Je kan het meemaken dat je in een relatie verliefd wordt op iemand anders. Dat kan bij iedereen gebeuren. Het heeft niets te maken met je leeftijd of welke soort relatie jullie hebben.

Waarom ben ik verliefd op een ander?

Je kan zelfs in een relatie verliefd worden op iemand anders. Soms heeft het te maken met die andere persoon zelf. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je iets mist in je relatie. Maar dat is niet altijd het geval. 

Denk hierover na: 

  • Waarom werd je verliefd op iemand anders?  
  • Heeft dit gevolgen voor je relatie?  

Kiezen: je partner of nieuwe relatie?

Je kan kiezen voor je relatie en proberen de andere persoon te vergeten. Je kan ook beslissen je relatie stop te zetten en een nieuwe relatie aan te gaan. Of misschien vindt je partner het ok dat je ook met iemand anders een relatie hebt. Dat noemt men polyamorie. Bespreek dit goed met elkaar. 

Je moet wel weten dat verliefdheid na een tijdje overgaat. Als je verliefd bent, denk je daar misschien anders over. Je denkt misschien dat het voor altijd is en je partner of diegene op wie je verliefd bent, ideaal is.  

Je kan dus kiezen voor je huidige partner en wachten tot de verliefdheid voor die andere persoon voorbij is. Of je kan kiezen voor de andere, maar ook de verliefdheid voor die nieuwe persoon zal na een tijdje overgaan.  

Voor wie je ook kiest, als de verliefdheid voorbij is, houden jullie misschien nog van elkaar. Maar je kan ook merken dat jullie eigenlijk niet zo goed bij elkaar passen.  

Denk dus goed na over: 

  • Hoe voel je je in je relatie nu? Wat denk je van je partner?  
  • Als je kiest voor iemand anders, wat zou dat betekenen voor je vriendenkring, je familie of je kinderen? 
  • Als je kiest voor iemand anders, heeft dat dan ook gevolgen voor geldzaken? Hebben jullie samen leningen of heb je geleend van je partner of je partner van jou? Als jullie getrouwd zijn en kinderen hebben, kan je ook verplicht zijn om onderhoudsgeld te betalen. Of misschien zal je dat krijgen? 

Als je beslist om samen te blijven met je partner, dan kan het een idee zijn om meer aan je relatie te werken. Maar het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je wel verder kan zonder hulp of zonder dat je het aan iemand vertelt. 

Verliefd op een ander: wel of niet vertellen

Jij beslist wat je doet. 

Het vertellen aan je partner 

Je kan kiezen ervoor om met je partner over je verliefdheid te praten. Het is zeker niet gemakkelijk om dit met je partner te bespreken.  

Nochtans kan het bespreken met je partner ook als iets goeds overkomen. Je toont dat je geen geheimen wil hebben voor je partner.  
Het kan betekenen dat je er zelf niet uitgeraakt.  
Misschien wil je tonen dat je niet aan de verliefdheid wil toegeven en er samen wil uit geraken. Al is ook dat moeilijk voor je partner.

Niets zeggen

Je kan ervoor kiezen om niets te zeggen. Want 

  • Je wil je partner niet kwetsen  
  • Je vindt de verliefdheid zelf niet zo belangrijk was 
  • Je denkt dat het niet goed zal zijn voor je relatie. 
  • Je bent bang dat je partner je niet meer zal vertrouwen.

Vind je het te moeilijk om nog contact te hebben met de persoon waarop je verliefd bent? Dan kan je ervoor kiezen om het contact te verbreken.  

Wees in dat geval eerlijk tegen die persoon. Vertel dat je geen contact meer wil omdat het te moeilijk is voor jou. 

Afwachten

Je kan ervoor kiezen om even te wachten en te kijken in welke richting je gevoelens gaan na een tijdje.
Misschien wil je toch de verliefdheid wat verkennen voor je definitief beslist.  
Als je dat doet door om te gaan met de persoon waarop je verliefd bent, kan het wel zijn dat je partner je niet langer vertrouwt als die het te weten komt. Als je dan toch beslist om met je partner verder te gaan, is dat moeilijk.

Neem iemand in vertrouwen

Kan je er niet met je partner over praten, maar wil je er toch over spreken? Praat met iemand die je kan vertrouwen.  

Je kan ook praten met een huisarts, therapeut, psycholoog of seksuoloog.