Dat alcohol een invloed heeft op seks is algemeen bekend, al verschilt het wel van persoon tot persoon.

Het effect van alcohol

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Remmingen vallen weg, je wordt losser in de omgang en durft meer. Bij een grotere hoeveelheid alcohol vermindert het reactie- en coördinatievermogen, maar het zelfvertrouwen neemt misleidend toe. Het effect van alcohol verschilt ook per persoon en is afhankelijk van de omstandigheden. Vrouwen worden bijvoorbeeld sneller dronken dan mannen.

Risico's van alcohol

De dag nadien kan je last hebben van een 'kater': een moe, misselijk en dorstig gevoel. Ook een ‘black out’ kan voorkomen, waarbij je je achteraf niets meer kan herinneren. Onder invloed van alcohol kan je moeilijker risico’s inschatten, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan (bv. in het verkeer). Op lange termijn tast alcoholmisbruik het hele lichaam aan, wat kan leiden tot coma, hart- en ademhalingsstilstand of zelfs tot de dood. Tijdens de zwangerschap of de borstvoedingsperiode kan alcohol schade toebrengen aan het (ongeboren) kind.

Seks onder invloed van alcohol

Alcohol verhoogt de zin in seks, maar vermindert de seksuele prestaties. Je krijgt moeilijker een erectie en de vagina wordt droger. Bovendien bestaat de kans dat je dingen doet waar je later spijt van krijgt en dat je onveilig vrijt. Bij overmatig en langdurig gebruik vermindert de zin in seks en wordt klaarkomen moeilijker en minder intens. Het kan zelfs leiden tot verminderde vruchtbaarheid

Meer info over alcohol en andere drugs vind je op de website van de Druglijn.