Er zijn een aantal lichamelijke signalen die je kunnen vertellen of je seksueel opgewonden bent. Daarnaast moet je 'in je hoofd' er ook zin in hebben.

Lichamelijke signalen die wijzen op opwinding

Bij mannen betekent dit dat zij een erectie krijgen. Bij vrouwen zijn de signalen wat minder duidelijk: de schaamlippen zwellen en worden nat. De tepels worden harder en gaan rechtop staan. Soms voelen vrouwen dit niet meteen.

Een ander signaal zijn hartkloppingen. Bij opwinding wijzen die erop dat je veel zin hebt om iemand aan te raken en aangeraakt te worden, om te zoenen, om je partner te ruiken,...Ook de ademhaling versnelt en je oogpupillen worden groter.

Opgewonden maar toch geen seks

Het is echter niet omdat je opgewonden bent, dat je hier steeds wat mee wil doen. Om veel verschillende redenen kan je beslissen dat je niet tot geslachtsgemeenschap overgaat. Je vindt bijvoorbeeld dat je de ander nog niet voldoende kent, je voelt je niet op je gemak op de plek waar jullie zijn, niemand heeft condooms bij, enz. Wanneer je stopt met elkaar seksueel te stimuleren, zal de opwinding ook stilaan uitdoven. Het is dus aan jou en aan niemand anders om te beslissen of je seks wil of niet.

Seks weigeren

Als iemand verder gaat dan jij wil, of je zelfs dwingt, dan is dit fout en zelfs strafbaar. Als je iets niet wil, en dat hoeft niet alleen seks te zijn, kan je dit heel rechtstreeks afwijzen. Je kan dit doen via verbale communicatie (het zeggen), maar je kan het ook tonen met behulp van non-verbale communicatie (je lichaam en gelaatsuitdrukkingen).