Jurgen, 46 jaar - Ik woon in Deinze en werk als politie-inspecteur op de verkeersdienst. Daarnaast geef ik verkeersles aan jongeren en lessen diversiteit aan volwassenen. Homoseksualiteit bij de politie bespreekbaar maken is belangrijk.

Ik herinner me nog de tijd dat er in de homobeweging gezegd werd dat flikken homohaters zijn. En omgekeerd: voordien werkte ik bij de rijkswacht en daar ben ik nooit uit de kast durven komen. Er heerste een militaristische machosfeer. Er hing zelfs een foto van een blote vrouw in mijn kleedkastje!

Ondertussen is er veel veranderd, gelukkig maar. Op mijn 38ste begon ik bij de politie in Gent. Tijdens de opleiding zat ik met collega’s op café. Eentje vertelde dat een vrouwelijke collega lesbisch was. Ik dacht toen van: ‘oh nee, here we go again’. Ik heb toen gewoon gezegd dat ik homo ben. De algemene reactie hierop was dat dit geen probleem was. Natuurlijk ging het nieuwtje rond.

Humor doet veel. Door zelf grapjes te vertellen omtrent homoseksualiteit breek je het ijs. Met heel wat collega’s ben ik goed bevriend. Ik ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie.

Ik voel me goed op mijn werk en kan opmerkingen geven wanneer ik een bepaalde man knap vind. Het is heel leuk dat ik mezelf kan zijn.

Te weinig homoseksuele rolmodellen

Noch mijn zus, noch mijn ouders hebben problemen met mijn homo-zijn. Ze zaten er wel mee in dat ik zelf moeite had om mijn homoseksualiteit te accepteren. Rond mijn 20ste huilde ik veel. Mijn ouders wilden niet dat ik ongelukkig was. Het maakte hen niet uit wat mijn geaardheid was, zolang ik maar gelukkig was.

Vroeger lag het allemaal heel gevoelig. Er heerste een andere sfeer. Ik had geen rolmodellen. Er was geen politieman, voetballer of een ander voorbeeldman die ervoor uitkwam dat hij homo was. Dat heb ik toen wel gemist, zo’n rolmodel.

Mr. Bear 2020

Mijn korpschef is heel enthousiast dat ik meedeed aan de Mr. Bear verkiezingen. Hij steunt mij. Ik wil niet enkel deelnemen aan een verkiezing om show te verkopen. Ik wil iets terugdoen voor de homogemeenschap. Mannen moeten ongestoord hand in hand kunnen lopen, net zoals meisjes korte rokjes moeten kunnen dragen.

Een goed doel spreekt mij aan en daar zet ik me voor in. Een collega van mij geeft zelfverdediging voor vrouwen. Ik wil dit specifiek met holebi’s doen en wil cursussen over gans België organiseren. Het zal gaan over hoe je je zowel fysiek als verbaal kan verdedigen tegen homofobie.

Jurgen tijdens Mister Bear verkiezing 2020
Ik ben zoals een zonnepaneel: hoe meer licht ik krijg, hoe meer ik geef

Mijn tip voor wanneer je je niet zo goed in je vel voelt: ga sporten en praat met een goede vriend of vriendin. Iedereen heeft mindere momenten. Ik krijg momenteel veel energie van mensen die ik leer kennen en door te luisteren naar hun verhalen.

Sinds ik Mr. Bear ben, sturen mensen die ik eigenlijk niet ken me berichten waarin ze heel open zijn over issues waar ze mee zitten. Ik stuur hun dan positieve vibes toe. Kleine woorden veranderen vaak veel bij mensen.

Van je ex kan je veel leren

Ik heb een zestal relaties gehad, eerder langere dan kortere. Mijn langste relatie was 14 jaar. We zijn uit elkaar gegroeid, maar nu is hij mijn beste maat. We gaan op café, we reizen samen en hebben nooit ruzie. Veel van mijn heterovrienden schrikken ervan dat ik zo’n goede band heb met mijn ex. In het leven kan je beter de goede dingen zien van elkaar, anders kom je terecht in een negatieve spiraal.

Vertrouwen en eerlijke communicatie is belangrijk

Eén van mijn vorige vriendjes wou graag seksueel experimenteren. Hij heeft het er tijdens onze relatie nooit over gehad. Hij zei me dat ik hier toch nooit voor te vinden zou geweest zijn. Ik heb hem toen gevraagd waarom hij daar vanuit was gegaan. Voor de liefde doe je veel. Seks is één ding, maar samen leven is veel belangrijker.

Jurgen tijdens Mister Bear verkiezing 2020

Open of gesloten relatie?

Ik heb nooit een open relatie gehad. Ik ben nogal een jaloers type. Als ik iemand graag zie, wil ik de intimiteit met hem niet delen. Uiteraard zeg je beter nooit nooit. Bijvoorbeeld wanneer je intimiteitsbelevenis door ziekte niet meer kan plaatsvinden. Er is geen vanzelfsprekend antwoord van ja of nee. Ik vind het een moeilijke vraag. In principe ga ik voor monogamie.

Seks met iemand met hiv is geen probleem

Seks hebben met een kerel die hiv-positief is, vormt geen probleem voor mij. Ik heb al een relatie gehad met iemand met hiv. Bij mij draait het niet om hiv-status, wel om de persoon. Het is zo jammer dat er nog steeds een taboe heerst. Hoe meer je weet over hiv, hoe beter je het kan plaatsen, hoe minder stigma. Dat is net hetzelfde met homoseksualiteit. Hoe meer homo’s je kent, hoe gemakkelijker je dit kan aanvaarden.