Je kan het meemaken dat je verliefd wordt op iemand anders dan je liefdespartner. Dat kan bij iedereen gebeuren. Het heeft niets te maken met je leeftijd of welke soort relatie jullie hebben. Het kan ook geen probleem zijn.
Snel naar:
Waarom word ik verliefd op iemand anders?
Je kan in een relatie verliefd worden op iemand anders dan je liefdespartner. Soms heeft het te maken met die andere persoon of personen zelf. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je iets mist in je relatie of de relaties die je hebt. Maar dat is niet altijd het geval.
Denk hierover na:
- Waarom werd je verliefd op iemand anders?
- Heeft dit gevolgen voor je relatie?
- Hebben jullie afspraken over liefdesrelaties met anderen?
Kiezen: je partner, nieuwe relatie of geen relatie?
Je kan kiezen voor je liefdesrelatie en proberen de andere persoon te vergeten. Je kan ook beslissen je relatie stop te zetten en een nieuwe liefdesrelatie aan te gaan. Of misschien vindt je partner het oké dat je ook met één of meerdere andere personen een relatie hebt. Dat noemt men polyamorie. Bespreek dit goed met elkaar.
Of je kan kiezen om je huidige liefdesrelatie even op pauze te zetten om erover na te denken.
Verliefdheid gaat over
Je moet wel weten dat verliefdheid na een tijdje overgaat. Dat kan soms maanden of een jaar duren. Als je verliefd bent, denk je daar misschien anders over. Je denkt misschien dat het voor altijd is en je liefdespartner of diegene op wie je verliefd bent, ideaal is.
Wat je ook doet, als de verliefdheid voorbij is, weet je van wie je nog houdt. Je kan bijvoorbeeld merken dat je eigenlijk niet zo goed bij iemand past.
Kiezen voor andere partner?
Je kan kiezen voor de andere partner, maar ook de verliefdheid voor die nieuwe persoon zal na een tijdje overgaan. Je kan ook kiezen voor je huidige liefdespartner en wachten tot de verliefdheid voor die andere persoon voorbij is. Of je kan kiezen om met verschillende personen tegelijkertijd een liefdesrelatie te beginnen.
Nadenken over je relatie
Je moet dus goed nadenken en daar genoeg tijd voor nemen:
- Hoe voel je je in je liefdesrelatie nu? Wat denk je van je liefdespartner? Is je relatie echt goed of mis je iets dat echt wel belangrijk voor je is?
- Is die andere persoon dan je liefdespartner ook verliefd op jou? Of ben enkel jij verliefd op de andere persoon en weet je het niet wat die andere voor jou voelt?
- Als je kiest voor een andere liefdespartner, wat zou dat betekenen voor je vriendenkring, je familie of je kinderen?
- Als je kiest voor iemand anders, heeft dat dan ook gevolgen voor geldzaken? Hebben jullie samen leningen of heb je geleend van je partner of je partner van jou? Als jullie getrouwd zijn en kinderen hebben, kan je ook verplicht zijn om onderhoudsgeld te betalen. Of misschien zal je dat krijgen?
- Is dit iets dat je met je liefdespartner kan bespreken? Misschien zijn er afspraken mogelijk over liefdesrelaties met anderen.
Als je beslist om samen te blijven met je liefdespartner, dan kan het een idee zijn om meer aan je relatie te werken. Maar het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je wel verder kan zonder hulp of zonder dat je het aan iemand vertelt.
Verliefd op een ander: wel of niet vertellen
Je bent verliefd op iemand anders dan je liefdespartner. Jullie hebben geen afspraken over verliefdheden of liefdesrelaties met anderen.
Je wilt iets met die verliefdheid doen. Vertel je het aan je liefdespartner of niet?
Het vertellen aan je partner(s)
Je kan kiezen ervoor om met je liefdespartner over je verliefdheid te praten. Het is zeker niet gemakkelijk om dit met je partner te bespreken.
- Nochtans kan het bespreken met je partner ook als iets goeds overkomen. Je toont dat je geen geheimen wil hebben voor je partner.
- Het kan betekenen dat je zelf geen oplossing vindt
- Misschien wil je tonen dat je niet aan de verliefdheid wil toegeven en er samen wil over praten. Al is ook dat moeilijk voor je partner.
- Of je wil samen met je liefdespartner bespreken of ook andere liefdesrelaties kunnen.
Ook als jullie afspraken hebben dat andere liefdesrelaties kunnen, kan het goed zijn het te vertellen aan je liefdespartner of liefdespartners.
Niets zeggen
Je kan ervoor kiezen om niets te zeggen. Want
- Je wil je liefdespartner niet kwetsen
- Je vindt de verliefdheid zelf niet zo belangrijk, je denkt dat het wel zal overgaan
- Je denkt dat het niet goed zal zijn voor je relatie.
- Je bent bang dat je partner je niet meer zal vertrouwen.
Vind je het te moeilijk om nog contact te hebben met de persoon waarop je verliefd bent? Dan kan je ervoor kiezen om het contact te verbreken.
Wees in dat geval eerlijk tegen die persoon. Vertel dat je geen contact meer wil omdat het te moeilijk is voor jou.
Je kan het ook enkel aan je beste vriend of vriendin vertellen. Dat helpt om erover na te denken.
Afwachten
Je kan ervoor kiezen om even te wachten en te kijken in welke richting je gevoelens gaan na een tijdje.
Misschien wil je toch de verliefdheid wat verkennen voor je definitief beslist.
Als je dat doet door om te gaan met de persoon waarop je verliefd bent, kan het wel zijn dat je partner je niet langer vertrouwt als die het te weten komt. Als je dan toch beslist om met je liefdespartner verder te gaan, is dat moeilijk.
Neem iemand in vertrouwen
Kan je er niet met je partner over praten, maar wil je er toch over spreken? Praat met iemand die je kan vertrouwen.
Je kan ook praten met een huisarts, therapeut, psycholoog of seksuoloog.