Fantasieën kunnen je helpen om opgewonden te raken. Seks zit namelijk voor een groot deel "tussen de oren". Fantasieën komen dan ook soms gewoon bovendrijven.

Opwinding en fantasie

Opwinding ontstaat niet alleen door wat je lichamelijk voelt, maar ook door wat je denkt. Indien je je inbeeldt dat je iemand kust, kan dit dezelfde lichamelijke reactie teweegbrengen als wanneer dit in het echt gebeurt. Een fantasie helpt je ook om in te schatten of je van bepaalde seksuele experimenten zou genieten of niet.

Fantasieën zijn leerrijk

Vraag je af welke specifieke aspecten uit je fantasie deze opwindend maken. Gaat het over bepaalde aanrakingen, de situatie, of over wat de ander tegen je zegt of doet? Je kan overwegen om je fantasie te vertellen aan je lief, en deze zelfs na te spelen. Dit is echter geen must, en niet alle mensen hebben fantasieën nodig om opgewonden te geraken.

Fantasie en realiteit

Het is niet omdat je over iets fantaseert, dat je het daarom ook in het echt wil meemaken. Je hoeft je dus niet te schamen voor je fantasieën, ze zijn van jou. Het kan zijn dat je schrikt van sommige van je fantasieën. Je bedenkt hoe het zou zijn om verkracht te worden door een specifieke persoon en je raakt hiervan opgewonden. Daar is niets mis mee en het betekent niet dat je dat ook in werkelijkheid wil. Ook kan je een fantasie hebben over seks met iemand van je eigen sekse. Dat betekent niet noodzakelijk dat je homo of lesbisch bent.