Bouw langzaam op en houd goed in het oog hoe hij reageert. Veel mannen zijn niet gewend aan anale stimulatie.

Prostaatstimulatie: voorbereiding

Zorg ervoor dat je nagels kort geknipt zijn en geen scherpe randjes hebben. Je kan ook latex handschoenen gebruiken. De anus is een gevoelig plekje waar scherpe hoekjes onaangenaam kunnen aanvoelen.

Begin niet meteen te vingeren. Maak je partner eerst opgewonden door hem bv. te strelen of te likken en steeds verder af te zakken naar zijn penis. Je partner moet zowel relaxed als voldoende opgewonden geraken.

Standjes voor prostaatstimulatie

Ideaal gezien ligt de man op de rug, met de benen opgetrokken of in de lucht. Je houdt de handpalm dan naar boven als je met je vinger in de anus gaat. Hij kan ook op handen en knieën zitten of op de zij liggen.

De prostaat kan natuurlijk ook gestimuleerd worden bij anale seks tussen twee mannen.

Perineum en anus stimuleren

perineum

Breng overvloedig glijmiddel aan op je handen. Wanneer je de penis en teelballen stimuleert, ga je geleidelijk aan naar beneden tot je bij het perineum aankomt. Dit is het gedeelte tussen zijn anus en scrotum.

Het perineum (of banus) bestaat hoofdzakelijk uit spieren en huid. De spieren kunnen worden onderverdeeld in spieren van de anaalstreek en spieren van het urogenitale gebied.

Bij mannen ligt het inwendige deel van de penis in het perineum. Een erectie kan worden geïntensiveerd door hierop druk uit te oefenen. Het is een heel gevoelige zone, omdat hier heel wat zenuwuiteinden samenkomen.

Masseer dit met zachte druk. Gebruik hierbij de vlakke kant van je vingertoppen. Doe dit rustig aan en maak na een tijdje kleine cirkels in de richting van zijn anus. Nu kan je deze aan de buitenkant stimuleren. Wissel zo af tussen anus en perineum. Je kan deze zone ook met je lippen en tong bewerken.

Anus penetreren

Vooraleer je met een vinger in de anus gaat is het belangrijk dat de sluitspier ontspannen is. Wat extra glijmiddel kan hier helpen. Je kan vragen aan de man om lichtjes te persen. Die tegendruk van de aars maakt dat het binnenglijden van een vinger makkelijker verloopt.

Laat dan zachtjes je wijsvinger in de anus glijden, in de richting van de navel. Doe dit ook hier weer met de vlakke kant van je vinger en niet met het topje. Zodra je vinger erin zit, hou je deze even stil. Zo kan de man wennen aan het gevoel. Let erop dat hij ontspannen is en rustig blijft ademhalen.

Prostaat vinden

prostaat vinden

Ga je nog wat verder, dan vind je aan de buikzijde een wat bobbelige, glibberige verdikking ter grootte van een walnoot. De prostaat bevindt zich op 5 cm afstand van de anusopening. Duw lichtjes naar voor.  

Is de man opgewonden, dan is zijn prostaat gezwollen en ook makkelijker te vinden. Wrijf hier zacht over en kijk wat de reactie van je partner is.

Hoe prostaatmassage doen

Je kan nu de prostaat masseren, stimuleren of ‘melken’. Je doet dit door:

  • erover te wrijven
  • je hele vinger over de prostaat te laten glijden
  • druk uit te oefenen (net zoals bij de vrouwelijke G-plek)

Die stimulatie kan hard of zacht zijn, snel of traag, in een afwisselend of gestaag tempo…Stem hiervoor vooral af op je partner.

Het kan zijn dat zijn prostaat groter wordt door de extra opwinding. Dit kan voor hem even aanvoelen alsof hij moet plassen, maar dat gevoel zal snel weggaan.

Ga zo door tot hij eventueel klaarkomt. Trek na het klaarkomen je vinger er niet in één keer uit. Na een anaal orgasme trekken de sluitspieren immers samen. Zo’n abrupte beweging kan dan pijnlijk zijn.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de risico's voor soa bij prostaatstimulatie?

Veel risico’s komen er niet bij kijken, al kun je via je vinger wel een soa overdragen als je die hebt. Heb je een soa, vermijd dan contact tussen slijmvliezen (bijvoorbeeld darm) en lichaamsvloeistoffen (bijvoorbeeld sperma, vaginaal vocht, menstruatiebloed). Breng geen vinger in de anus van je mannelijke partner in nadat je jezelf gevingerd of afgetrokken hebt.

Natuurlijk moet je na het vingeren ook je handen wassen. De darmen zitten vol bacteriën die schadelijk kunnen zijn.

Is prostaatmassage iets voor homo's?

Nee, de prostaat is een erogene zone, dit heeft niets met je seksuele geaardheid te maken.

De prostaat ligt aan de blaasuitgang, waardoor je hem via de buitenkant van het lichaam niet rechtstreeks kan stimuleren. Je moet dus effectief via de anus gaan. Anale penetratie (bv. met een vinger, dildo of penis) is niet voor alle mannen vanzelfsprekend.

Sommige mannen zijn er erg voor. Ze genieten ervan en krijgen een intens orgasme wanneer hun prostaat gestimuleerd wordt.

Het kan ook dat een man er niet veel aan vindt. Sommige mannen ervaren weinig tot niets of vinden het ongemakkelijk.

Andere mannen knappen er op af. Ze maken zich zorgen om hygiëne of ze ervaren schaamte. Het is een persoonlijke voorkeur.