De noodpil verkleint de kans op een zwangerschap nadat je onveilige seks hebt gehad.

Hoe werkt de noodpil?

Je hebt twee soorten noodpillen.

De klassieke noodpil bevat het hormoon progestageen. De andere noodpil bevat de stof ulipristalacetaat.  

Beide producten zorgen ervoor dat je eisprong minstens vijf dagen tot een week uitgesteld wordt. Zo kan een zwangerschap eventueel nog vermeden worden.

Waar kan ik de noodpil kopen?

De noodpil is verkrijgbaar bij de apotheek. Je hebt er geen doktersvoorschrift voor nodig.

De klassieke noodpil is verkrijgbaar onder verschillende merknamen. De nieuwere noodpil is verkrijgbaar onder de merknaam Ella-One. 

Hoe gebruik ik de noodpil?

Je neemt de noodpil in met wat water. Doe dit zo snel mogelijk na de onbeschermde seks. 

Klassieke noodpil

De klassieke noodpil kan je tot 72 uren na de onbeschermde seks innemen. 

Ella One noodpil

De noodpil Ella One werkt tot 120 uren nadat je onbeschermde seks hebt gehad.  

Hoe sneller, hoe beter

Beide noodpillen werken het best als je ze zo snel mogelijk na de onveilige seks inneemt. 

Wat als ik moet overgeven?

Als je braakt binnen de 3 uren na inname van de noodpil, moet je een nieuwe pil innemen of een andere methode kiezen.  In plaats van de noodpil kan je ook kiezen voor een koperspiraal (noodspiraal). Dat kan tot 5 dagen na het onbeschermd seksueel contact geplaatst worden. 

Opgelet! Na inname van de noodpil ben je niet beschermd voor seksuele contacten na het gebruik van de noodpil. Gebruik dus een condoom tot aan je volgende menstruatie. Lees ook: Als ik de noodpil heb genomen, ben ik dan verder beschermd die maand?

Prijs?

De klassieke noodpil kost ongeveer € 10. Ella-One kost € 25. 

Ben je jonger dan 21? Dan kost de ‘klassieke’ noodpil ongeveer € 1 en Ella-One € 16. Om die korting te krijgen, heb je wel een doktersvoorschrift nodig. Heb je geen voorschrift, vraag dan aan je apotheek een BVAC attest (BVAC staat voor “bijkomende verzekering/assurance complémentaire”). Dat BVAC attest kan je indienen bij je ziekenfonds om het geld terug te krijgen.  

Hoe betrouwbaar is de noodpil?

Ella One is betrouwbaarder dan de klassieke noodpil. Voor beide pillen geldt wel dat hoe sneller je ze na het risicocontact neemt, hoe effectiver ze zullen zijn. 

De klassieke noodpil is voor 97,8% effectief als je ze inneemt binnen de 72 uren. Hoe sneller je de pil neemt, hoe effectiever ze zal zijn.

De EllaOne noodpil is voor 98,7 % effectief als je ze inneemt binnen de 120 uren. 

Heeft de noodpil invloed op mijn vruchtbaarheid?

Nee; de noodpil heeft geen enkele invloed op je vruchtbaarheid

Heeft de noodpil bijwerkingen? 

De huidige noodpillen bevatten een lichte hoeveelheid hormonen. Hierdoor geeft de noodpil weinig bijwerkingen. Bij de vroegere methodes waren de bijwerkingen van de noodpil vaak nogal zwaar, met onder meer misselijkheid en braakneigingen. 

Als je braakt binnen de 2 uren nadat je de klassieke noodpil hebt genomen of binnen 3 uur nadat je Ella One hebt genomen, moet je een nieuwe pil innemen of een andere methode kiezen.  

In plaats van de noodpil kan je ook kiezen voor een koperspiraal (noodspiraal). Dat kan tot 5 dagen na het onbeschermd seksueel contact geplaatst worden.

Een maand geleden gebeurde mijn grootste nachtmerrie: het condoom scheurde. Mijn vriendin is niet aan de pil. We moesten dus een morning-after pil halen.

Wanneer moet ik een noodpil nemen?

Wanneer je seks had zonder je te beschermen. Of wanneer er iets fout liep met je anticonceptie: condoom gescheurd of afgegleden, combinatiepillen vergeten nemen, de minipil te laat ingenomen, de anticonceptiepleister of vaginale ring niet op tijd vervangen...

Noodanticonceptie nemen is niets om je voor te schamen. Het verkleint de kans op een ongeplande zwangerschap als je onbeschermde seks hebt gehad. 

Maar het is niet de bedoeling dat je noodanticonceptie gebruikt als anticonceptiemiddel want het is veiliger om anticonceptie correct te gebruiken. 

Maak je regelmatig gebruik van noodanticonceptie? Dan is het misschien tijd om te beginnen met anticonceptie. Of over te schakelen op een ander middel of een andere methode.

Breekt de noodpil een bevruchte eicel af? 

Een noodpil voorkomt het begin van een zwangerschap door de eisprong uit te stellen. Er is dus geen rijpe eicel die bevrucht kan worden door een zaadcel. 

Eens er een eisprong geweest is en de eicel al bevrucht is, kan een noodpil niets meer doen. Een noodpil onderbreekt een zwangerschap dus niet en is dus niet gelijk aan een abortuspil. 

Er zijn ook geen aanwijzingen dat een noodpil afwijkingen zou veroorzaken als ze niet gewerkt heeft en er toch een zwangerschap ontstaan is. 

Is er een verschil tussen de noodpil en morning after pil?

Neen. 

Vroeger spraken mensen over de morning after pil omdat je de noodanticonceptie die er toen bestond, alleen kon nemen tot 1 dag na de onbeschermde seks. De ochtend nadien of ‘morning after’ dus. 

De noodanticonceptie die nu op de markt is, kan je innemen tot 3 of zelfs 5 dagen nadat je onveilige seks hebt gehad. Daarom spreken we nu liever van de noodpil dan van de morning after pil.

Als ik de noodpil heb genomen, ben ik dan verder beschermd die maand?

Neen! 

De noodpil zorgt ervoor dat je eisprong uitgesteld wordt naar een later tijdstip.  Als je onveilige seks hebt nadat je de noodpil hebt genomen, kan je zeker zwanger worden. 

Gebruik dus zeker een condoom tot aan je volgende menstruatie nadat je de noodpil ingenomen hebt.

Als je Ella-One hebt genomen, moet je ook een condoom gebruiken. Gebruik je de pil, ring of pleister dan moet je 5 dagen wachten met je gewoonlijke anticonceptie te gebruiken na de inname van Ella One. De pil, ring en pleister verhinderen immers de werking van Ella One. Dus na inname van Ella One wacht je vijf dagen alvorens te starten met een pil (of ring of pleister) en gebruik je in die tijd een condoom. Vervolgens gebruik je nog 7 dagen condoom (of 9 dagen als je het merk Qlaira gebruikt of 2 dagen als je een minipil gebruikt). 

Let op: Uit veiligheidsoverwegingen raden wij een hormoonvrije periode van vijf dagen na EllaOne te nemen aan. Omdat het Europees geneesmiddelenagentchap (EMA) hier te weinig bewijs voor vindt, staat dit niet vermeld in de bijsluiter van EllaOne. Wij volgen een aanbeveling die wereldwijd gevolgd wordt door organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Wat is het verschil tussen de klassieke noodpil en Ella-One?

Beide noodpillen bevatten een ander soort stof die op dezelfde manier de kans op een mogelijke zwangerschap verkleint. 

Beide noodpillen werken het best als je ze zo snel mogelijk na de onveilige seks inneemt. 

De klassieke noodpil kan je nemen tot 72 uren. Ella One tot 120 uren na onbeschermde seks.

De effectiviteit van beide pillen verschilt. Ella One is betrouwbaarder dan de klassieke noodpil. 

De kostrijs verschilt ook, de klassieke noodpil is goedkoper dan Ella One.

Hoe vaak mag ik de noodpil gebruiken?

In 1 cyclus mag je verschillende keren de noodpil gebruiken. 

Voor je gezondheid kan het geen kwaad dat je in een korte periode vaak de noodpil neemt. Maar het is niet de bedoeling dat je te vaak de noodpil moét nemen. Als je vaak de noodpil neemt, is de kans heel groot dat je toch eens zwanger zal geraken. De noodpil is niet 100% waterdicht.

Het is echter niet aangewezen om in dezelfde cyclus beide noodpillen te mixen aangezien beide pillen elkaars werking beïnvloeden: indien je klassieke noodpil al hebt ingenomen, en je hebt binnen dezelfde cyclus opnieuw noodanticonceptie nodig, gebruik je best opnieuw de klassieke noodpil en niet Ella-One. 

Moet ik een zwangerschapstest doen na inname van de noodpil?

Als je menstruatie langer dan 7 dagen uitblijft, doe je best een zwangerschapstest. Of raadpleeg een dokter om na te gaan of je al dan niet zwanger bent. Voor een betrouwbaar resultaat kan je een zwangerschapstest ten vroegste 14 dagen na onbeschermde seks gebruiken. 

Sommige vrouwen krijgen een paar dagen na inname van de noodpil een korte doorbraakbloeding. Dat is niet hetzelfde als menstruatie. Lees meer over het verschil tussen bloedingen en menstruatie.  

Is de noodpil betrouwbaar als anticonceptie?

Neen.

De noodpil is geen anticonceptiemiddel. De noodpil kan wel een oplossing zijn als je geen of niet correct anticonceptie gebruikte.

Is er nog een andere vorm van noodanticonceptie?

In plaats van de noodpil kan je kiezen voor een koperspiraal dat ook kan gebruikt worden als noodanticonceptie. Dit anticonceptiemiddel kan ook tot 5 dagen na het onbeschermd seksueel contact geplaatst worden en werkt dan als noodanticonceptie.

Een koperspiraal is efficiënter als noodanticonceptie dan een noodpil omdat het niet alleen een bevruchting voorkomt maar ook de innesteling van een mogelijks bevruchte eicel in de baarmoeder tegenhoudt. 

Een bijkomend voordeel is dat je onmiddellijk ook beschermd bent voor de komende 5 of 10 jaar. Opgelet: het hormonaal spiraal kan niet gebruikt worden als noodanticonceptie.

Meer over het koperspiraal als noodanticonceptie.