Initiatief nemen bij seks kan betekenen dat je aangeeft dat je wil vrijen. Of dat je als eerste aangeeft wat goed voelt en wat niet. Het is belangrijk om zowel voor jezelf betere seks te hebben, als voor je partner omdat deze zo jou als persoon en ook je seksuele voorkeuren leert kennen. 

Initiatief nemen en aangeven wat leuk voelt

Om leuke seks samen te hebben, is het handig te weten te komen wat goed voelt voor je partner en wat niet. Zo kan je proberen om je lief een orgasme te bezorgen of nieuwe dingen uitproberen om je seksleven spannender te maken. Omdat je lief niet in je hoofd kan kruipen om dit te weten te komen, is het van belang hierover wat vrij te geven. Sommigen vinden dit moeilijk omdat ze hun partner niet op de vingers wil tikken. Nochtans is dit net belangrijke informatie voor je partner om jou te laten genieten en om samen te genieten. Door het initiatief te nemen en te communiceren over wat goed voor jou voelt (en dus ook wat niet zo goed voelt) help je niet alleen elkaar, maar maak je de onwennigheid om het erover te hebben kleiner voor je partner.

Initiatief nemen om te vrijen

Soms ontstaan vrijpartijen erg spontaan. Als je dan achteraf vraagt wie de eerste stap heeft gezet, is dat vaak niet eens te beantwoorden. Als je al langer een relatie hebt, ligt dat soms anders. Eén van de partners zal dan het initiatief nemen om de partner te laten merken dat hij/zij zin heeft om te vrijen. Het is dan aan de andere partner om aan te geven of hij/zij ook zin heeft. Wie het initiatief neemt, kan wisselen, maar soms ligt het initiatief meer bij de ene dan bij de andere partner. Sommige koppels maken afspraken om het initiatief wat te verdelen omdat ze niet altijd in de ene positie willen zitten. Andere koppels vinden een rolverdeling waarin ze zich goed voelen.

Initiatief nemen tijdens seks

Dit wil zeggen dat één van de twee partners het voortouw neemt om iets anders te doen. Bijvoorbeeld een ander standje, afwisselen tussen orale en vaginale seks, andere sekstechnieken uitproberen,...Ookal neemt één van de twee initiatief om iets anders te doen, het is van belang dat jullie dit beiden goed vinden. Het is niet omdat de initiatiefnemer iets anders voorstelt, dat de ander hierin moet volgen. Je kan bijvoorbeeld ook iets anders voorstellen wat je wel ziet zitten. Op deze manier kunnen jullie beide initiatiefnemer zijn. Bij heel wat koppels is er ook geen vaste rolverdeling en wordt er niet stilgestaan bij wie aangeeft om iets anders te doen. Omdat het eerder vanzelf loopt of omdat wat ze samen doen goed voelt waardoor er niet veel nood is om iets anders voor te stellen.