De noodpil verkleint de kans op een zwangerschap na onveilige seks. Neem hem correct en zo snel mogelijk na onveilige seks. Bijwerkingen zijn er weinig. 

Hoe werkt de noodpil? Hoe betrouwbaar is de noodpil?

De noodpil zorgt ervoor dat je eisprong uitgesteld wordt. Zo kan je een zwangerschap eventueel nog vermijden.

Je hebt 2 soorten noodpillen:

 • De klassieke noodpil bevat het hormoon progestageen.
 • De andere noodpil bevat de stof ulipristalacetaat. Deze noodpil wordt verkocht met de merknaam Ella One.
Noodpil

Werkt de noodpil altijd?

Nee, geen enkele noodpil is honderd procent effectief. Hoe sneller je de noodpil neemt na seksueel contact, hoe effectiever.

Ella One is betrouwbaarder dan de klassieke noodpil. 

De betrouwbaarste vorm van noodanticonceptie is het koperspiraal gebruikt als noodspiraal.

Is de noodpil betrouwbaar als anticonceptie?

Nee. De noodpil is geen anticonceptiemiddel. De noodpil kan wel een oplossing zijn als je geen of niet correct anticonceptie gebruikte.

Hoe gebruik ik de noodpil?

Je neemt de noodpil in met wat water. Doe dit zo snel mogelijk na de onbeschermde seks.

 • De klassieke noodpil kan je tot 72 uren na de onbeschermde seks innemen. Maar hoe sneller je ze neemt, hoe beter ze werkt. 
 • De noodpil Ella One werkt tot 120 uren nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Maar ook bij deze pil moet je weten: hoe sneller je ze neemt, hoe beter ze werkt. 

Wat als ik moet overgeven?

Als je braakt binnen de 2 uren nadat je de klassieke noodpil hebt genomen of binnen 3 uur nadat je Ella One hebt genomen, moet je een nieuwe pil innemen of een andere methode kiezen.

In plaats van de noodpil kan je ook kiezen voor een koperspiraal (noodspiraal). Dat kan tot 5 dagen na het onbeschermd seksueel contact geplaatst worden.

Waar kan ik de noodpil kopen?

De noodpil is verkrijgbaar bij de apotheek. Je hebt er geen doktersvoorschrift voor nodig. 

 • De klassieke noodpil is verkrijgbaar onder verschillende merknamen.
 • De nieuwere noodpil is verkrijgbaar onder de merknaam Ella-One. 

Prijs - wanneer gratis? 

De federale overheid voorziet voor iedere vrouw een financiële tussenkomst als je de noodpil koopt. De klassieke noodpil is hierdoor gratis, voor ellaOne betaal je 16 euro.

Neem wel je identiteitskaart mee als je de noodpil koopt: de apotheker heeft jouw rijksregisternummer nodig om je de tussenkomst te kunnen geven.

Wanneer gebruiken?

 • Als je seks had zonder je te beschermen.
 • Als er iets fout liep met je anticonceptie: condoom gescheurd of afgegleden, combinatiepillen vergeten nemen, de minipil te laat ingenomen, de anticonceptiepleister of vaginale ring niet op tijd vervangen.

Breekt de noodpil een bevruchte eicel af? 

Nee. Een noodpil voorkomt een zwangerschap door de eisprong uit te stellen. Er is dus geen rijpe eicel die bevrucht kan worden door een zaadcel. 

Eens er een eisprong geweest is en de eicel al bevrucht is, kan een noodpil niets meer doen. Een noodpil onderbreekt een zwangerschap dus niet en is dus niet gelijk aan een abortuspil

Is er verschil tussen de noodpil en morning after pil?

Nee. Vroeger spraken mensen over de morning after pil omdat je de noodanticonceptie die er toen bestond, alleen kon nemen tot 1 dag na de onbeschermde seks. De ochtend nadien of ‘morning after’ dus. 

De noodanticonceptie die nu op de markt is, kan je innemen tot 3 of zelfs 5 dagen nadat je onveilige seks hebt gehad. Daarom spreken we nu liever van de noodpil dan van de morning after pil.

Ik heb de noodpil genomen, ben ik nu verder beschermd deze maand?

Nee. De noodpil beschermt je niet tegen zwangerschap als je seks hebt tijdens de volgende dagen. Gebruik nu zeker een condoom tot aan je volgende menstruatie.

Heb je Ella One genomen en gebruik je de pil, ring of pleister? Dan moet je het volgende doen:

 • 5 dagen wachten voor je de pil (verder) neemt of een nieuwe ring/pleister aanbrengt
 • Na deze 5 dagen, gebruik je nog 7 dagen een condoom als je seks wil hebben

Sensoa volgt hiermee een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie: uit veiligheidsoverwegingen raden zij een hormoonvrije periode van 5 dagen aan na inname van EllaOne.

Vraag meer informatie over correct gebruik van de noodpil aan je apotheker.

Hoe vaak mag ik de noodpil gebruiken?

Voor je gezondheid kan het geen kwaad als je in een korte periode verschillende keren de noodpil neemt. Maar de noodpil is niet honderd procent effectief. Als je vaak de noodpil neemt, is de kans dus heel groot dat je toch eens zwanger zal geraken.

Maak je regelmatig gebruik van noodanticonceptie? Begin dan met anticonceptie of gebruik andere anticonceptie die beter bij je past. Bekijk alle anticonceptiemiddelen

Gebruik in dezelfde cyclus niet beide soorten noodpillen door elkaar. Ze kunnen elkaars werking beïnvloeden. Als je de klassieke noodpil al hebt ingenomen, en je hebt binnen dezelfde cyclus opnieuw noodanticonceptie nodig, gebruik je best opnieuw de klassieke noodpil en niet Ella-One.

Doe ik best een zwangerschapstest na inname van de noodpil?

Je doet best een zwangerschapstest:

 • als je menstruatie langer dan 7 dagen uitblijft
 • als je geen menstruatie krijgt minstens 2 weken nadat je noodanticonceptie nam

Of raadpleeg een dokter om na te gaan of je al dan niet zwanger bent. 

Sommige vrouwen krijgen een paar dagen na inname van de noodpil een korte doorbraakbloeding. Dat is niet hetzelfde als menstruatie. Lees meer over het verschil tussen bloedingen en menstruatie

Heeft de noodpil bijwerkingen? 

De huidige noodpillen bevatten slechts een kleine hoeveelheid hormonen. Daardoor geeft de noodpil weinig bijwerkingen.

Geen zin in seks: kan dat komen door de noodpil?

Nee. De noodpil op zichzelf is niet de oorzaak als je geen zin hebt in seks.

Maar indirect kan er wel een effect zijn: door de stress die je ervaarde om misschien zwanger te zijn. Angst dat het nog een keer gebeurt, kan je verlangen en opwinding verstoren. 

Praat erover met je huisarts en zoek naar een geschikt antconceptiemiddel

Heeft de noodpil invloed op mijn vruchtbaarheid?

Nee, de noodpil heeft geen enkele invloed op je vruchtbaarheid. Lees meer over vruchtbaarheidsproblemen.

Is er nog een andere vorm van noodanticonceptie?

Ja. In plaats van de noodpil kan je kiezen voor een koperspiraal als noodanticonceptie. Dit anticonceptiemiddel kan ook tot 5 dagen na het onbeschermd seksueel contact geplaatst worden en werkt dan als noodanticonceptie.

Een koperspiraal is efficiënter als noodanticonceptie dan een noodpil omdat het niet alleen een bevruchting voorkomt maar ook de innesteling van een mogelijk bevruchte eicel in de baarmoeder tegenhoudt. 

Een bijkomend voordeel is dat je onmiddellijk ook beschermd bent voor de komende 5 of 10 jaar. Opgelet: er bestaat ook een hormonaal spiraal. Dit hormonaal spiraal kan je niet gebruiken als noodanticonceptie.

Meer over het koperspiraal als noodanticonceptie.