Sommige mensen gebruiken alcohol of andere drugs om makkelijker contact te maken met anderen of om meer zin in seks te krijgen.

Ze zorgen voor een ontspannen gevoel en nemen remmingen weg. Je beleeft (lichamelijke) ervaringen anders.

Alcohol: effect en risico's

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Remmingen vallen weg, je wordt losser in de omgang en durft meer.

Bij een grotere hoeveelheid alcohol vermindert het reactie- en coördinatievermogen. Maar het zelfvertrouwen neemt (soms misleidend) toe.

Onder invloed van alcohol kan je moeilijker risico’s inschatten, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan (bv. in het verkeer).

Op lange termijn tast alcoholmisbruik het hele lichaam aan, wat kan leiden tot coma, hart- en ademhalingsstilstand of zelfs tot de dood.

Tijdens de zwangerschap of de borstvoedingsperiode kan alcohol schade toebrengen aan het (ongeboren) kind.

Seks onder invloed van alcohol

Alcohol verhoogt de zin in seks, maar vermindert de seksuele prestaties. Je krijgt moeilijker een erectie en de vagina wordt droger.

Bovendien bestaat de kans dat je dingen doet waar je later spijt van krijgt en dat je onveilig vrijt.

Bij overmatig en langdurig gebruik vermindert de zin in seks en wordt klaarkomen moeilijker en minder intens. Het kan zelfs leiden tot verminderde vruchtbaarheid

Meer info over alcohol en andere drugs vind je op de website van de Druglijn.

Drugs: risico's van seks onder invloed

Drugs vervormen je beeld van de werkelijkheid.

Je kan je eigen (bed)prestaties niet goed inschatten. Je denkt dat je meesterlijk was tussen de lakens, maar in werkelijkheid geldt het tegenovergestelde. Of je herinnert je achteraf niets van de vrijpartij.

Sneller over grenzen

Onder invloed van drugs denk je minder helder. Je bent minder kritisch.

Dit kan ervoor zorgen dat je onveilige seks hebt. Je laat je sneller overhalen tot seksuele handelingen die je eigenlijk niet wilt. Het kan ook gebeuren dat je over de grenzen van een ander gaat.

Achteraf kan je dan gevoelens van schaamte, teleurstelling of spijt ervaren. 

Gewenning

Sommige mensen kunnen na een tijdje niet meer zonder drugs om leuke seks te hebben. Ze kunnen niet meer ontspannen of in de stemming komen, of vinden ‘nuchtere' seks saai. Dit kan problemen geven, voor jezelf maar ook in je relaties. 

Overmatig en langdurig gebruik kan ertoe leiden dat je geen zin meer hebt in seks, geen erectie meer kan krijgen, niet meer vochtig wordt, of niet meer kan klaarkomen.

Je kan ook lekker en intens vrijen zonder drugs. Leer je eigen lichaam kennen, weet wat je opwindend en fijn vindt en durf dit ook aangeven aan je sekspartner.

Meer info over alcohol en andere drugs vind je op de website van de Druglijn.

Chemsex in de gay community

Ben jij een homo- of bi man die weleens drugs of chems gebruikt? Lees onze tips voor veiligere chemsex.