Er is niet zoiets als een vast punt waarop je het initiatief om seks te hebben moet nemen. Veel hangt af van de omstandigheden en van waar jullie in je relatie staan.

Initiatief nemen

Dit kan inhouden:

  • aangeven dat je zin in seks hebt
  • iets nieuws of anders voorstellen tijdens seks
  • seks bespreekbaar maken door aan te geven wat je graag hebt (en wat niet)

Goed moment

Er is geen vast moment waarop je sowieso aanstalte moet maken. Je kan ook niet weten of er definitief seks van zal komen. Wanneer je initiatief neemt, is dat iets dat je best zelf aanvoelt. Als de zin in seks groot is, kan je een stap verder gaan. Neem je tijd: als jullie net op punt staan om te vertrekken of je ouders kunnen thuis komen, is dit niet ideaal. Als jij of je lief zich ziek voelen, dan kies je ook beter een ander moment.

Zin krijgen

Soms heb je niet meteen zin in seks, maar kan je gaandeweg wel zin krijgen. Het is dan kwestie om jezelf de kans te geven die zin op te bouwen. Belangrijk zijn het creëren van een ontspannen of sensuele sfeer, aanrakingen, intimiteit,... Initiatief nemen kan dus ook betekenen dat je lief door deze aanrakingen en door de sfeer die gecreëerd werd, zin gaat krijgen en verder wilt gaan.

Hoe initiatief nemen?

Het ter sprake brengen, helpt om te weten te komen of jullie beide zin hebben in seks. Niet iedereen vindt het evident om dit aan te brengen. Lichaamstaal speelt natuurlijk een belangrijke rol. Glimlach naar je lief, neem een open houding aan. Geef hem of haar een complimentje en zeg dat je zin hebt in hem/haar of zeg gedetailleerder wat je met hem/haar wil doen. Je kan dan verder gaan met innige kussen, strelingen, de meer intieme delen aanraken,...

Signalen

Heb hierbij aandacht voor de signalen die je lief terugstuurt. Zijn deze aanrakingen ok? Voel je dat je lief ook mee een stapje verder gaat? Voel je dat je lief verkrampt of zich ongemakkelijk begint te voelen, neem dan wat gas terug. Respecteer elkaars grenzen en bespreek samen wat jullie willen en tot waar jullie gaan.