U bent hier

/
Wat is tantraseks?
Experimenteren met seks
Wat is tantraseks?
tantrasex
Vraag

Tantraseks is gebaseerd op Oosterse tradities en verschilt sterk van de manier van vrijen die wij in het Westen kennen.

Tantraseks: ontspanning en bewustzijn

Tantra draait om contact hebben met elkaar, en zoals bij mindfulness, in het ‘hier en nu’ zijn. Je begint dus niet met het opbouwen van spanning of het versterken van de opwinding. De ervaring is belangrijker dan het eindpunt, je orgasme. Diep ademen, elkaar aanraken en masseren helpen om je meer te ontspannen.

‘Coole’ seks versus ‘hot’ seks

Tantraseks oftewel ‘coole’ seks is niet doelgericht. Bij ‘hot’ seks daarentegen vertrek je vanuit opwinding en lust en bouw je een spanning op die uiteindelijk uitmondt in een orgasme. Hierna zakt de opwinding meestal snel weg en is de seks ten einde. 
Stimulatie moet toenemen opdat je tot een eindpunt kan komen. Prikkelende beelden (zoals porno) en fantasieën (over anderen) spelen hierbij soms een rol. Je focust voor en tijdens een orgasme ook op jezelf (solofase). Tantra-adepten gaan meer focussen op het voortdurend in contact zijn met de ander.

Het effect van tantra

Tantra betekent ‘het toenemen van bewustzijn’. Het gaat over de vereniging van de mannelijke en vrouwelijke energie. Aanhangers van de tantraleer geloven dat het gevoelens van eenheid en verbondenheid tussen de partners versterkt. Het bevordert de liefde en de ervaring van seks als iets intiems. Het mentale gevoel is hier belangrijker dan het lichamelijke.

Principes van tantra

Biologische en spirituele seks

Bij tantra benoemt men de seks zoals wij die kennen, waarbij ontlading plaatsvindt in de vorm van een zaadlozing, als 'biologische' seks. 
Bij een andere vorm van seks laat je je energie niet naar buiten stromen via ontlading, maar blijft deze in je lichaam. De seksuele energie stroomt dan van beneden terug naar boven, waarmee ze je lichaam en geest meer leven en vitaliteit geeft. Dit is de zogezegde spirituele beleving van seks.

De energiepolen

De tantraleer spreekt over positieve en negatieve polen in ons lichaam. De energiestroom beweegt altijd van een positieve naar een negatieve pool, net als in de fysica. Bij een meisje moet eerst haar positieve pool, haar borsten, gestimuleerd worden. Als daar de energie op gang is gebracht, zal deze automatisch naar haar negatieve, ontvangende pool stromen: haar vagina en clitoris
Bij een jongen is het qua polen net andersom. Bij zijn penis, en dan vooral in het perineum, zit zijn positieve of gevende pool. Als deze plek aandacht krijgt, zou zijn energie van hieruit stromen naar zijn negatieve pool, het hartgebied.
Tantra-aanhangers zeggen dat het voelen van deze energiestromen een zekere fijngevoeligheid en een goed contact met je lichaam vraagt.

De concepten van 'energie' en 'energiepolen' uit de tantraleer hebben geen wetenschappelijke basis. Er is ook nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van tantra. 

Vagina

Bij tantraseks speelt de (buitenkant van de) clitoris geen hoofdrol. De tantravisie stelt dat juist ook de vagina, vooral heel diep van binnen ‘orgastische’ mogelijkheden in zich heeft. De vagina moet niet strak staan, maar net ruim en ontspannen. Ook hard stoten leidt niet tot groot genot bij een meisje. Het zijn daarentegen rustige en bewuste aanrakingen in een ontspannen vagina die kunnen zorgen voor de meest intense ervaringen. Ook een jongen hoeft geen stijve te hebben om aan tantraseks te doen. 

Orgastische staat

Bij tantraseks beleef je geen piekorgasme, maar je kan wel een ‘orgastische staat’ ervaren. Er is dan in principe geen ontlading met zaadlozing.