de buik waarop schaamhaar groeit. Ze lopen door tot net voorbij de vaginaopening. 
  • De binnenste schaamlippen zijn niet behaard. Het zijn dunne en meestal wat vochtige huidplooien aan weerszijden van de vaginale opening. Bij veel vrouwen zijn de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste. Ze steken dus gedeeltelijk uit. 
  • Het maagdenvlies is niet echt een vlies dat de ingang van de vagina afsluit, maar wel een soepel randje weefsel aan het begin van de vagina. Het weefsel kan gewoon glad zijn, maar ook bobbelig of gekarteld. 
  • De clitoris bevindt zich net onder de plek waar de binnenste schaamlippen bovenaan samenkomen. De glans (het topje) is het zichtbare deel ervan. Inwendig gaat de glans over in de schacht, die vervolgens in twee lange zijarmen splitst. Deze uitlopers lopen in de buitenste schaamlippen. 
  • Het voorhof ligt tussen de binnenste schaamlippen. Het bestaat uit het plasgaatje (opening van de urinebuis) en de vaginaopening.
  • De klieren van Bartholin zijn niet-zichtbare slijmkliertjes die aan weerszijden van de vaginaopening liggen. Ze produceren bij opwinding het vaginaal vocht dat de penetratie vergemakkelijkt. Je kan ze vergelijken met de klieren van Cowper bij de man die het voorvocht produceren.
  Uitwendige geslachtsdelen vrouw
  Uitwendige geslachtsdelen van de vrouw

  Wat zijn de inwendige geslachtsdelen van de vrouw?

  • De vagina is ongeveer 10 centimeter lang en mondt uit in de baarmoeder. De vagina bestaat uit elastische wanden die tegen elkaar liggen. De eerste 3 à 5 centimeter worden omgeven door de bekkenbodemspieren. 
  • De baarmoeder is peervormig en gespierd. Ze zit met de baarmoederhals en -mond vast aan de vagina. De baarmoeder is via de eileiders verbonden met de eierstokken. 
  • In de eierstokken worden de eicellen opgeslagen. Ze produceren ook hormonen
  Inwendige geslachtsdelen vrouw
  Inwendige geslachtsdelen van de vrouw

  Functie van de vagina

  De vagina heeft drie belangrijke functies:

  • Via de vagina verlaat menstruatiebloed het lichaam. 
  • In de vagina kan bij geslachtsgemeenschap een penis ingebracht worden.
  • Bij zwangerschap is de vagina een deel van het geboortekanaal bij de bevalling. Hierlangs wordt de baby geboren. 

  Waar liggen de bekkenbodemspieren?

  De bekkenbodemspieren horen niet bij de geslachtsdelen, maar spelen wel een belangrijke rol bij de seksualiteitsbeleving.

  Ze liggen inwendig rond de opening van de plasbuis, de vagina en de aars. Door het aanspannen van deze spieren kan de toegang tot de vagina (bewust of onbewust) vernauwd worden.

  bekkenbodemspieren
  bekkenbodemspieren