Vergelijk de pleister met de vaginale ring en de pil

Betrouwbaarheid

Betrouwbaar
Betrouwbaar

Prijs ouder dan 25

€ 138 per jaar

Prijs jonger dan 25

€ 100 per jaar

de pleister

Wat is de pleister?

De anticonceptiepleister is een huidkleurige pleister. Je plakt de pleister op je lichaam en vervangt hem wekelijks.

In een anticonceptiepleister zitten dezelfde hormonen als in de pil en de vaginale ring. Die hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt.

Hoe werkt de pleister?

De pleister bevat 2 kunstmatige hormonen: oestrogeen en progestageen. Die hormonen worden via de huid in het bloed opgenomen. De hormonen zorgen ervoor dat:

 • Er geen eisprong meer plaatsvindt.
 • Zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals geraken.
 • Een bevruchte eicel zich niet in de slijmvliesbekleding van de baarmoeder kan nestelen.

Als je hem correct gebruikt, maakt de pleister het dus zo goed als onmogelijk om zwanger te worden. En dat op dezelfde manier als de pil en de vaginale ring.

Waar kan ik de pleister kopen?

De pleister is alleen verkrijgbaar bij de apotheek, op doktersvoorschrift. In België is de pleister verkrijgbaar onder de merknaam Evra. 

Ga langs bij je huisarts of gynaecoloog. Hij of zij bekijkt met jou of de anticonceptiepleister het beste anticonceptiemiddel is voor jou. Meestal controleert de dokter ook je bloeddruk, maar een gynaecologisch onderzoek is niet nodig. Met het voorschrift van de dokter haal je de pleister bij de apotheker. De pleister zit verpakt in doosjes van 9 pleisters.

Na 3 tot 6 maanden ga je opnieuw langs bij je huisarts of gynaecoloog om je bloeddruk te controleren en eventuele bijwerkingen op te sporen. Vanaf dan volstaat voor de meeste vrouwen een jaarlijks bezoek aan de dokter of gynaecoloog.

Hoe gebruik ik de pleister?

Week 1 – week 3: pleister

Je kleeft 1 keer per week een nieuwe pleister rechtstreeks op de huid. Dat doe je 3 weken na elkaar op hetzelfde tijdstip.

Week 4: geen pleister

In de 4de week kleef je geen pleister. In die week krijg je je menstruatie en word je ongesteld. Na 7 dagen kleef je terug 3 weken na elkaar elke week een nieuwe pleister.

Waar kleven?

Je mag de pleister kleven op je onderbuik, bil, rug, schouderbladen, je bovenarm of bovenlichaam. Kies voor een onbehaarde plek

Kleef de pleister niet op je borsten, of op huid die rood of geïrriteerd is of waarin een snijwond zit.

Je kleeft de pleister best elke week op een andere plaats. Zo verklein je het risico op huidirritatie. Kleef de pleister op een andere plaats als je uitslag krijgt. Gebruik geen crème, olie, lotion, poeder of make-up onder of rondom de pleister, want daardoor kan hij los raken.

Hoe bewaren?

De beste plek om de pleister te bewaren is op een droge, donkere plaats. Bijvoorbeeld in een lade of een kast.

De pleisters mogen niet te warm of te koud bewaard worden. Veranderingen in temperatuur hebben een effect op de werkzaamheid van de pleister. Je mag ze dus niet in de ijskast stoppen. Laat ze in de zomer ook niet liggen op een plek waar de zon bij kan.

Wat met zweten of zwemmen?

Je mag met de pleister sporten, zwemmen of naar de sauna gaan.

Starten met de pleister

Als je voor het eerst met de pleister start, kleef je de eerste pleister op de 1ste dag van je menstruatie. Je bent dan onmiddellijk beschermd tegen zwangerschap.

Je kan ook op een ander moment starten. Maar gebruik dan de eerste 7 dagen naast de pleister ook een condoom als je seks hebt. Pas nadat je de pleister 7 dagen hebt gebruikt, ben je beschermd.

Menstruatie zelf regelen

Wil je je menstruatie uitstellen, kleef dan bij het begin van week 4 (dag 22) al meteen een nieuwe pleister. Daardoor heb je geen stopweek en dus ook geen echte menstruatiebloeding. Je kan wel een lichte bloeding of doorbraakbloeding krijgen.

Draag niet meer dan 6 pleisters achtereen. Als je gedurende 6 opeenvolgende weken pleisters hebt gedragen, breng dan geen pleister aan in week 7.

Prijs?

De pleister kost ongeveer € 34 voor 9 pleisters (= 3 maanden). Er is geen terugbetaling door de ziekteverzekering.

Bij sommige ziekenfondsen krijg je een extra tegemoetkoming als je anticonceptie koopt. Het gaat vaak om een jaarlijkse tegemoetkoming. Vraag naar de voordelen en voorwaarden bij jouw ziekenfonds.

Ben je jonger dan 25? Dan krijg je in België een korting van € 3 per maand op de meeste anticonceptie. Je krijgt die korting als je voorbehoedsmiddelen koopt in de apotheek. Dan kost de pleister nog ongeveer € 25 voor 3 maanden.

Hoe betrouwbaar is de pleister?

Als je de pleister correct gebruikt, is hij betrouwbaar. In de praktijk blijkt dat ongeveer 9 op 100 vrouwen per jaar zwanger worden terwijl ze de pleister gebruiken. De pleister is niet of minder betrouwbaar als:

 • je 90 kg of meer weegt. Dan kan de anticonceptieve werkzaamheid van de pleister lager zijn. Dat komt doordat de hoeveelheid hormonen moet verdeeld worden over een te groot vochtvolume.
 • je Sint-Janskruid of bepaalde geneesmiddelen neemt. Die kunnen de werking van de pleister verminderen. Herinner je dokter eraan dat je de pleister gebruikt zodat hij of zij daar rekening mee kan houden bij het voorschrijven van geneesmiddelen.

Voor de indeling van de anticonceptiemiddelen baseren we ons op de studie van James Trussell. We hanteren de ‘typical use’ cijfers aangezien deze rekening houden met mogelijke gebruikersfouten en een typisch gebruik voorstellen (Trussell, 2011).

Voor- en nadelen van de pleister

Voordelen

 • Je krijgt door de pleister een heel regelmatige cyclus.
 • Je kan ook zelf je menstruatie regelen (overslaan of uitstellen). Handig als je bijvoorbeeld met vakantie gaat.
 • Door de pleister wordt je bloeding vaak minder pijnlijk. Je verliest ook minder bloed.
 • Als je stopt met de pleister, kan je in theorie onmiddellijk daarna zwanger worden.
 • Je hoeft maar 1 keer per week aan je anticonceptie te denken.

Nadelen

 • De pleister is niet handig als je niet wil dat je omgeving of partner weet dat je anticonceptie neemt. Want de pleister kan zichtbaar zijn op je huid.
 • De eerste maanden kan je last hebben van tijdelijke bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn, gespannen borsten, tussenbloedingen of stemmingswisselingen. Dat komt doordat je lichaam moet wennen aan de hormonen. De bijwerkingen verdwijnen meestal spontaan. Als dat niet zo is, contacteer dan je huisarts of gynaecoloog.
 • De pleister beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.
 • Je mag de pleister niet gebruiken als je borstvoeding geeft.
 • De pleister is niet geschikt als je ouder dan 35 jaar én roker bent. Je hebt dan een verhoogde kans op trombose, aderverkalking en hart- en vaatziekten. Het risico op trombose is vergelijkbaar met het risico van pilgebruiksters.
 • Ook voor vrouwen ouder dan 40 jaar die niet roken is de pleister minder geschikt.
 • De werkzaamheid van de pleister kan lager zijn als je 90 kg of meer weegt.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik een pleister vergeten ben?

Ben je de pleister vergeten aan het begin van de pleistercyclus (week 1)?

Dan loop je een zeer grote kans om zwanger te raken. Breng de eerste pleister van de nieuwe cyclus aan zodra je eraan denkt.

Je hebt nu een nieuwe ‘pleistervervangdag’ en een nieuwe dag 1.

Gebruik tijdens 1 week een condoom als je seks hebt.

Ben je de pleister vergeten in het midden van de pleistercyclus (week 2 of 3)?

Ben je de pleister 1 of 2 dagen (maximaal 48 uur) vergeten te vervangen? Breng dan een nieuwe pleister aan zodra je eraan denkt. Breng de volgende pleister aan op je normale ‘pleistervervangdag’. Je hebt geen extra anticonceptiemiddel nodig.

Ben je de pleister meer dan 2 dagen (48 uur of meer) vergeten te vervangen? Dan kan je zwanger raken. Begin met een nieuwe cyclus van vier weken, zodra je eraan denkt, door een nieuwe pleister aan te brengen. Je hebt nu een andere ‘pleistervervangdag’ en een nieuwe dag 1. Gebruik in de eerste week van de nieuwe cyclus een condoom als je seks hebt.

Wat moet ik doen als ik de pleister vergeten ben te verwijderen?

Als je vergeten bent de pleister te verwijderen, verwijder hem dan zodra je eraan denkt. Begin met de volgende cyclus op de gebruikelijke ‘pleistervervangdag’, de dag volgend op dag 28. Je hoeft geen condoom te gebruiken.

Waar moet ik op letten tijdens mijn vakantie?

Neem best een extra verpakking pleisters mee op vakantie.

Reis je met het vliegtuig? Bewaar de pleisters dan in je handbagage, niet in je koffer. De pleisters mogen niet te warm of te koud bewaard worden. De koude in de bagageruimte kan de werking van je pleisters verminderen.

Zonnen, zwemmen of saunagebruik hebben geen invloed op de werking van de anticonceptiepleister.

Is de pleister slecht voor mijn gezondheid?

Sommige mensen zijn bezorgd dat de hormonen in de pleister een impact kunnen hebben op hun gezondheid. De hormonen in de pleister geven inderdaad een licht verhoogd risico op een aantal aandoeningen. Maar dat risico is klein en hangt ook af van een aantal persoonlijke risicofactoren. De risico's zijn vergelijkbaar met het risico van pilgebruiksters.

Wat moet ik doen als de pleister loskomt?

Bij normaal gebruik komt de pleister niet los. Als de pleister toch eenmalig loskomt, duw er dan stevig op tot alle hoekjes weer op de huid kleven. Komt de pleister een 2de keer los? Dan vervang je de pleister best door een nieuwe.

De lijm in de pleister zorgt er niet alleen voor dat de pleister op de huid blijft plakken. Het is ook de drager van de hormonen. Als de pleister kleeft, weet je dat ook de hormonen er nog zijn. Een pleister die niet meer vanzelf blijft plakken beschermt je niet tegen zwangerschap.

Als de pleister 24 uur of langer geleden is losgekomen of als je niet weet wanneer de pleister is losgeraakt, dan ben je mogelijk niet beschermd tegen zwangerschap. Kleef in dat geval onmiddellijk een nieuwe pleister. Er is dan een nieuwe ‘dag 1’ en een nieuwe ‘vervangdag’. Je moet dan nog 7 dagen een condoom gebruiken als je seks hebt.

Maak er een gewoonte van om elke dag te controleren of je pleister nog goed vastzit.

Is de pleister nog betrouwbaar als ik gebraakt heb of diarree heb?

Ja. Anders dan de pil is de pleister nog betrouwbaar als je overgegeven hebt of diarree hebt. De werking van je maag- en darmstelsel heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de ring. De hormonen worden bij de ring via je huid rechtstreeks opgenomen in het bloed.

Beschermt de pleister onmiddellijk tegen zwangerschap?

Ben je met de pleister gestart op de eerste dag van je menstruatie? Dan ben je onmiddellijk beschermd.

Ben je op een andere dag gestart? Dan moet je de pleister 7 dagen gebruiken voordat je beschermd bent tegen zwangerschap. Gebruik in die 7 dagen ook een condoom als je seks hebt.

Hoe groot is de pleister?

De pleister Evra is 4 cm op 4 cm groot.

Welke hormonen bevat de pleister?

De pleister is een combinatieproduct. Dat betekent dat hij 2 hormonen bevat: progestageen en oestrogeen.

Mag ik de pleister zonder stopweek verder gebruiken?

Nee.

Het is belangrijk dat er na elke pleister een pleistervrije periode volgt. Sla je stopweek dus nooit zomaar over.

Bekijk ook deze anticonceptiemiddelen