Bouw langzaam op en houd goed in het oog hoe hij reageert. Veel mensen zijn niet gewend aan anale stimulatie.

Prostaatstimulatie: voorbereiding

Zorg ervoor dat je nagels kort geknipt zijn en geen scherpe randjes hebben. Je kan ook latex handschoenen gebruiken. De anus is een gevoelig plekje waar scherpe hoekjes onaangenaam kunnen aanvoelen.

Begin niet meteen te vingeren. Maak je partner eerst opgewonden door hem bv. te strelen of te likken en steeds verder af te zakken naar zijn geslachtsdelen. Je sekspartner moet zowel relaxed als voldoende opgewonden geraken.

Standjes voor prostaatstimulatie

Ideaal gezien ligt je sekspartner op de rug, met de benen opgetrokken of in de lucht. Je houdt de handpalm dan naar boven als je met je vinger in de anus gaat. Je sekspartner kan ook op handen en knieën zitten of op de zij liggen.

De prostaat kan natuurlijk ook gestimuleerd worden bij anale seks.

Perineum en anus stimuleren

perineum

Breng overvloedig glijmiddel aan op je handen. Wanneer je de geslachtsdelen stimuleert, ga je geleidelijk aan naar beneden tot je bij het perineum aankomt. Dit is het gedeelte tussen anus en scrotum.

Het perineum bestaat hoofdzakelijk uit spieren en huid. Het is een heel gevoelige zone, omdat hier heel wat zenuwuiteinden samenkomen.

Bij mensen met een penis ligt het inwendige deel van de penis in het perineum. Je kan een erectie krachtiger maken door hierop druk uit te oefenen.

Masseer dit met zachte druk. Gebruik hierbij de vlakke kant van je vingertoppen. Doe dit rustig aan en maak na een tijdje kleine cirkels in de richting van de anus. Nu kan je deze aan de buitenkant stimuleren. Wissel zo af tussen anus en perineum. Je kan deze zone ook met je lippen en tong bewerken.

Anus penetreren

  1. Vooraleer je met een vinger in de anus gaat is het belangrijk dat de sluitspier ontspannen is. Wat extra glijmiddel kan hier helpen.
  2. Je kan vragen aan je sekspartner om lichtjes te persen. Die tegendruk van de aars maakt dat het binnenglijden van een vinger makkelijker verloopt.
  3. Laat dan zachtjes je wijsvinger in de anus glijden, in de richting van de navel. Doe dit ook hier weer met de vlakke kant van je vinger en niet met het topje.
  4. Zodra je vinger erin zit, hou je deze even stil. Zo kan je sekspartner wennen aan het gevoel.
  5. Let erop dat je sekspartner ontspannen is en rustig blijft ademhalen. Als je twijfelt kan je vragen aan je sekspartner of die zich goed voelt.

Prostaat vinden

prostaat vinden

Ga je nog wat verder, dan vind je aan de buikzijde een wat bobbelige, glibberige verdikking ter grootte van een walnoot. De prostaat bevindt zich op 5 cm afstand van de anusopening. Duw lichtjes naar voor.  

Is je sekspartner opgewonden, dan is het prostaat gezwollen en ook makkelijker te vinden. Wrijf hier zacht over en kijk wat de reactie van je partner is.

Hoe prostaatmassage doen

Je kan nu de prostaat masseren, stimuleren of ‘melken’. Je doet dit door:

  • erover te wrijven
  • je hele vinger over de prostaat te laten glijden
  • druk uit te oefenen (net zoals bij de vaginale G-plek)

Die stimulatie kan hard of zacht zijn, snel of traag, in een afwisselend of gestaag tempo…Stem hiervoor vooral af op je partner.

Het kan zijn dat het prostaat groter wordt door de extra opwinding. Dit kan voor je sekspartner even aanvoelen alsof die moet plassen, maar dat gevoel zal snel weggaan.

Ga zo door tot je sekspartner eventueel klaarkomt. Trek na het klaarkomen je vinger er niet in één keer uit. Na een anaal orgasme trekken de sluitspieren immers samen. Zo’n abrupte beweging kan dan pijnlijk zijn.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de risico's voor soa bij prostaatstimulatie?

Veel risico’s komen er niet bij kijken, al kun je via je vinger wel een soa overdragen als je die hebt. Heb je een soa, vermijd dan contact tussen slijmvliezen (bijvoorbeeld darm) en lichaamsvloeistoffen (bijvoorbeeld sperma, vaginaal vocht, menstruatiebloed). Breng geen vinger in de anus van je partner in nadat je jezelf gevingerd of afgetrokken hebt.

Natuurlijk moet je na het vingeren ook je handen wassen. De darmen zitten vol bacteriën die schadelijk kunnen zijn.

Is prostaatmassage iets voor homo mannen?

Zeker niet, de prostaat is een erogene zone, die ook bij hetero mannen of andere personen met een prostaat gevoelig is. Er bestaan wel taboes rond. Praat erover en hou rekening met elkaars grenzen.

De prostaat ligt aan de blaasuitgang, waardoor je hem via de buitenkant van het lichaam niet rechtstreeks kan stimuleren. Je moet dus effectief via de anus gaan. Anale penetratie (bv. met een vinger, dildo of penis) is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Sommigen zijn er erg voor. Ze genieten ervan en krijgen een intens orgasme wanneer hun prostaat gestimuleerd wordt.

Het kan ook dat iemand er niet veel aan vindt. Sommige mensen ervaren weinig tot niets of vinden het ongemakkelijk.

Anderen knappen er op af. Ze maken zich zorgen om hygiëne of ze ervaren schaamte. Het is een persoonlijke voorkeur.